İşyeri Çalışanlarının Eğitimi Hk.

Üyelik
25 Eyl 2008
Mesajlar
8
Konum
kütahya
arkdaşlar

31/05/09 tarihinde bir genelge yayınlanmış ağır ve tehlikeli işyeri kapsamında olanlar için çalışanların eğitimi ni öneren.

bu konuda bir bilgisi olan varmı.
 
Ynt: işyeri çalışanlarının eğitimi hk.

Ağır ve tehlikeli işlerde diploması olamayanlar çalıştırılamayacak. Ya okulunda okuyacak yada çıraklık eğitimini bitirip kalfa/usta belgesi alacak.
 
Ynt: işyeri çalışanlarının eğitimi hk.

Fakat bu konu 01/01/2009 tarihnden sonra uygulamaya girdi !
 
Ynt: işyeri çalışanlarının eğitimi hk.

Ağır ve tehlikeli işler
İŞ KANUNU:
MADDE 85? Onaltı yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuklar (5763 sayılı Kanunun 5. maddesiyle eklenen ibare.Yür:1.1.2009) ?ile çalıştığı işle ilgili mesleki eğitim almamış işçiler? ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz.

Hangi işlerin ağır ve tehlikeli işlerden sayılacağı, kadınlarla onaltı yaşını doldurmuş fakat onsekiz yaşını bitirmemiş genç işçilerin hangi çeşit ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılabilecekleri Sağlık Bakanlığının görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikte gösterilir.
 
Ynt: işyeri çalışanlarının eğitimi hk.

Son tebliğ ile daha önce yürürlüğe giren kanun md nasıl belgeleneceği konusuna açıklık getirilmiştir. 01/01/2009-31/05/2009 arası için mesleki eğitim alıp almadığının nasıl belgeleneceği konusu açık değildi.
 
Ynt: işyeri çalışanlarının eğitimi hk.

Tabiki evet fakat kanun yürürlüğe girdikten sonra genelge yada tebliğin yayınlanmamasına bakılmaksızın uygulanır. Zaten mesleki eğitim kelimesi kullanılmış mesleki eğitim kurumlarınında belli bitirme belgeleri var.
 
Ynt: işyeri çalışanlarının eğitimi hk.

merhabalar arkadaşlar
ağır ve tehlikeli işlerde çalışan işçilere mesleki eğitim belgesi alınacak.bu belgeleri şuanda temin edebileceğiniz kurum sadece çıraklık eğitimdir.bende işyerimizde çalışan bazı işçilere bu belgeyi alacağım.onun için işkurumuyla görüştüm böyle bir çalışması yok.sonra çıraklık eğitimle görüştüm gelin görüşelim dediler.telefonda konuştuğumda bana kaç tane elemana bu belgeyei almak istiyorsanız gelin konuşalım ona göre kurslar düzenleyelim dediler.yakın zaman gidip bu olayı netleştireceğim.hatta kendi içimizden istenen özelliklere sahip eğitmenlerde çıkarıp bu kursu kendi bünyemizde yapabileceğimizi ve sonra kendilerinin sınav yapıp başarılı olanlara milli eğitimden belgeyi alacaklarınıda konuştuk.
 
Ynt: işyeri çalışanlarının eğitimi hk.

AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLERDE ÇALIŞTIRILACAK İŞÇİLERİN MESLEKİ EĞİTİMLERİNE DAİR TEBLİĞ
MADDE 4 ? (1) Bu Tebliğin uygulanmasında;

a) Bakanlık: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını,

b) Mesleki Eğitim: Örgün veya yaygın eğitim yoluyla bireyleri mesleğe hazırlamak, meslek sahibi olanların mesleklerinde gelişmelerini ve yeni mesleklere uyumlarını sağlamak amacıyla gerekli bilgi, beceri, tavır ve değer duygularını geliştiren ve bireylerin fiziki, sosyal, kültürel ve ekonomik yeteneklerinin gelişim sürecinin bir plan içerisinde yürütülmesini sağlayan eğitimi,

c) Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumları: Mesleki ve teknik eğitim alanında, diplomaya götüren orta öğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın eğitim-öğretim kurumlarını,

ifade eder.

Mesleki eğitimin belgelendirilmesi


MADDE 6 ? (1) Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilerin, aşağıda belirtilen belgelerden birisine sahip olmaları zorunludur:

a) 3308 sayılı Kanuna göre verilen diploma, bitirme belgesi, yetki belgesi, sertifika, bağımsız işyeri açma belgesi, kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik belgelerinden birisi,



tebliğden anladığım kadarıyla eğitim kurumu olarak sadece çıraklık eğitimi değil aynı zamanda şu özel istihdam bürolarının düzenlediği bazı meslek kursları oluyor sonunda sertifika verilen bunlar da dahilmiş gibi anlıyorum
 
Ynt: işyeri çalışanlarının eğitimi hk.

