İşverene Fazla Mesai,Eksik Maaş Bildirimi Ve Tazminat Davasi Açsam mı ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ronin31x
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ankarada taninmis bir firmanin muhasebe departmaninda 7 yildir 8.30 18.30 saatleri arasinda calismaktayim.cumartesi gunu dahil ayni saatler gecerli.maasimin ucte birini elden verip kalanini banka hesabima 930 tl yatirmakta yani maasimida eksik gostermekteler ssk ya.(bunu maalsef ispat etmem cok zor)..muhasebede evrak girisi yaptigim icin hangi islemi hangi gun saatte yaptigim belli.ve ozellikle sabah 8.30 ve aksam 18.30 da yaptigim kayitlari dosyaliyorum mahkemede delilim olsun diye.oglen 1 saat yemek arasi var ayrica.mahkemede fazla mesaiyi ispatlamam icin elimdeki kayitlar yeterli olurmu.ve yillardir uzun ve haksiz calistirildigim icin istifa etsem kidem tazminatimida alabilirmiyim?eger davayi acar ve kazanabilirsem sonraki davam uzun yillar kotu kosullarda calistirilmaktan dolayi direk tazminat davasi olacak...

Ankarada taninmis bir firmanin muhasebe departmaninda 7 yildir 8.30 18.30 saatleri arasinda calismaktayim.cumartesi gunu dahil ayni saatler gecerli.maasimin ucte birini elden verip kalanini banka hesabima 930 tl yatirmakta yani maasimida eksik gostermekteler ssk ya.(bunu maalsef ispat etmem cok zor)..muhasebede evrak girisi yaptigim icin hangi islemi hangi gun saatte yaptigim belli.ve ozellikle sabah 8.30 ve aksam 18.30 da yaptigim kayitlari dosyaliyorum mahkemede delilim olsun diye.oglen 1 saat yemek arasi var ayrica.mahkemede fazla mesaiyi ispatlamam icin elimdeki kayitlar yeterli olurmu.ve yillardir uzun ve haksiz calistirildigim icin istifa etsem kidem tazminatimida alabilirmiyim?eger davayi acar ve kazanabilirsem sonraki davam uzun yillar kotu kosullarda calistirilmaktan dolayi direk tazminat davasi olacak...
iyi günler 8.30-18.30 toplam 10 saat çalışma 1 saat dinlenme günde 9 saat x 6 gün = 54 saat - 45 yasal çalışma = 9 saat fazla mesai almanız lazım.
1- Yani cumartesi 9 saatlik çalışmanız fazla mesaidir. Bunuda puantaj kayıtları, pdks sistemi varsa İSPATLAYABİLİRSİNİZ. İş kanunu gereği maaş ve ücret alacakları zaman aşımı 5 yıldır.......
2- Hafta içi çalışmanız normal çalışmadır kayıt altına almanıza gerek yok.
3- Mahkemede mesai parasını alıp almadığınızı işveren ispat etmek yükümlülüğündedir.
4- Eksik yatan ssk primleri için bağlı bulunan ssk il/ilçe müdürlüklerine yazılı olarak şikayette bulunun, müfettişler geldiğinde konuyu anlatırsın,
5- İş.Kanunu 24 maddesi " İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse veya " uyarınca eksik yatan ssk primleri için haklı nedenle iş akdi fesh yapabilirsiniz, kıdem tazminatına hak kazanır ama ihbar Taz. alamazsınız.
6- elden maaş ödendiği için devletin kaybı olan gelir vergisi için bağlı bulunan vergi dairesi müdürlüğünede aynı anda şikayette bulunun.
7- varsa elden ödemede imza attığınız belgeler varsa saklayın.
8- Bunları çalışır iken yapın ayrıldığınızda ispatı nispeten çok zordur.
saygılarımla..

