İstifa ve İhbar Hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aykumsar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba.. Bir firmada 19 aydır çalışıyorum.Yönetimin aldığı karar üzerine, fazla mesailerimizin karşılığını ücret olarak değil serbest zaman olarak alıyoruz. 160 saat fazla mesaim var ve bunun karşılığı 240 saate, bu da 32 gün serbest zamana denk geliyor (günlük çalışma saati 7,5 olarak hesaplarsak).Çalıştığım şartlar nedeniyle istifa edip ayrılmak istiyorum.İhbar sürem 1,5 yılı aştığı için 6 haftaya denk geliyor.Ancak o kadar süre işyerine dayanacağımı zannetmiyorum ve bu hak ettiğim 32 gün serbest zamanı ihbardan sayabilir miyim?

fazla çalışmanızın serbest zaman olarak değerlendirilmesi için yönetimin kararı değil sizin talebiniz olmalı. bu nedenle kendilerine bunu hatırlattığınızda size çok fazla zorluk çıkaracaklarını sanmıyorum. bu arada 6 ay içerisinde kullandırılmayan serbest zaman 6 ay bittikten sonra fazla çalışma ücreti olarak ödenmelidir.

fazla çalışmanızın serbest zaman olarak değerlendirilmesi için yönetimin kararı değil sizin talebiniz olmalı. bu nedenle kendilerine bunu hatırlattığınızda size çok fazla zorluk çıkaracaklarını sanmıyorum. bu arada 6 ay içerisinde kullandırılmayan serbest zaman 6 ay bittikten sonra fazla çalışma ücreti olarak ödenmelidir.
Bu ibarenin dayanağını paylaşır mısınız?

Tekrar merhaba. Peki madem fazla mesailerimi ihbardan sayamıyorum, 3600 günden yararlanabiliyorum.Şöyle yapsam; 3600 gün dilekçemi versem içeride kalan 32 günlük serbest zamanın parasını alabilirim dimi?Şimdiden teşekkürler...

15 yıl 3600 gün şartını sağladığınızdan eminseniz, SGK dan alacağınız belgeyi işverene iletip sözleşmenizi feshettiğinizde , kullanılmamış izin ücretleri, ödenmemiş fazla çalışma ve çalışma ücretlerinizle kıdem tazminatınızın ödenmesi gerekir.

İŞ KANUNUNA İLİŞKİN FAZLA ÇALIŞMA VE FAZLA SÜRELERLE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

Serbest Zaman

Madde 6 —Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi, isterse işverene yazılı olarak başvurmak koşuluyla, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.

İşçi hak ettiği serbest zamanı, 6 ay zarfında işverene önceden yazılı olarak bildirmesi koşuluyla ve işverenin, işin veya işyerinin gereklerine uygun olarak belirlediği tarihten itibaren iş günleri içerisinde aralıksız ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.

İşçinin bu kanundan ve sözleşmelerden kaynaklanan tatil ve izin günlerinde serbest zaman kullandırılamaz.

15 yıl 3600 gün şartını sağladığınızdan eminseniz, SGK dan alacağınız belgeyi işverene iletip sözleşmenizi feshettiğinizde , kullanılmamış izin ücretleri, ödenmemiş fazla çalışma ve çalışma ücretlerinizle kıdem tazminatınızın ödenmesi gerekir.
böyle bir işlemde işçinin işten çıkış tarihi olarak hangi tarih baz alınır?

Sözleşmeyi feshettiğine dair bildirimi işverene ilettiği ve o bildirimde belirttiği tarih baz alınır

Size bildirimde bulunup, işten ayrıldığı tarih baz alınır, yazıyı 1 ay önce de almış olabilir.