Şimdi ben yıllardan beri fabrikamızda çalışan 100 tane personeli kursamı göndereceğim
 
Ynt: işyeri çalışanlarının eğitimi hk.

Üstelik hiç hayıflanma kötü bir iş değil sigorta ödemiyorsun gelir vergisi ödemiyorsun ohhhhh sadece dikkat etcen çalıştırdığın işe çünkü onlar artık talebe :p
 
Ynt: işyeri çalışanlarının eğitimi hk.

cerselog2006
tamamını değil.ama içlerinde ağır ve tehlikeli işleri yapanları kursa göndermeniz hem sizlerin hemde işçilerin yararına.yalnız işe yeni aldığınız işçilerden artık böyle bir belge istemenizi size öneririm.
 
Ynt: işyeri çalışanlarının eğitimi hk.

makina halısı imalatı yapıyoruz ve küçük bi ilçedeyiz. bu kursları buralarda vermezler.. hem hangi birini göndereyim 100 tane adam var.
 
Ynt: işyeri çalışanlarının eğitimi hk.

Tabi böyle durumlarla karşılaşılacağı en baştan belliydi. Sayıyla ilgili olarak zaten eğitmlerde hatfda bir gün gönderiyorsunz. Bazı durumlarda tamamını uzun zaman göndermek yerine kestirme çözümleride var meslek eğtm kurumları bu konularda yardımcı oluyor. Fakat mesleki eğitim kurumları yoksa bir yerleşim yerinde bunların açılması ve ihtiyacın belirlenmesi valilik tarafından yapılıyor e sizin orda valilik de yok :) dolayısıyla kaymakamlıkla konuyu görüşmek lazım. Tabi en yakın meslek eğitim kurumuna uzaklığınızda önemli...
 
Ynt: işyeri çalışanlarının eğitimi hk.

Şimdi adamı kursa göndericeksin, kurs parasını şirket karşılayacak, yol parasını şirket verecek, dahası adam haklı olarak kursa gittiği günlerin maaşını isteyecek, dolayısıyla biri kurs alacak biri kurs verecek parası gene bizim cebimizden çıkacak. offfffffff of.
 
Ynt: işyeri çalışanlarının eğitimi hk.

Çıraklık eğitimine girerse kurs parası yok zaten sadece cüzi kayıt parası, yol parası zaten hatfada bir gün olucak,
Çırak olursa şayet sigortasını devlet karşılıyor ve g.v. den muaf tutuluyor sanırım aylık 300 ytl işini fazlasıyla görür :)
 
Ynt: işyeri çalışanlarının eğitimi hk.

Merhaba,
Su üretim-dağıtım faaliyetini sürdüren şirketimizde çevre düzenlenmesinde çalışan personel için nasıl bir eğitim verilecek, kazma kürek kullanmasını mı öğretecekler :) Ya da şoförler?
konuyla ilgili Ocak 2009'da ÇVSGB tarafından denetime girdik ve bu konuyu raporladılar, araştırmalarım neticesinde İş-Kur'a yönlendirildim, kurumun bununla ilgili bağlantısı yokmuş, mesleki eğitim kurumlarının da durumdan haberi yok...
Konu ile ilgili netleşen arkadaşlarımız varsa kurum bilgilerini ulaştırmalarını rica ediyorum.
İyi Çalışmalar.
 
Ynt: İşyeri Çalışanlarının Eğitimi Hk.

Aslında bi liste var mesleki eğitim zorunluluğuna dahil olmayan meslek kodları diye geçen bulmuştum ama bugün bulamadım :(
 
Ynt: İşyeri Çalışanlarının Eğitimi Hk.

Kadın İşçilerin Özel Günleri

Madde 6 ? Kadınlar, ay hali günlerinde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamazlar. Bu günlerin sayısı 5 gün olarak hesap edilir.
Eğer kadın çalışan var ise bu 5 gün hangi günler olacak? 5 iş günü zorunlu olarak ücretli izin mi kullanacaklar yoksa ücretsiz izinli olacaklar?
_________________________________________________
Nüfus Cüzdanlarının Onaylı Örneklerinin Saklanması

Madde 7 ? İşveren veya vekili, ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırdığı işçilerin nüfus cüzdanlarının onaylı örneklerini saklayarak, bunları İş Müfettişlerinin her isteyişinde göstermekle yükümlüdür.

Her işçinin nüfus cüzdan fot. noter mi onaylattıracağız? Kim onaylayacak?
_________________________________________________
1/1/2009 tarihinden önce işe alınmış olanlar hakkında hiç bir açıklama yoktur.
 
Üst