fonradar

İşverenin bir şirketinden diğer şirketine ssk giriş yapma...

Üyelik
15 Mar 2007
Mesajlar
50
Arkadaşlar Mrh.
Benim sorum aynı işverinin 2 ayrı şirketi var...Çalışanlardan 2 tanesi x şirketinden çıkarıp y şirketine giriş yapacağız...Bu arada yasal haklarını vermeyeceğiz.Sadece şirket değişecek...Bu durumda çalışanların diğer şirketten devam eden hakları (kıdem taz,ihbar, yıllık izin gibi hakları) diğer şirketteki haklarının devamı gibi mi olacak...Ve çalışanlardan bu durumda herhangi bir imza filan almam lazım mı? Sonuçta istifa değil işten çıkarma değil sadece aynı işverinin diğer şirketine nakil...Yani çıkış yaparken nakil yazmam yeterli değil mi?Yani çalışanlarda ilerde mağdur olmasın...Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...
 
Ynt: işverenin bir şirketinden diğer şirketine ssk giriş yapma...

Diğer şirketteki hakları devam eder. İşçi alacaklarında zaman aşımı süresi İK ya göre 5 yıl BK ya göre 10 yıldır.
Burada en önemli konu kötü niyet olup olmamasıdır. İleride bu kişilerin işten çıkması ve/veya çalışma şartlarının zorlaşması gibi nedenlerle haklarını talep etmesi durumunda mahkeme bahsettiğin uygulamada kötü niyet olup olmamasına göre karar verecektir.
 
Ynt: İşverenin bir şirketinden diğer şirketine ssk giriş yapma...

Her şirket ayrı bir tüzel kişiliktir. Şirketler arasında geçiş nakil olmaz. Her iki şirkette karar defterinde karar alarak bu durumu resmileştirmelidir. Çünkü ileride aktarılan şirket el değiştirirse ve yeni ortaklar "bu şirket öncesi ile ilgili bize bilgi verilmedi o yüzden diğer şirketteki çalışmanız bizi bağlamaz" diyebilir.
 
Ynt: İşverenin bir şirketinden diğer şirketine ssk giriş yapma...

İşverenin bir şirketinden diğer şirketine geçmesi sözkonusu.

İK 1475 Md. 14

İşçilerin kıdemleri, hizmet akdinin devam etmiş veya fasılalarla yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler gözönüne alınarak hesaplanır. İşyerlerinin devir veya intikali yahut herhangi bir suretle bir işverenden başka bir işverene geçmesi veya başka bir yere nakli halinde işçinin kıdemi, işyeri veya işyerlerindeki hizmet akitleri sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanır.

İK Md. 54 Yıllık izinlerdede aynı uygulama görülmektedir.

Aynı bakanlığa bağlı işyerleri ile aynı bakanlığa bağlı tüzel kişilerin işyerlerinde geçen süreler ve kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanuna veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar veya bunlara bağlı işyerlerinde geçen süreler, işçinin yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında göz önünde bulundurulur.
 
Ynt: İşverenin bir şirketinden diğer şirketine ssk giriş yapma...

Arkadaşlar yeri gelmişken bir soru da benden;


A.Ş. ortağı inşaat mühendisi şirketin A.Ş. bünyesindeki "IŞIK inşaat" firmasında bağkurlu olarak çalışıyor.

A.Ş. bünyesindeki diğer "GÜVEN inşaat" firmasındaki SSK'lı inşaat mühendisi yurt dışına çıktığında ya da izin/rapor durumu oluştuğunda şirket ortağı mühendisin onun yerine geçici olarak bakması isteniyor. Yani resmi işmeleri takip edecek ve elbette imza atacak, sorumluluk alacak.

Bazı işlerimizde SGK mühendislerin sözleşmesini ibraz etmemizi istiyor. Şimdi sosyal güvenlik açısından kısmi süreli iş sözleşmesi ile bu şirket ortağını diğer firmada SSK'lı mı yapmalıyız yoksa BAĞKUR'dan mı devam edecek?

Şirket karar defterine işlemeye gerek var mı?

Sizce nasıl bir yol izlenmeli?

Şimdiden teşekkürler.
 
Ynt: İşverenin bir şirketinden diğer şirketine ssk giriş yapma...

a firmasında bağkurlu kişi b firmasında geçici olarak çalışacak doğru mu?
 
Ynt: İşverenin bir şirketinden diğer şirketine ssk giriş yapma...

kısmi süreli iş sözleşmesi yapılacak ancak bağkur devam edeceği için ssk girişi yapılmayacak. Bu husus sözleşmede açıkca yazılır ise neden ssk yapılmadığı sorusu ile karşılaşmazsınız. Bordroda sadece vergiler kesilecek.
 
Ynt: İşverenin bir şirketinden diğer şirketine ssk giriş yapma...

SSK yapılması gerekiyor diye düşünüyorum. Böyle bir durumla ilgili SSk ile görüşmemde o kişinin başına iş kazası gelmesi durumunda sıkıntı yaşanacağını dolayısıyla nerede çalışıyorsa veya kaç yerde çalışıyorsa her birinde sigortalı görünmesi şeklinde cevap vermişlerdir. İş müfettişleri ise kendileri açısından sorun olmadığını sosyal güvencesi olup olmadığına bakarız fakat bu konu ile ilgili bir yaptırıma kalmamak için SSK ile görüşmeniz daha uygun olacaktır şeklinde açıklama yapılmıştır. Ayrıca 5510 sayılı kanunda Sigortalı sayılanlar başlıklı 4. maddesinde bir iş sözleşmesinde bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlatrın sigortalı olduğu hükmüne bağlanmıştır.
 
Ynt: İşverenin bir şirketinden diğer şirketine ssk giriş yapma...

Bakmışken sigortalılık durumlarının çakışması md bakıverseydiniz.
 
Üst