"1" ve "2" nci maddeler ile iletinin özüne ilişkin kısmi ek yapalım;
Çalışma süresi en çok 45 saatdir.Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre haftanın çalışılan iş günlerine eşit şekilde bölüneceğinden normalde olması gereken 7.5x6=45 şeklindedir.Olayımızda Cumartesi çalışması f.çalışma olmayıp,günlük 1 saat dışında dinlenme süresi yoksa hesap doğrudur,bu sistemde haftalık fiili çalışma süresinden doğan f.çalışma süresi evet 9 saat dir.Diğer iş günlerinde olduğu gibi haftanın 6 iş günü çalışma yapılan işyerlerinde,gece çalışmaları hariç, günlük fiili 7.5 saat üzeri çalışmalar f.çalışma sayılmaz,(yani günlük çalışma dikkate alınarak doğrudan günlük bazda f.çalışma olduğuna değil)hafta bazında haftalık çalışma süresinin aşılıp-aşılmadığına bakılmalıdır.

Olayımızda öne çıkan 2 hususdan biri gerçek ücretin ne olduğu(tespiti)diğeri ise f.çalışma ücretlerinin ödenmemesi,bu duruma bağlı olarak bu iddiaların ispatı istemde bulunan işciye aittir.
Kanaatim,işcinin iş günlerinde ki saat 08.30 da ve 18.30 da işyerinde yapmış olduğu kayıt işlemleri,işcinin işyerinde olduğunu,dolayısıyle çalışmış olduğuna delil olabilecek en öenmli göstergedir.Böylesi haftanın 6 işgünü yapılan toplam çalışma süresinde, önce işcinin f.çalışma yapmış olduğu anlaşılacak,(zira önce işcinin f.çalışma yapıldığının ispatı gerekir) bu durum netleşdikden sonra karşılığı ücretinin ödenip ödenmediği netleştirilecek,(bu noktada sn.Evcimenin dediği gibi) f.çalışma ücretlerinin ödendiğinin ispatı işverene ait olacak ,işveren ispat edemez ise; (bu nokta da bordrolar önemli)
Sn.Evcimen in dediği gibi(5 nci şık-yani M.24/II-e bendine göre)işcinin haklı nedenle iş sözleşmesini feshetmiş olduğu sonucuna varılacak.(gerçek ücretin ödenmemiş olması ve ispatı halinde de geçerlidir)
Sonuç olarak,çalışanımızın İSTİFA etmemesi,belirtilen hususları dikkate alarak(şartlar uygun ise)fesih yoluna gitmesinin uygun olacağını düşünmekteyim.
Bu nedenle ilgilinin,mahallindeki bir avukat ile görüşerek, bu işlemleri yürütmesi isabetli olacaktır.

Not:İş bu iletim üzerinde sehven yapmış olduğum isim hatası tarafımdan düzeltilmiştir.

Son düzenleme:
Sayin Keremcem ve sayin Evcimen oncelikle ilginize tesekkur ederim.calisir durumdayken sikayetci olmam cok zor.zira ugrayacagim psikolojik yipratmalara katlanabilecegimi sanmiyorum.elimde giris yaptigim evraklar ve giris saatler mevcut.ispatta sorun cikmayacagini anliyorum sizin cevaplarinizdan.sadece elden aldigim paranin ispatini yapamam.onun icinde duydugum dogru ise ucret tespit gibi bi durum isteyebiliyor olmam lazim.mahkemenin atayacagi bilirkisi piyasada iscinin yapmis oldugu gorevin ucret araligini arastirarak mahkemeye sunabiliyormus dogru ise tabi.7 yildir calisan birinin asgari ucretten 120 tl fazla ucret almasi normal olmasa gerek mahkeme nezlinde.fazla mesai konusunda cevabinizdan anladigim 5 yillik mesaimi alabilirim ancak.oda kaba hesapla 54-45=9*52hafta*5 yil=2340 saat mesai 1300/365=3.56 tl*2340=8330 tl oluyor.

