İşverene Manevi Tazminat Davası

Üyelik
31 Tem 2008
Mesajlar
26
İy günler.
İşveren olmayan bir olay ile ,elinde tutanak yokken , noterden iş akdini fes ederse ve bende bu sebepten tazminat ve işsizlik parası alamazsam, işverene yalan beyandan dolayı ve beni zor duruma düşürdüğü için manevi tazminat davası açabilirmiyim ?

İş kanununun 25/g maddesine göre işten çıkartıldım.

g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi

Halbuki ortada bu durum ile ilgili bir tutanak yok.Ayrıca o ayki ssk dam da tam yatmıştır.Aslında devamsızlık diye bir durum söz konusu değildir.İşveren ile aramda geçen olay başkadır. ( Maaşların geç yatırılması ile ilgili bir olay ) .Bu durumda manevi tazminat davası açabilirmiyim?Kazanırmıyım?

Davada zamanaşımı var mıdır? Böyle bir olay olmadığı maddi deliller ile kanıtlanabilir? ( Yukarıda yazdım )

Bu arada bende işveren ile aynı gün iş akdini noterden fes ettim.( Maşşların geç yattığını beyan ederek )

--------------------------------------------------------------------------------
 
Ynt: işverene manevi tazminat davası

Sizin durumunuz artık tamamen mahkemede çözülecek duruma gelmiş.
Bir tarafda işveren diğer tarafda siz mahkemede hasım durumundasınız.
Keni haklılığınızı maddi delliler, şahit ifadeleri, şirket defter ve kayıtları ila doğrulamaya çalışacaksınız.
Maddi ve manevi tazminat isteyebilirisniz.. Lehinize olan mahkemelerin eğiliminin çalışandan yana olmasıdır.
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

İş akdi feshi manevi tazminata sebep olamaz.
Fesihte belirtilen sebep gerçek değilse, feshin geçersiziliği ve işe iade için dava açma hakkınız var.Bu dava sonucuna göre kazandığınızda alabileceğiniz tazminatlar belirlenmiş,bunlardan fazlasını alamazsınız.
Aynı gün fesihte bulunulduğuna göre önce kimin feshettiğinin belirlenmesi davanın sonucunu etkileyebilecektir.Ancak 25 II g madesine göre yapılan fesih nedeniye açacağınız manevi tazminat davasını kazanma ihtimalinin olmadığını düşünüyorum.
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

aynı soruya karşılık bir hukuk sitesinde az önce bir avukatın vermiş olduğu cevabı sizlere yazıyorum..şöyle yazmış:


Bahsettiğiniz gibi gerçekleşmiş ise tanıklarınız da var ise kıdem ihbar tazminatları için dava açabilirsiniz

Bunun yanında işvereninizin yaptığı eyle (anlattığınız gibi ise) suç oluşturduğu gibi bu eylemden zarar gördüğünüz tartışmasızdır. Benim fikrime göre manevi tazminat talep edilebilmesi gerekir
av. tayfun eğilik
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

Bence de her koşulda manevi zarar ziyan talebi yapılabilir.Ancak bu hükmedilir anlamına gelmez tabi.
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

tam anlayamadım.yani böyle bir durumda davayı kazanmam %50 ve kaybetmem %50 olasılıklı mı?
acaba emsal bir karar var mı?
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

Bilinmez sizin ispat gücüne bağlıdır.
Ancak kişisel kanım manevi tazminat alamazsınız.
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

ben o ay işe hep gitmişim
onların elinde tutanak yok
ayrıca o ayda ssk da tam yatmış
davada kıdem tazminatını %99 kazanırım çünkü bankadan bunu ispat ederim
benim delillerim bunlar
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

Maddi (ihbar, kıdem, kötü niyet) bunları alabilirsiniz. Ancak manevi bir zor , istisnadır.
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

Maaşın geç yatırılmasının size verdiği MANEVİ zararı kanıtlayabilirseniz,alabilirsiniz.Ancak iş kanununda manevi tazminat taznımlanmış değil.
Davayı kazanma ihtimaliniz %50. Kazanamama ihtimaliniz de aynı.
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

sonuçta yalan beyanla işten çıkarıldığım için sinirlerim bozuldu.benim faturalarım düzenli ödenirken faturalarımı ödeyemedim.bankadan kredi almıştım ,çok düzenli ödüyordum ama işten çıkartıkları için ödeme yapmakta zorlandım.kredi kartına borç yapmak zorunda kaldım.ödeyemedim.ayrıca aile birliği bu olay ile sarsıldı ,eşimin psikolojisi bozuldu.ayrıca yukarıda yazdığım maddi delillerde var..
ee daha ne olsun
benden bu kadar
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

Bence manevi tazminat konusunda hiç şansınız yok.
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

peki ne olmalı manevi tazminat için

( yalan beyan ile benim haklarımı yemiş olmaları ,ayrıca kurumları yanıltmaları benim işime gelmezmi)
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

