İstifa

Üyelik
19 Şub 2015
Mesajlar
2
Konum
istanbul
Merhabalar,
2,5 Yıldır kafe Tarzı self-servis çalıştığım iş yerimden ayrılıyorum, ilk Ayrılma girişimim bundan 6 hafta önce oldu ve içeride olan 24 gün yıllık izin ve fazla çalışma saatlerimin ücretini talep ettim. yeni işimi ayarlamıştım fakat işveren haliyle 6 hafta ihbar sürem olduğunu ve ancak ihbar süremi kullanıp çıkabileceğimi bu süre içersinde olan izinlerimi kullanıp Süreyi böyle tamamlayabileceğimi aksi taktirde istifamı verip bütün haklarımdan vazgeçip öyle çıkacağımı söylediler. Haliyle, ben de bu süre zarfı içinde harcamış olduğum emeğin hakkını bırakmak istemedim ve kendimce birşeyler ayarlamaya çalıştımsa da istediğim gibi olmadı. Yine de çıkacağımı ve izinlerimi kullanmak istediğimi söyledim. Anlaştığım diğer kurumun acil eleman ihtiyacından dolayı ben burda kaldım ve ilk boş posizyonda beni çağıracaklarını söylediler ve tekrar çağırdılar şu an işten çıkıyorum, ilk çıkacağım zaman sözlü olarak söylemiştim ama yazılı birşey yazmadım Pazartesi istifamı vereceğim 6 hafta önce çıkacağım tarihi mi yoksa çıkmak için 6 hafta beklediğim bu günün tarihini mi yazmalıyım bilmiyorum ? Konuştuğum bazı kişiler istifa ediyorum yazma iş sözleşmemi fes ediyorum yaz dediler öyle mi yapmalıyım? 24 gün yıllık iznim hala var bunun ücretini vermeme gibi bir durum olabilir mi ? Ve son olarak sormak istediğim şey yıllık prim 20 martta yatıyor ve bu prime hak kazandım fakat 20 Marttan önce çıkacağım için yatırmayacaklarını söylüyorlar bunun için ne yapabilirim ?
 
Merhaba

Siz istifa ederek ayrılıyorsunuz,istifa kavramından hareketle bu irade beyanı sözleşmeyi sonlandırır,olağan istifa olayında genelde fesih kavramı kullanılmasına gerek yoktur,istifanızı önceden/zamanında yazılı verseniz daha iyi olurdu ama sözlü olarak 6 hafta öncesinde beyanda bulunmuşsunuz,sürec başlamış ve bildirim süresi sonunda ayrılacaksınız,dilekçenizi yazarken ilk yaptığınız görüşmeye atıf da bulunarak, bildirim süresinin son günü .../.../...tarihinde, yine istifaen ayrılmış olacaksınız.
Hak edip kullanılmayan yıllık izin ücretiniz ödenir,"yıllık prim"konusu,işyerinde sürekli olarak yapılan bir uygulama ise(ki böyle gibi) ve bu uygulama özel şartlara bağlı değilse, yıl içersindeki hizmet sürenize tekabül eden miktar üzerinden(en doğrusu iş sözleşmesi hükmüne göre,o hüküm nasıl ise)ona göre ödenmesi gerekir.
Ay içindeki çalışma süresine göre ödenmeyen ücret alacağı ve diğer alacaklarınız ödenmez ise iş yerinden ayrılmış birisi olarak, İş kurumu il müdürlüğü veya bu müdürlüğe bağlı hizmet merkezlerine şikayet de bulunabilir,yine de öedenmez ise yargı yoluna başvurabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
İşe ilk girdiğimde sistem böyle değildi, mağaza aylık hedefi tutturduğunda örnek olarak 100 TL prim alıyorduk fakat sistemi değiştirip %20 kesinti yaptılar ve dediler ki yıl sonunda yıllık bazda karlılığı sağlayıp hedefi tutturunca geri kalan 20 lik kısmı toplu olarak yatıracağız. Bu süre de geçen yıl Nisan-Aralık 'ı kapsayan süre yani çalıştığım süre. Bu nedenle hak sahibi olduğumu düşünüyorum. Sözleşmeye gelince sistem böyle bir değişikliğe uğradı ve bununla ilgili bir sözleşme imzalamadım. Teşekkür ederim cevabınız için.
 
......."yıllık prim"konusu,işyerinde sürekli olarak yapılan bir uygulama ise(ki böyle gibi) ve bu uygulama özel şartlara bağlı değilse, yıl içersindeki hizmet sürenize tekabül eden miktar üzerinden(en doğrusu iş sözleşmesi hükmüne göre,o hüküm nasıl ise)ona göre ödenmesi gerekir.

....... Bu süre de geçen yıl Nisan-Aralık 'ı kapsayan süre yani çalıştığım süre. Bu nedenle hak sahibi olduğumu düşünüyorum. Sözleşmeye gelince sistem böyle bir değişikliğe uğradı ve bununla ilgili bir sözleşme imzalamadım.
Sözleşme de hüküm olmasa da,iş yeri uygulaması var(var ise şirket kayıtları zaten bu durumu doğrular) ve anlaşılan o ki düzenli olarak uygulanıyor,bu durumda siz çalıştığınız süreye bağlı olarak,tekabül edecek olan miktarı talep edebileceksiniz.
 
Üst