Sfazla mesai konusunda cevabinizdan anladigim 5 yillik mesaimi alabilirim ancak.oda kaba hesapla 54-45=9*52hafta*5 yil=2340 saat mesai 1300/365=3.56 tl*2340=8330 tl oluyor.
O miktardan da , her hafta 9 saat fazla çalışma olmamıştır, bayramı var seyranı var yıllık izni var diyerek takdiri indirim görür o rakam sn.ronin31x

Her zaman söylerim bu konuda ki fikrim değişmez.

Kabaca 7 yıldır bu durumdan bi haber mi çalışıyordunuz ? neden 1.yılda şikayet etmediniz de şimdi?
Anlamak istiyorum lütfen?

Syn prisoner!bu uslupla bu soruyu sormadan once az dusunme yetinizi kullanabilseydiniz belki anlayabilirdiniz.tabi "her zaman soylediginiz gibi fikriniz degismezdi"muhtemelen...

Syn prisoner!bu uslupla bu soruyu sormadan once az dusunme yetinizi kullanabilseydiniz belki anlayabilirdiniz.tabi "her zaman soylediginiz gibi fikriniz degismezdi"muhtemelen...

Merak etmeyin, zaten düşünme yetimi kullandığım için bu soruyu sordum size,
neden 1.yıl değil de 7.yıl ????
Zaten muhtelif evraklar topladığınızı belirtmişsiniz, muhtemelen de bu evrak toplama işi 1.yıl başlamıştır.
Keşke siz zihniyetinizi değiştirseniz de o işverenler bu şekilde çalıştıracak personel bulamasa ve mahkeme köşelerinde sürünmeseniz.

Bence prisoner haklı, Sıfır işsizlik, açlık sınırının 4 katı asgari ücret, çocuk başına 500 TL yardım buna rağmen siz neden bu şartlarda çalışmayı kabul ediyorsunuz ki Ronin31x bence size müstehak...!!!!

İnsaf be prisoner, insaf...!!!

Taraflar üzerlerine düşeni zamanında yerine getirmez, farklı yollara saparlar ise iyi niyet,güven ortadan kalkar,sonrasında "bekle gör"politikası anormal değil.

Bence prisoner haklı, Sıfır işsizlik, açlık sınırının 4 katı asgari ücret, çocuk başına 500 TL yardım buna rağmen siz neden bu şartlarda çalışmayı kabul ediyorsunuz ki Ronin31x bence size müstehak...!!!!

Bu tepki niye anlayamadım ,
7 yıl veya 3 yıl veya 15 yıl... bu şartlarla gık demeden çalıştıktan sonra , o hakların var olduğu ne zaman akla gelir sn.candostum? İşverenle sorunlar başladıktan sonra.
E o sorunlar başlayıncaya kadar , bahsedilen düşük prim, ödenmeyen fazla çalışma ücretleri, kullandırılmayan bayram tatilleri, yıllık izinler... hepsi hep vardı o süreçte , ama akla getirilmez, ortaya konulmaz, daha doğrusu intikam aracı olarak kullanılmak üzere bir kenarda beslenir büyütülür , öyle değil mi?

Ben de sn.prisoner gibi düşünüyorum, hak aranmalı elbette, ama intikam duygusuyla değil, o hak yenilmeye başlanıldığı zaman başlanmalı aranmaya.
O zaman nasıl çalışacaktı peki diyeceksiniz elbette, e o zaman o kadar süre çalışabilen, o haklarının yenilmesine izin veren, gayette güzel zaten o güne kadar kendi için hiç bir önemi olmayan o haklarını aramadan da gidebilmeyi bilmeli, benim mantığım da bu yönde .

