İstifa Edip Vazgecen Pers. İcin Gecerli Fesih Yapılabilirmi

Üyelik
15 Ağu 2005
Mesajlar
9
Merhaba,

Daha iyi bir maasla bir is buldum diyerek istifasını veren bir personel
ertesi gun, vazgectigini belirtiyor ancak bu davranıs yönetimce hos karsılanmadıgından sozlesmesi fesh edilmek istenirse, gecerli sebep olarak ne gösterebiliriz. Tesekkurler
 
Sayın harmancioglu
İşçiniz zaten kendi isteğiyle istifasını vermiş ve yönetim de bunu kabul etmiş. Geçerli bir durum aramanıza gerek yoktur.
 
Dincer bey,

sizin dediginiz gibi yazılı istifasını vermedi, sözlü olarak söyleyip, yazılı istifasını verecegi gün vazgectigini bildirdi. benim sorum böyle bir durum karsısında gecerli bir nedene dayandırıp fesih yapabilirmiyiz.

iyi calısmalar
 
sarın harmancioglu,

bu şahsi görüşümdür, uygulayıp uygulamamak size aittir. Sadece bir fikir olarak yazıyorum. (Bizde uygulama bu yönde)

İşçiyi çağırın. Yine personelden 2 kişi çağırın (şahit olarak) Bir tutanak tutun. ../../..... tarihinde sözlü olarak tarafımıza istifa ettiğinizi söylediğinizden istifanız uygun bulunmuş ve ../../.... tarihi itibarı ile iş yerimizle ilişiğiniz kesilmiştir. İşbu tutanak tarafınız tarafından istifa ettiğiniz için tutulmuştur. Gereğini.... diye devam eden, hem istifa eden (mutlaka istifa eden imzalamalı) hemde şahitler ve siz imza altına alınız. Daha sonra çıkışını verebilirsiniz.
 
Merhaba,
Sayın Soner Tecim, çalışanın tazminat haklarından vazgeçmek anlamına gelecek olan bahsettiğin belgeyi imzalayacağını hiç sanmıyorum. İmzalarsa zaten istifa ettiğini kabul etmiş olacaktır.

Sayın "harmancioglu", bence sözlü olarak istifa etmesi ve arada hiç boş gün olmadan, henüz işi bırakmadan vazgeçmesi halinde yapılacak bir yaptırım yoktur. Çalışanın yapmış olduğunun hatalı bir davranış olduğunu kabul ediyor olmama rağmen yargıya giderse haksız duruma düşebileceğinizi düşünüyorum. Eğer ilişkisini kesmek istiyorsanız tazminatlarını vererek çıkarmanızı öneririm. (Çalışanın amacıda bu olabilir)

Hatta okuduğum bir yargı kararında emekli olacağını söyleyerek yazılı olarak istifa eden bir çalışan, emekli olamayacağını anlayınca işverene işe dönmek istediğini belirtiyor ve işverenin kabul etmemesi üzerine yargıya intikal eden olayda istifa gözardı edilerek işveren lehine çıkan mahkeme kararı, yargıtay tarafından çalışan lehine bozuluyor. Tabi benzer konularda farklı yargı kararlarıda olabilir.
 
İstifa, iş akdinin işçi tarafından bozulduğunu belirten bir irade açıklamasıdır. Bu beyanın yazılı veya sözlü olması davada bir ispat sorunudur ancak bu irade beyanının açıklanarak karşı tarafa( işverene) ulaşması ile akit sona ermiş olur.
İşçinin istifa beyanından tek taraflı olarak vazgeçmesi mümkün değildir, bu ancak işverenin kabulüne bağlıdır.
İstifa beyanı ( daha iyi ücretle iş bulma gerekçesi) aslında işçinin işverene karşı olan sadakat borcunu önemli ölçüde zaafa uğratan bir eylem olmakla işverenin bu işçi ile çalışmak istememesi doğaldır. Sayın Soner Tecim' in önerisini uygulayabilirsiniz, çıkışı da istifa olarak bildirin.
Ancak yukarıda da belirttiğim gibi, işçinin daha sonra şirketinize karşı açacağı işe iade veya kıdem-ihbar tazminatı davasında bu olgu bir ispat sorunu olarak karşınıza çıkacaktır. Tutanak mümzileri ve göstereceğiniz tanıklar işçi ile birlikte çalışan ama halen işverene tabi olan kişiler olacağından hakimin kanaati önem arzedecektir.
İşçinin bu davranışı fesih için geçerli bir sebep oluşturur ancak bu durumda ihbar ve kıdem tazminatlarını ödemek durumunda kalırsınız, ki bu dahi işçinin işe iade davası açmasına engel değildir.
 
Sayın harmancioglu,

İşçi istifasını yazılı olarak vermediği için, şu aşamada yapılabilecek işlem:

1- İşçi sayısı otuz veya otuzun üzerindeyse;

4857 Nolu İş Kanununun 18. maddesine istinaden "FESHİN GEÇERLİ SEBEBE DAYANDIRILMASI" gerekmektedir.

4857 Nolu İş Kanununun 25/II. maddesinde belirtilen nedenlerde, işçinin yapmış olduğu bu davranış geçmemektedir.

Bu durumda işçiye herhangi bir yaptırım uygulayamazsınız.

2- İşçi sayısı otuzun altındaysa;

İsterseniz, İşçinin ihbar ve kıdem tazminatlarını ödemek kaydıyla iş sözleşmesini feshedebilirsniz.

Bu konudaki düşüncem bu yöndedir.

Saygılar.
 
Re: İstifa Edip Vazgecen Pers. İcin Gecerli Fesih Yapılabili

harmancioglu' Alıntı:
Merhaba,

Daha iyi bir maasla bir is buldum diyerek istifasını veren.Tesekkurler

Kusura bakmayın benim anladığım kadarıyla "vermek" kelimesi bir maddenin teslimi olarak kullanılır.
Sizin, istifasını veren kelimesinden istifa ettiğini söylemek anlamı çıkmaz.

------------
Şu aşamada geçerli bir dayanağınız yoktur.Tamer Bey`inde dediği gibi çalışanınız gün eksiği olmadan tekrar işine dönmüştür.İşveren illaki çıkarmak isteyecekse yapması gerekn işçinin haklarını verip çıkarmasıdır.
 
Merhabalar

Genellikle kamu hukuku ile özel hukuk kavramları karıştırılmaktadır. Mesela şifahi beyanın şahitlerle ispatlanmasının istenmesi gibi. Bu Borçlar Kanununda irade beyanının irade sahibini şekle bağlı olmadan bağlayıcı olması halidir.

İş Kanununda da irade beyanı bağlayıcıdır, hatta beyandan dönülmesi de mümkün değildir ancak bir şartla, o da beyanın yazılı olması şartıdır.

Konu 1475 Sayılı İş Kanununun 7. maddesinde düzenlenmişken, 4857 sayılı İş kanununda 119. madde ile düzenlenmiştir.

Kanunun bu amir hükmü karşısında sözlü olarak yapılan beyanların bağlayıcılığı yoktur.

Ancak şu kadar ki ; eğer işçi ikide bir “ben istifa ediyorum” diyerek işvereni taciz ediyor, işyerinde güven istikrarı sarsar bir durum yaratıyorsa, bu defa işveren ahlak ve iyi niyet kurallarının ihlali gerekçesini ileri sürerek iş akdini feshedebilir.
-------------------------
Selamlar
Osman Erol
 

Benzer konular

Üst