Yenen hakkınız, kamu kurumlarının kandırılması, primlerinizin düşük ödenmesi ,ücretinizin layıkıyla ödenmemesi ise, sözleşmenizi feshedip, kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.
İş kanununda manevi tazminat tanımlanmış değil, elbette talep edebilirsiniz,ancak kazanma ihtimalinizin olmadığını düşünüyorum.
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

Eğer işv. sizi başka bir çalışanla dalaşma veya kendisine hakaret ettiğiniz gibi bir nedenle çıkarsa idi ve siz işe iade davanızı kazansa idiniz size iftira atıldığından manevi tazminat olabilirdi. Ancak 25/g maddi hata olarak görünür ve manevi tazminat almanız oldukça güçtür.
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

T U R K O ' Alıntı:
Eğer işv. sizi başka bir çalışanla dalaşma veya kendisine hakaret ettiğiniz gibi bir nedenle çıkarsa idi ve siz işe iade davanızı kazansa idiniz size iftira atıldığından manevi tazminat olabilirdi. Ancak 25/g maddi hata olarak görünür ve manevi tazminat almanız oldukça güçtür.


olay şöyle oldu.
ben kargoda çalışıyorum.birkaç akıllı maaşar hep geç yatıyor ( 3-4 hafta kadar ) ,böyle olmaz yarın işe gelmeyelim dediler.bende ii tamam dedim..şube müdürüne söylendi,o da bölgeye haber veririm dedi..ben gitmedim ,o iki akıllı gitmiş. p.tesi oldu bişi yok..salı oldu ,bölge müdürü geldi..yapmayın etmeyin,sıkışığız bilmem ne falan filan bir şeyler anlattı..sonrada neden c.tesi gelmediğime dair yazı yazmamı istedi,yazdım.
çarşamba günüde biz seninle çalışmak istiyoruz dediler ve yol gösterdiler..haa öyle mi dedim ,gittim noterden maaşların geç yatırıldığına dair iş akdini fes ettim..onlarda aynı gün noterden iş akdini 25/g maddesine göre fes etmişler.kağıt 2 hafta sonra elime ulaştı.
şimdi,
( 25/g maddesi: g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi)

ortada 25/g maddesine göre fes edecek bir durum yok.
ellerinde tutanak yok çünkü böyle bir olay olmadı
ben o ay tam gün gittim işe
ayrıca ssk da tam yatmıştır

tazminat vermediler bana bir de 25/g maddesi yüzünden işsizlik ödeneğinden para alamadım..
olmayan bir olayla ilgili beni işten çıkardılar..
şimdi ben dava açmak istiyorum..kıdem tazminatımı alabilirmişim ,ayrıca geriye dönük işsizlik parasınıda..ama asıl sorun fazla mesai sorunu..fazla mesai sütunu bordroda var ve eksik yatırıyorlar,kanıtlamam çok zor..
birde onların bu olayı yüzünden ben zor zamanlar yaşadım , hem kurumlar yanıltıldı ,hemde ben maaddi açıdan zor duruma düştüm ,hemde olmayan bir olay ile suçlanıp işime son verildi.
ben bu yüzden manevi tazminat davası açmak istiyorum
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

Sizin dava açma hakkınızı kimse elinizden alamaz.Bir harç masrafı ile başlarsınız.Davanız kabul edilir, kaybederseniz karşı tarafın avukat vekalet ücreti ve diğer mahkeme masraflarını sineye çekersiniz.Kazanırsanız da ( Amerika da olsanız belki ciddi manevi tazminat alabilirsiniz ama) ülkemizde manevi tazminat olaydan gördüğünüz manevi zararla bağlantılı olduğundan, astarı yüzünden pahalıya patlayabilir.
Hayırlısı olsun.
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

teşekkürler

kötü niyet tazminatı nedir ve benim durumum için uygulanırmı
 
Ynt: İşverene Manevi Tazminat Davası

İş güvencesi kapsamında olmayan, yani 30 dan az çalışanın olduğu işyerinde çalışan veya 6 aydan az kıdemi olan çalışanın işe iade davası açma hakkı olmadığından, işe iade davası yerine kötü niyet tazminatı davası açma hakkı vardır.Sizin durumunuz bu duruma uymaz.
İşveren tarafından fesih önce oldu ise, feshin size bildirildiği tarihten itibaren 30 gün içinde açabilecek olduğunuz işe iade davasını kazanmanız durumunda işinize iadenize karar verilirse,başvurunuz üzerine işe başlatıldığınızda boşta geçen süre için ilk 4 aylık haklarınızın,ücretlerinizin ödenmesi mümkündür.Eğer işe iade kararı alınmasına, iade için işverene başvurmanıza rağmen işveren işe başlatmak istemezse de aynı kararda en çok 8 aylık ücretiniz tutarında işe başlatmama tazminatı ödenmesine karar verilebilir.Bu tazminat en çok 8 aylık ücret karşılığı olarak belirlense de kaç aylık ücret tutarında olacağı mahkemenin değerlendirmesine bağlıdır.Kaldı ki işe iade davası açmamış, açma süresini kaçırmış olduğunuzdan bu bilgi şu an için işinize yaramayacaktır. ;)
 
Üst