Aslında, bu gibi durumlarda tek taraflı işverene cezai yaptırımlar uygulanıyor, oysa bunu yapan işveren yanında, buna izin vererek olaya katkıda bulunan kişiye de bir yaptırımı olmalı. ( belki ağır , ama o kılıç adil olmalı, her iki tarafı da eşit keskinlikte olmalı)

Mesele benim insafıma kaldıysa merak etmeyin, sorun kalmaz.
Demek istediğim kimse işveren dayatmalarına 1.günde tepki verir ve karşı koyarsa işte o zaman hiç bir işveren uygunsuz şartlarla çalıştıracak eleman bulamaz.
Burada anlaşılmayacak yön nedir yada insaf aranacak yer neresidir.
Bir yerde düzende sorun varsa bu en dipten düzelir tepeden değil.
Hiç merak etmiyorsunuz neden bir personel davası 3-5 yıl sürüyor. Bu kadar mı dava edilen konular çetrefilli, yoksa sırada bekleyen binler mi var?

Ne ben sizi ikna edebilirim ne de siz beni. Çünkü biliyorum ki burada sorunu çözecek makam işçi değil, devlettir. Devlet kontrol ve denetim mekanizmasını adil işletebilse her sene onlarca iş müfettişi uzmanı alıp oturtmak yerine sahaya sürse ve hepsinden haftalık kontrol ve teftiş raporları istese. Sizde bu kadar acımasızca işçiyi eleştirmezsiniz. Anladığım kadarı ile işsiz kalma korkunuz yok ama bu başkalarının da olmadığı anlamına gelmiyor.

Tekrar ediyorum hepimiz kendi düşüncelerimizi yazıyoruz...

Ne ben sizi ikna edebilirim ne de siz beni. Çünkü biliyorum ki burada sorunu çözecek makam işçi değil, devlettir. Devlet kontrol ve denetim mekanizmasını adil işletebilse her sene onlarca iş müfettişi uzmanı alıp oturtmak yerine sahaya sürse ve hepsinden haftalık kontrol ve teftiş raporları istese. Sizde bu kadar acımasızca işçiyi eleştirmezsiniz. Anladığım kadarı ile işsiz kalma korkunuz yok ama bu başkalarının da olmadığı anlamına gelmiyor.

Tekrar ediyorum hepimiz kendi düşüncelerimizi yazıyoruz...

Sayın Candostum,
İnanın bende herkes gibi maaşlı çalışanım, benim de herkes kadar işsiz kalma durumum var. Belki de bir çok kesimden daha fazla.

Özel sektörde çalışmak ip de yürümek gibi bir şeydir. Sanırım bilirsiniz.
Bir tabir vardır "Herşeyi devletten beklememek lazım".
70 milyon insan 20 milyon çalışan olduğunu varsayarsak, keşke herkes evini önünü süpürse de 3 ayda bu konuları halletsek.
Bugün karnım doysun da yarın Allah kerim demek fayda sağlamaz.
İnsan düzelmezse toplumun düzelmesi bence hayalcilik.
Saygılarımla,

Ankarada taninmis bir firmanin muhasebe departmaninda 7 yildir 8.30 18.30 saatleri arasinda calismaktayim.cumartesi gunu dahil ayni saatler gecerli.maasimin ucte birini elden verip kalanini banka hesabima 930 tl yatirmakta yani maasimida eksik gostermekteler ssk ya
Sn.Ronin31x için söylemiyorum,kendisini tenzih ederim.

Genel olarak;
İşci-işveren ilişkileri cerçevesinde, yaptığı iş/işlem ve davranışları(ihmal,ağır ihmal veya kasıt) ile hata yapan işciler için işveren gereğini yapmak ister ve yapar, peki gerçek ise olayımızda hukuksuz ve kasıtlı olarak hareket eden böylesi işveren için işci (dün ,yani iş akdi devam ederken veya bügün yani işci ayrıldıkdan sonra)her türlü hukuk yoluna başvurabilir,vurmalıdır,işveren de bu hatanın bedelini ödemelidir.
Bu tür işler sadece denetimle cözülmeyip,genel manada taraflarında(işci-işveren)kusuru bulunmaktadır.