fonradar

İstifa Halinde İş Arama İzni !

emustafa10

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Nis 2006
Mesajlar
153
İstifa eden personel; 2 saatlik iş arama izin hakkından faydalanabilir mi ?
Bu konuda tereddüttüm var yorumlarsanız sevinirim.



MADDE 27. - Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.
 
Ynt: İstifa halinde iş arama izni !

Evet personel bu haktan faydalanabilir.
Tavsiyem ; çalışanın kendi isteğiyle istifa ettikten sonra firmaya katacağı birşeyi olmayacağından ihbar tazminatının ödenerek derhal işten çıkarılmasıdır. Aksi durumlarda firmaya zarar verici fiiller oluşabilir. Ben olsaydım bunu yapardım. Size kolay gelsin.
 
Ynt: İstifa Halinde İş Arama İzni !

Birde şöyle düşünün evlenen bayan personel eşi çalışmasına izin vermediği için istifa ediyor. İhbar süresi boyuncada iş arama izni talep ediyor.

İstifa durumunda mağdur olan işveren, iş alan tarafında ise keyfiyet söz konusu mantık verilmez diyor ama işçi yararına yorum ilkesi gereği izni alır gibime geliyor.
 
Ynt: İstifa Halinde İş Arama İzni !

Evlenme nedeniyle istifa halinde ihbar ödenmez.
 
Ynt: İstifa Halinde İş Arama İzni !

Sn ngüroy evlenme halinde ihbar ödenmez tabi ama işalan istifa ederken
ihbar süresinide göz önünde bulundurarak istifa tarihi belirtmez mi?
İhbar süre içerisindede iş arama izni talep etderse ne olacaz demiştim?

Neyse başka bir örnek vereyim. Erkek İşalan 42 günlük ihbar süresinide gözeterek istifa etti ve 2 saatlik iş arama izinlerini birleştirip son 11-12 gün işe gelmedi. İşveren mağdur olmuş olmaz mı sizce.
 
Ynt: İstifa Halinde İş Arama İzni !

Yasalar bir taraf mağdur olacak veya olmayacak diye hazırlanmıyor. Elbette uygulamada bu tip sorunlar her zaman olmuştur, olucaktır. İş mahkemeleri de bu sorunlar için vardır.
 
Ynt: İstifa Halinde İş Arama İzni !

Evlenen bayanın iş arama izni istemesi mantıken hatalı olur. Hem "kocam çalışmamı istemediği için işten ayrılıcağım." diyecek "hem bana iş arama izni verin."
-/-
İşalan isterse iş arama süresini birleştirebilir. İşveren iş arama süresinde işalanı çalıştırırsa bu süreye ait ücreti %100 fazlası ile öder.( İş K.md 27)
 
Ynt: İstifa Halinde İş Arama İzni !

Konu hakkında Prof. Dr. Münir Ekonomi, şunları söylemektedir:
"Yeni iş arama izni belirsiz süreli hizmet akitlerinde, akdi fesheden taraf yönünden bir ayırım yapılmaksızın işçiye tanınmış bir haktır. Sadece işveren değil, işçi hizmet akdini kendisi feshettiği halde dahi, bu iznin verilmesi gerekir. Gerçekten işçinin daima yeni bir iş bulması üzerine hizmet akdini feshedeceği düşünülemez; dilediği zaman örneğin işyerindeki çalışma şartlarından memnun olmadığı için bu yetkisini kullanabileceği dikkate alındığında, yine iş arama iznine ihtiyacı olacağı açıktır. Buna karşılık kanunda bu iznin işçiye 'yeni bir iş bulması için gerekli' olarak verilmesi öngörüldüğünden; kendisi iş bulduğu için hizmet akdini fesheden işçi bu haktan faydalanamaz. Keza, izni kullanmaya başladıktan bir süre sonra iş bulan işçinin de, bundan sonra izin kullanması söz konusu olamaz. İş bulduğu halde bunu gizleyerek iş aramak nedeniyle izin alan işçi sadakat borcuna aykırı hareket etmiş olacağından, işveren hizmet akdini İş K.m. 17/11-d uyarınca derhal feshedebilir." (Prof. Dr. Münir Ekonomi, "İş Hukuku, C. 1, Ferdî İş Hukuku", Teknik Ün. Matb. Gümüşsuyu/İst.- 1976 s. 148).
Yargıtay Kararlarında da benzer görüşlerin yer aldığı anlaşılmaktadır: "İş Kanunu'nun 18 (şimdi 19) uncu maddesi mutlak olması itibariyle hükmün işçiyi işsiz bırakmamak gayesiyle konulmuş bir hüküm olması dolayısıyla iş akdinin işçi tarafından feshi halinde dahi iş arama izninin verilmesi lâzımdır. (...)" Y.4.HD., 14.11.1959 t.E/9619, K/8102 sayılı Kararı için bkz. Çenberci (İş Kanunu Şerhi, 1984, s. 422, d. 1)
İşverenin işçiye iş arama iznini vermemesinin hukukî sonucu hususunda doktrinde yaygın olan görüşe göre, "işverenin işçiye iş arama iznini vermemesi, işçiye hizmet akdini İş Kanunu'nun 16. maddesinin II. bendinin (d, e) fıkraları uyarınca, haklı sebeple sona erdirme imkânı verir. Kendisine iş arama izni kullandırılmayan işçi, hizmet sözleşmesini feshetmez ise bildirim önellerinin sonunda iş arama izni süresini karşılayan ücretini talep edebilme hakkına sahip olur.
 

Benzer konular

Üst