İşveren işgüzarlığı..

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan forwhom
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

forwhom

Katkı Sunan Üye
Bir arkadaşımın başına gelen ve su sıralar çözmeye çalıştıgımız bir konu hakkında yardımınıza ihtiyacım var.

Özel bir şirkette taşören firma aracılıgıyla 3 yıldır calısan arkadasım..3 arkadasıyla beraber şirketin "artık sizinle çalışmayacağız" demesiyle işsiz kalmıştır.Taşören firma ise " elimizde baska bir proje yok" diyerek 30 eylul tarihinde sizi işten çıkaracağız demiş.

Buraya kadar bir sorun yok.

Ama firma bu firma bu kişileri "kıdem ve ihbar tazminatlarını" vermemek sartıyla işten çıkaracağını soylemiş.

Firma bu yukten kurtulmak için çalışanlarına 2 teklifte bulunmuş.

1.Diğer iş yerinde çalışma ( diger iş yeri yaklasık 60 km uzakta.. kişilerin kendi imkanları ile oraya gidip gelemeyeceklerini dusundukleri icin yapılan bir teklif.. bu tamamen kotu niyet içeriyor.)
2.İşsizlik maasından faydalanacak sekilde işten çıkarma ( ama tum haklarını aldıklarına dair imza istiyorlar )

Benim sorum su..

1.İbranameye atılan imzaların.. ibraname de.. resmi rakamlar yazılırsa.. makbuz mahiyeti taşır mı?
2.Tum haklarını aldıgına dair imza atılsa bile..işveren bu tazminat miktarlarını banka aracılıgıyla odemek zorunda degil mi? yani her ne kadar bu kisiler imza atsa dahi..işveren herhangi bir sikayette.. aa.. ben ödedim al bakın bu imza diyebilir mi? ???

Ben işin içinden çıkamadım..Bu çocuklar magdur..diğer iş teklifini kabul etseler.. zaten asgari ucretle calısıyorlar.. ve teklif ettikleri iş yeri yaklasık 60 km uzaklıkta.. hem kendi imkanları ile gidecekler..hemde meşakatli bir yolculuk olacak..Ee diger tekliflerini kabul etseler..ibraname işi problem yaratabilir diye korkuyorum..Bölge çalışma bile "ibraname" varsa bir sey çıkartamazsınız demiş.Ben bu işin bu kadar basit.. bu kadar kolay olacagını dusunmuyorum.. bir sekilde bu çocukların alnının teriyle kazandıklarını almalarının gerektigini dusunuyorum.. ama nasıl..?

Degerli yorumlarınızı.. fikirlerinizi.. bekliyorum..

Saygılar..

Ynt: İşveren işgüzarlığı..

merhaba, aynı konuyla ilgili bizimde başımız dertte.bizede tüm haklarımız verilecek ama baştan aldım diye imza attırıyorlar.sonra alacaklar uzun taksitler halinde ödeniyor.işçiyi koruyan bir yasa yokmu.

Ynt: İşveren işgüzarlığı..

60 km iş tanımında esaslı şekilde değişiklik kapsamında değerlendirilirse sizden bunu isteyemezler. İbranameye attığınız imza bir önem taşır ancak salt imza atılması hali işvereni kurtarmaz, ibraname ve kıdemlerin 10 dan fazla çalışan var ise bankadan geçmesi gerekli, size bu kadar teklifi yapan işveren banka hesabınıza yatırıp parayı geri isteyecektir de. Hakkınızı almadı iseniz hiç bir şeye imza atmayın, işsizlik maaşı hakkınız (diğer şartlar tamam ise) iki şekilde de mevcut.

İşin özü, 60 km ile ilgili bir örnek yargı kararı bulun (avukat bulur), bir avukata gidin, toplu vekalet verin, süreci bir avukat eşliğinde yönetin.
forwhom ' Alıntı:
......Bölge çalışma bile "ibraname" varsa bir sey çıkartamazsınız demiş.Ben bu işin bu kadar basit.. bu kadar kolay olacagını dusunmuyorum.......

Saygılar..
Bu kadar basit değil.