N
nane
Ziyaretçi
02.11.2008 Yahya Arıkan Cumhuriyet
Yasanın ilgili düzenlemesi 1999 veya 2002 (ne zaman tam olarak da bilmiyorum) tarihinde bu 15 yıl ve 3600 günün doldurulmuş olması gerektiği şeklinde bir yorum yaptılar. Onun için benim emeklilik hakkı değil ama sadece kıdem tazminat hakkımın 25 yıl gibi bir süreye tekabül ettiğini söylemekteler.
Ben 30.11.1991 SSK girişliyim, halen SSK?lıyım ve 4919 gün ödemem var.
1.7.1992-31.11.1994 arasında Emekli Sandığı?na bağlı bir kurumda çalıştım hizmetlerimi, birleştirmek için dilekçe vereceğim. Toplamda 5600 güne ulaşıyorum.
Buna istinaden daha önce yazdığım gibi 17 yıl sigortalılık ve 5600 gün ile bahsi geçen Yargıtay veya mahkeme kararına dayanarak kendi isteğim ile ayrıldığım takdirde kıdem tazminat hakkım var mıdır? Yine bahsi geçen yasa ve geçici düzenlemeler okuyanlar için o kadar karışık ki özellikle yasa emeklilik hakkının altını çizerken benim öğrenmek istediğim kıdem tazminatı hakkım olup olmadığı; bu konuda ben tam olarak durumumu netleştiremedim. Cem Tastan
Daha önceki sorunuza aşağıda da yer aldığı üzere ayrıntılı cevap verilmiştir. Kıdem tazminatı alabileceğinize ilişkin SSK müdürlüğünden yazı alamıyorsanız dava açabilirsiniz.
16.08.2008 tarihli yazıda okur sorusuna verilen cevapta istifa edenlere kıdem tazminatı verilmeyeceği belirtilmiştir.
Ancak, sizin sorunuzdaki durum farklıdır. Kimlerin kıdem tazminatı alabileceği konusu 1475 sayılı İş Kanunu?nun 14. maddesinde düzenlenmiştir. Normal şartlarda istifa edene kıdem tazminatı verilmemektedir.
Ancak kademeli emeklilikle ilgili 4447 sayılı kanunla 1999 yılında yapılan yasa değişikliğiyle emeklilik için gereken sigortalılık süresi ile prim gün sayısını doldurup yaşını doldurmayı bekleyen sigortalılara kıdem tazminatı verilmesi gerekmektedir.
Buna ilişkin düzenlemede ?506 sayılı kanunun 60?ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı kanunun geçici 81?inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle feshedilmesi halinde işçilere kıdem tazminatı ödenir? hükmü getirilmiş olup, bir örneğini de sizin yolladığınız bazı mahkeme kararlarında 15 yıl ve 3600 gün sayısını doldurup yaşını bekleyen işçilerin kıdem tazminatı alabileceklerine hüküm verilmektedir.
Ancak, sigorta müdürlükleri mahkeme kararı olmaması halinde 15 yıl ve 3600 gün sayısını doldurup yaşını bekleyen sigortalılara bu şekilde bir belge vermemektedir. Siz de mahkeme ilamı alırsanız bu şekilde kıdem tazminatı hakkından yararlanabilirsiniz.