fonradar

İştirakler veya Bağlı Ortaklıklar Hesabı - Enflasyon Düzeltmesi

Cerrah

Katkı Sunan Üye
Üyelik
21 Eki 2008
Mesajlar
227
Konum
Ankara
Merhaba,

Bir anonim şirket, yurtdışında kurulu bir şirketin sermayesine 500.000 USD iştirak ettiğinden (ve ortaklık oranı %50'den fazla olduğundan) 245 Bağlı Ortaklıklar hesabına yaklaşık 750.000 YTL (500.000$ x 1.5 YTL) kayıt yapılmıştır. İştirak eden şirket kuyumculuk alanında faaliyet gösterdiğinden her geçici vergi dönemi itibariyle enflasyon düzeltmesi yapılmaktadır.

Sorum şu; 245 Bağlı Ortaklıklar hesabı üzerinde enflasyon düzeltmesi yaparken enflasyon düzeltme katsayısı mı kullanılmalıdır yoksa döviz kuru ile mi düzeltilmelidir? Eğer döviz kuru ile düzeltilecekse kur farkı geliri 646/656 Kambiyo Gelirleri/Giderlerine mi yoksa 698 Enflasyon Düzeltme Farkları'na mı atılmalıdır?


Aşağıdaki VUK Sirkülerinde;
Tarih 05/08/2004
Sayı VUK-9/2004-7/Enflasyon Düzeltmesi Uygulaması-6

2. 31/12/2003 Tarihli Bilançonun Düzeltilmesi

2.1. Yabancı Para Cinsinden Hisse Senetleri, İştirakler ve Avansların Durumu

......

31/7/2004 tarih ve 25539 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5228 sayılı Kanunun 60/1/a maddesiyle 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasının 4 numaralı bendinin son fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. Yapılan bu düzenlemeye göre hisse senetleri, borsada işlem görsün görmesin düzeltme katsayısı ile çarpılmak suretiyle düzeltilecektir. Ancak, işletmelerin aktifinde bulunan yabancı para cinsinden hisse senetleri, iştirakler ve avansların, Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 nci maddesinin (A) fıkrasının (8) numaralı bendinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden düzeltme tarihindeki döviz kuru ile düzeltilmeleri uygun görülmüştür.

diyor. Ancak bu madde başında "2. 31/12/2003 Tarihli Bilançonun Düzeltilmesi" ibaresi bulunduğuna göre döviz kuru ile düzeltmeye sadece 31.12.2003 tarihi için mi izin verilmiştir?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Ynt: İştirakler veya Bağlı Ortaklıklar Hesabı - Enflasyon Düzeltmesi

Merhaba,

Sizin A A.Ş., İştirak ettiğiniz şirketin B A.Ş. olduğunu varsalım. B A.Ş.'nin sermayesinin %50 sinden fazlasına sahip olduğunuza göre B A.Ş.'nin bilançosunu hiseeniz oranında konsolide etmelisiniz.

Daha sonra oluşacak A Konsolide bilançoya Enflasyon düzeltmesi uygulamalısınız. Dolayısıyla direkt olarak Bağlı ortaklıklar hesabını değerlemeniz mevzubahis değildir.

Saygılarımla,
 
Ynt: İştirakler veya Bağlı Ortaklıklar Hesabı - Enflasyon Düzeltmesi

ÜStad, Bu konuda ilk olarak bir VUK'a bakmak lazım.

Bir menkul kıymete bağlanmamış (ticaret amaçsız), bağlı ortaklık ve iştirak değerlemesi ile ilgili vukda bir hüküm yok. O zaman nereye bakmak lzım. vuk 289. a bakmak lazım. Sonuçta söz konusu iştirakin borsa rayici olmadığından değerleme ölçüsü mukayyet değer olmaktadır. Mukayyet değer, iştirak tutarını, iştirakin maliyet bedelini, ifade et­mektedir. İştirak tutarının veya maliyet bedelinin bilinmemesi durumunda emsal bedeli uygulanacaktır.

Demekki, maliyet değerini oluştruduktan sonraki yıllarda kur değerlemesi yapamayız. Aynı MDV ler gibi. (bence yukarıdaki açıklama al-sat amaçlı menkul kıymete bağlı hisse senetlerini iştirak görümüş. bir tutarsızlık var)

Enflasyon düzeltmesini MDV'şer gibi düşünüp yapın derim. Kuru filan katmayın.

Uzman'a katılmadığım nokta ise konsolidasyon. SPK olsa anlarım fakat VUK'da konsolidasyonu mecburi tutan bir uygulama var mı? Tam olarak bilmiyorum. Bence konolidasyona hiç girmeyin, sonra değer düşüklüğü karşılığı ayırmak zorunda kalabilirsiniz, eğer değer düşüklüğü karşılığı ayırırsanız kendi ağızınızla ben örtülü fon transferi yaptım demiş olursunuz. Aman tikkat.
 
Ynt: İştirakler veya Bağlı Ortaklıklar Hesabı - Enflasyon Düzeltmesi

sn.cerrah
%50 sine ortak olduğunuz şirket bağlı ortak değil iştirakinizdir.
242 hesapta takip edilmesi gerekir.
 
Ynt: İştirakler veya Bağlı Ortaklıklar Hesabı - Enflasyon Düzeltmesi

Merhaba,

Konsolide TMS-27 ' de düzenlenmiş 15/11/2003 tarihli resmi gazetede yayınlanmıştır. Yapmak zorunda değilsiniz ama yapmanızı engelleyen bir husus yoktur.

Konsolide yapmayacaksanız;
Döviz karşılığı alınan iştiraklerde değer artış kazancı sadece satış anında oluşmaktadır. Bu sebepten ötürü iştirak senetlerinin elinizde bulunduğu süre içerisinde herhangi bir kur farkı geliri tahhakkuk ettirmeyiniz.

İktisap tarihindeki döviz alış kuru ile kayıtlayıp. Enflasyon düzeltmesinde enflasyon düzeltme katsayısını kullanarak değerleyiniz.


GVK Mükerrer Madde 81.
Kur farkından doğan kazançların hesabında, menkul kıymet veya iştirak hisselerinin iktisabına tahsis edilen yabancı sermayenin bu kıymet veya hisselerin iktisap tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuruna göre hesaplanan Türk Lirası karşılığı ile bu kıymet veya hisselerin elden çıkarılması tarihindeki aynı miktar yabancı sermayenin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuruna göre hesaplanan Türk Lirası karşılığı arasındaki fark esas alınır.



Saygılarımla,
 
Ynt: İştirakler veya Bağlı Ortaklıklar Hesabı - Enflasyon Düzeltmesi

Teşekkür ederim
 
Üst