fonradar

İşverenin İşyeri ve Sigortalı Bildirim Yükümlülüğü

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,588
Konum
İSTANBUL
İşverenin İşyeri ve Sigortalı Bildirim Yükümlülüğü

İşyerinde sigortalı çalıştıran, böyle bir işyerini devir alan veya bu nitelikte işyeri kendisine intikal eden işveren, 506 sayılı Kanunun 8 inci maddesi gereğince vermekle yükümlü olduğu ?İşyeri Bildirgesini?, işyerinin kurulu olduğu yeri çevresine alan ilgili SGK birimine ?alındı belgesi? karşılığında doğrudan veriyor veya iadeli taahhütlü olarak gönderiyor.

Aynı işverenin, birden fazla işyeri kurması veya devir alması yahut kendisine intikal etmesi halinde işyeri için ayrı bildirge düzenlenmesi gerekiyor.

Aynı birim bölgesinde bulunmak kaydıyla aynı veya farklı tehlike sınıfında olan aynı işverene ait devamlı nitelikteki birden çok işverenin, yazılı olarak talep edilmesi halinde farklı tehlike sınıfında bulunan işyerleri için belirlenmiş olan tehlike sınıflarının en yükseği kabul edilmek kaydıyla, tek dosyada işlem görmesine ilgili Ünitece izin verilebiliyor.

Aynı işverenlere ait olup, aynı işkolunda bulunan birden çok kara veya deniz yahut hava ulaştırma araçlarına tek sicil numarası veriliyor.

İşverence, ?İşyeri Bildirgesi? iki nüsha düzenlenip en geç sigortalı çalıştırmaya başlandığı tarihte işyerini çevresine olan Üniteye verilir. Bu bildirgenin bir nüshası ?alındı belgesi? yerine geçmek üzere işverene iade ediliyor.


İşyeri Bildirgesi İle Birlikte Verilecek Diğer Belgeler

İşveren işyeri bildirgesi ile birlikte;


T.C kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanı örneği,
İkametgâh belgeleri ile imza sirkülerini,
Kayıtlı oldukları meslek kuruluşlarından alacakları belgeleri,
Tüzel kişilerde hükmi şahsiyetin tescil edildiği Ticaret Sicil Gazetesi ile imza sirkülerini,
İşyeri açmak için aldıkları ruhsat örneğini,
Bağlı bulundukları vergi dairesinin adını ve vergi hesap numarasını gösterir bir belgeyi,
Adi ortaklıklarda tüm ortakların onaylı T.C kimlik numarasını gösteren nüfus kayıt örneklerini ve ikametgâh belgelerini,
İşveren vekillerinin noterden onaylı vekâletnamelerini ve imza sirkülerini,
Defter ve belgelerini düzenleyen ve 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre yetki almış bulunan serbest muhasebecilerin veya serbest muhasebeci mali müşavirlerinin ilgili meslek kuruluşu tarafından onaylanmış belgesini,
Diğer kurumlar uyarınca tutmak zorunda oldukları defterlerin türünü gösteren resmi nitelikteki belgeyi,

İlgili Üniteye vermek zorunda bulunuyor.

İşverenlerin sonradan işe başlayan sigortalıları ise işe başlamadan en az bir gün önce bildirmeleri zorunlu. İnşaat işyerlerinde ise aynı gün bildirim yapılabiliyor.

5510 sayılı SSGSS Yasasına göre ise inşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacak sigortalılar için, sigortalı bildirimi en geç çalışmaya başlatıldığı gün yapılabilecek.


Şevket Tezel
Sözcü 07.05.2008
 
Üst