İstifa Halinde Ücretli İzin Durumu

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan altuger
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
18 Tem 2006
Mesajlar
81
işyerimizde 11/10/2005 -02/04/2007 tarihleri arasında çalışıp 02,04 2007 de istifa eden bi çalışanımız hiç yıllık izin kullanmadı.peki ayrılırken hak edilen ücretli izinlerin parası peşin ödenir.bu durumda bordro düzenlerken 1 günlük normal çalışma ,1 günlük hafta tatili hakediyor.bu 14 günü nasıl belgelendirecez.yani bordroda nasıl gösterecez.şimdiden teşekkürler.forumlara baktım ama tatmin edici bi cevap bulamadım.
 
Ynt: istifa halinde ücretli izin durumu

Şimdi diyelimki 14 günlük yıllık izni siz bu işçiye kullandırdınız. 11.10.2006 tarihinde ozaman 14 günlük prim bildirgesine ekleyecek ve işçiyi 30 gün gösterecektiniz. Bu durumdada istifası 2 si olabilir ama siz bordroda belirtmek zorunda olduğunuz için çıkışını 16.04.2007 tarihine verin ve 14 günlük izin süresi istifasından sonra başlamış olsun. yani çıkışını 16.04.2007 tarihine verip bildirgedede 14 gün iznini belirtip kurtulabilirsiniz. Bu arada işçi izninin bu dönemde kullanmış gibi izin defterini düzenler imzalatırsınız. 14 günlük ücretininde hesapalyıp verirsiniz
 
Ynt: İstifa Halinde Ücretli İzin Durumu

İşçinin bakiye izni iş sözleşmesinin bittiği tarihte kendisine ödenir. Bordrada gün göstermenize gerek yok, 14 günlük yıllık izin ücreti dersiniz ve gösterirsiniz. Ancak bu ücretten iş kazası ve meslek hastalığı primi kesmiyeceksiniz.
 
Ynt: İstifa Halinde Ücretli İzin Durumu

kerim bey bence yanılıyorsunuz. İşçi normalde iznini kullanmış olsaydı Ay içindeki gününden düşülecekmiydi. Primin mutlaka bordroda belirtilmesi gerekiyor. Diyelimki belirtilmedi . Ödediğiniz 14 günlük ücreti işçiye hangi resmiyete dayanarak vereceksiniz ?
 
Ynt: İstifa Halinde Ücretli İzin Durumu

Merhaba,
Sözleşmenin sona ermesinde izin ücretiMADDE 59. - İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir.
denilmektedir,
bu nedenle işten ayrılan işçiye izin kullandırmak yerine izin ücreti çıktığı tarihte ödenmelidir.
 
Ynt: İstifa Halinde Ücretli İzin Durumu

Seda hanım, yorumunuzu kendinizce bir mantığa oturtmaya çalımışsınız ama bir yeri göz ardı etmişsiniz. Evet çalışan işçiye yıllık izin verdiğinizde tabii ki o günleri bordroda göstereceksiniz, adı üzerinde ücretli izin. Ücret söz konusu olduğunda SSK nın kapsama alanına girer. Yalnız izinli günler için iş kazası ve meslek hastalığı pirimi tahakkuk ettirilmez. Siz işten ayrılan işçinin izin gününü bordroda gösterip hem de ücretini verelim diyorsunuz. Yani tabiri caizse hilei şer-iye yapalım diyorsunuz. Ancak soruyu soran arkadaşımızın verdiği örnekte olduğu gibi işten ayrılma; istifa şeklinde değilde, işveren tarafından işten çıkarma şeklinde olur ve kıdem tazminatı söz konusu olursa o zaman işten ayrılış tarihi 02/04/2007 değil 18/04/2007 olarak dikkate alınacaktır. Yani fazladan kıdem tazminatı ödemesi yapacaksınız. Başka akla gelmiyecek bir sürü hukuki sorumluluk altına gireceksiniz. O nedenle doğru olan iş ilişkisinin fiilen bittiği tarihte resmi olarak da ilişkiyi bitirmektir. Selamlar
 
Ynt: İstifa Halinde Ücretli İzin Durumu

işten çıkanın kullanmadığı ücretli izinleri karşılığı para ödemesinde sosyal yardım gibi sadece hak ettiği ücret gösterilir. eğer fiilen izin kullanıp çıkışı yapılacak ise o zaman gün olarak gösterilir. yani işten ayrılana ödenen izin parasını tazminat gibi düşünebilirsiniz.
 
