İşverenin İstifa Vermesi

Üyelik
13 Kas 2013
Mesajlar
6
Konum
ANKARA
Merhaba,
Bir konuda yardımınızı rica ediyorum.
Kardeşimin hastanede yatmasından dolayı annem işverenin söylemi ile ücretsiz olarak iki ay işe gitmedi sonrasında işyerine devam etmeyeceğini söylemesiyle bizim bilgimiz dışında çıkışını vermiş istifa olarak (31/07/2014 tarihinde verilmiş).
11 yıldır aynı firmada çalışmakta.
Bu süreçte ne yapılması gerekir?
 
Ne yapılası gerekir derken maaş alacağınız var mı,
Tekrar çalışmak istiyor mu, 2 aylık işe gitmem durumu söz konusu işveren de haklı olabilir, sizin talebiniz nedir, açıklarsanız yardımcı olalım.
 
kardeşim yataga bagımlı oldugundan dolayı işe artık gitmeyecek. Belki geri döner diye 2 ay ücretsiz izin verdi. Sonrasında hiç bir konuşma olmadan çıkışı istifa şeklinde verilmiş.
 
Ücretsiz izin süresi boyunca her hangi bir ücret tahakkukuku yapılmaz ve sigorta primleri de beyan edilmez. İşverenler ücretsiz izne ayrılan işçiyi aylık sigorta prim bildirgelerinde “ücretsiz izinli” olarak gösterecek, bildirgenin ait olduğu ayın son gününe kadar da Ek:8 eksik gün bildirme formunu düzenleyerek bağlı oldukları sigorta müdürlüğüne vereceklerdir. İşverenlerin bu form ile birlikte düzenlenen ücretsiz izin dilekçelerini de vermeleri gerekmektedir.

1- Karşılıklı anlaşma olmadan ücretsiz izin olmaz.İşçi veya işveren tarafından gelen talebin karşı tarafca kabul edilmesi gerekmektedir.Ücretsiz izin konusunda bir zorlama yapılamaz .2- İşverenin işçiyi ücretsiz izne ayırmak istemesi durumunda bunu yazılı olarak işçiye bildirmeli işçide 6 gün içinde cevap vermeli3- İşçi ücretsiz izne ayrılmak istemesi durumunda işverene yazılı olarak başvurması ve işverenin onaylaması gerekmektedir.4- İşveren işçinin muvafakatını almadan işçiyi ücretsiz izne ayıramaz .Eğer bu şekilde ücretsiz izne ayırırsa diğer şartları taşıması halinde işçinin ihbar ve kıdem tazminatı alma hakkı doğar.Hatta işe iade davası açabilir5- İşçiyi ücretsiz izne ayırmak için işçinin belirli bir süre çalışma şartı yok6- Ücretsiz izinde bulunma süresi sınırı yok.karşılıklı anlaşmaya bağlı7- İşçi ücretsiz izinli olduğu sürede ücret alamaz..İşsizlik ödeneğinden yararlanamaz.kendisi için sigorta primi ödenmez8- Ücretsiz izinli dönemde iş sözleşmesi askıda sayılır.9- Yargıtay kararlarında işçinin ücretsiz izinli olduğu dönemlerde başka işyerinde çalışması işveren tarafından fesih nedeni sayılmıştır.İşçilerin bu hususu da göz önünde bulundurması gerekmektedir.Ücretsiz izin formu dilekçesi belgesi ve ücretsiz izin istek formu şekle bağlı değildir. Adınız soyadınız sigorta sicil numaranız , ücretsiz izne ayrılma gerekçeniz ve ücretsiz izne ayrılmak istediğiniz süreyi yazsanız yeterlidir. Ücretsiz izne ayrılmak için imzanızı atmanız gerekmektedir adres telefon numaranızıda yazmayı unutmayınız. Ücretsiz izin dilekçesini İşverene hitaben yazmanız gerekmektedir.
 
Öncelikle Vermiş olduğunuz bilgiden dolayı çok teşekkür ederim.
Şu şekilde bir konuşma geçti, A.Oğlumun durumundan dolayı artık çalışamıyorum diye söyledi
B: sen bizim uzun süredir elemanımızsın 2 ay primini yatırayım sonra düzelme olursa gelirsin diye
A : tamam diye kabuledildi
B:ikinci aydan sonra gelecekmisin diye tekrar sordu
A: Yok gelemiyorum denilince
31/07/2014 tarihinde çıkışı verilmiş . 12.08.2014 tarihinde baktığında iş yerinden çıkışını ögreniyor , işsizlik maaşı için başvuruyor ve iş yeri istifa etti olarak gösterdiği için işkur haklarının öldüğünü söylüyor. işveren yapılacak bir şey olmadıgını söylüyor. Bu şekilde mahkemeye gidilince haklılık payı nedir? ve tazminat alabilirmi?
 
Son düzenleme:
işçinin herhangi bir istifa dilekçesi yoksa işveren işçiyi çıkarmak için önce 3 gün üst üste gelmediğine dair tutanak tutacak bir kaç şahide imzalatak ve noterden ihtarname, işe çağırma yazısı / veya sebleri belirten bir yazı isteyecek, bu yazıya istinaden işçiden herhangi bir cevap gelmezse o durumda kötü niyet kdu ile (29 kod) ile çıkışını yapabilir ve işçi bu durumda işsizlik maaşı vb alamaz, diğer her türlü durumda işçi lehine sonuçlanır ve işçi kıdem ihbarını alabilir.
11 yıl çalışmış bir işçinin de hakkını kimseye yedirmeyin yemesinler, alırsınız... mücadele edin.
Noterden vakit kaybetmeden ihtarname çekin, ve iş mahkemesine başvuru yapmanızı öneririm,
İş mahkemesinde avukatlar saolsun bir yazı yazıyor, bayram da çalıştım paramı vermediler, yıllık iznimi kullandım paramı vermediler, gerçek ne ise onu dile getirin ve isteyin.
 
İşverenin iyi niyetinin kurbanı olacağı bi gaip durum.
İşe gelebilecekmisin düelme var mı sorusuna, hayır gelemeyeceğim cevabı verilmiş, yani sözlü olarak istifa edilmiş. Bunun sonucunda ne bekliyordunuz anlayamadım, sonsuza kadar anneniz adına prim ödenmesini mi?
ama haklısnız, dava açarsanız, annem istifa etmedi, hiç haberi yokken işyeri çıkışını verdi derseniz mahkemede, işverenin fesihte uyması gereken usullere uymaması nedeniyle kazanımlarnız olacaktır. Ha bunlar hakkınızmıdır, bana sorarsanız HAYIR.
 
İşten ayrılış bildirgesini değiştirme şansı yok bu sebeple işsizlik maaşı alamaz. Ancak mahkemeye başvurup işten çıkış kodunu mahkeme kararıyla 23-İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih olarak düzeltilebilirse 4447/b'den işsizlik maaşı almaya hak kazanır. Uğraşmak istemiyoruz derseniz işveren ile görüşüp kıdem ve ihbar tazminatı talep edebilirsiniz 11 yıllık hizmet süreniz içerisinde işe giriş veya çıkış yapılmış mı sgk hizmet dökümünden geriye dönük kontrol ediniz.(kıdem ve ihbar tazminatı, işsizlik maaşı hesaplamasında giriş-çıkış yapılmaması önemlidir)
 
Üst