Ynt: İstifa Halinde Ücretli İzin Durumu

Kerim bey burdaki herkes zaten kendi bildiği doğrular çerçevesinde yorumlarda bulunuyor.Forumun amacıda bu değilmi zaten ? Yorum yapamayacaksak herkes arama motorlarından istediği bölüme ulaşır okuyup bilgi edinir. İlgili konudada bir yanlış anlama sözkonusu ben hem işçinin ücretini verin hemde bordroda iznini kullandırılmış gösterin gibi bir cümle kurduğumu sanmıyorum. Soruyu soran arkadaş ücretini ödeyeyeyimmi yada ödemeyeyimmi gibide bir soru sormuyor. Bordroda nasıl gösterebiliriz diye sormuştu bende ona istinaden iznini kullandırın çıkış tarihini erteleyin dedim.dolayısıyla 14 gün izni kullandığı zamanda hem bordroda gösterecek hemde şahıs iznini kullanmış olacak. ve ayrıcada istersenizde 14 günlük ücretinide ödeyebilirsiniz dedim. Hiç bir kanunda yasada fazla ödeme yapıldığından dolayı işin hileli olduğunu okumadım duymadım. Bununla ilgili bir kanun maddesi varsa bizimle paylaşırsanız çok sevinirim.
 
Ynt: İstifa Halinde Ücretli İzin Durumu

Merhaba,
İşten ayrılma durumunda ayrılan personele haketmiş olduğu izin ücreti son aylık ücretine ilave edilerek ssk primine tabi tutulmalıdır. Sorudaki olaya bakarsak nisan ayında 1 günlük çalışması olduğuna göre 1 gün çalışma karşılığı (" gün + izin ücreti" tahakkuk edilerek 1 günlük bordro yapılacak fakat tahakkuk eden ücret izin süresi 14 gün ise 15 günlük ücret olacaktır. Ücreti bilmediğim için 1 günlük ücretin 50,00 YTL olduğunu varsayıyorum.

Örnek Bordro :

Normal Çalışma 1 gün * 50,00 = 50,00
Hafta Tatili 1 gün * 50,00 = 50,00
İzin Ücreti 14 gün * 50,00 = 700,00
Toplam Ücret = 800,00 YTL

SSK Gün sayısı 2 gün
SSK Prim Matrahı = 243,76
SSK Primi = 34,13

Bordronun diğer kısımları normal ücret bordrosundan farksız olacaktır.

Konuyla ilgili olarak 506 sayılı Kanun 16 no'lu Genelge Bölüm VIII Madde 6 'da gerekli açıklamalar yapılmıştır.
 
Ynt: İstifa Halinde Ücretli İzin Durumu

Seda hanım, forumlarda amaç tartışarak ortak bir fikre ulaşabilmek, birbirlerinin bilgi ve tecrübelerinden faydalanabilmektir. Fikrinize saygı duyuyorum, ancak katılmıyorum. Siz veya başkası da benim fikrime katılmak zorunda değil. Bu sebeplerle ben sizin alınmanızı gerektirecek bir şey söylediğimi düşünmüyorum, galiba ben anlatma özürlüyüm.
Yeniden farklı şekilde anlatmaya çalışayım. Sizin tavsiye ettiğiniz yöntem tamamen kendi yorumunuz ve uygulamada rastlanılan bir yöntem değil. Ancak ileride doğabilecek mahsurları göze aldıktan sonra, yapılamaz bir yöntem de değil. İşi sağlam yapmak varken neden riske girilsin ki? Hilei Şer-iye ile hile yapmak aynı şey değildir, kısaca işi kitabına uydurmak manasına gelir. Konu ile ilgili kanun maddesini kaynakcağdaş yukarıda yazmış ve aslında çok açık.
Tamer Başkan da konuyu pratize ederek güzel açıklamış.
 
Ynt: İstifa Halinde Ücretli İzin Durumu

Ben önerilere karşı gelmiyorum ki zaten çünkü hepside çok doğru şeyler. Herhangi birşeydende alınmam gereken bir durum yok .Konu açıklığa kavuştuğuna göre hakkında daha fazla yorum yapmak istemiyorum.Sizde kendinize haksızlık etmeyin :) anlatma özürlüsü olduğunuzu düşünmüyorum.
Stressiz sohbetler iyi çalışmalar diliyorum
 
Ynt: İstifa Halinde Ücretli İzin Durumu

Ben Tamer Bey'in söylediğine katılıyorum , bizde ki uygulama da aynen öyle. SSk'da 2 gün görünecek. Hakkettiği izin ücreti 14 gün olarak hesaplanıp, yine bordroda gösterilmek kaydı ile işçiye ödenecektir.
 
Ynt: İstifa Halinde Ücretli İzin Durumu

sayın kaynakcagdas ;

teşekkürler aydınlatıcı bilginizi için.
bizde işyerimizde çıkış yaparken eğer haketmiş olduğu izni var ise ücretini peşin ödüyoruz ve ssk gününü çalıştığı gün sayısı kadar gösteriyoruz.
 
Üst