İşyeri Hekiminin Grup Şirketlerde Çalışması

Günaydın,

İşyeri Hekimi çalıştırmak isteyen grup şirketler(ortaklık yapıları ve sgk sicil numaraları farklı olan) her bir şirketten ayrı ayrı SGK işe giriş bildirimin yapması gerekir mi? Ortak bir hizmet sözleşmesi hazırlanarak tek bir şirketten sgk yapıp faturalandırma yapmamız kafi olur mu?

Konuyla ilgili acil yanıta ihtiyaç duymaktayım.

Şimdiden teşekkürler.

Günaydın,

İşyeri Hekimi çalıştırmak isteyen grup şirketler(ortaklık yapıları ve sgk sicil numaraları farklı olan) her bir şirketten ayrı ayrı SGK işe giriş bildirimin yapması gerekir mi? Ortak bir hizmet sözleşmesi hazırlanarak tek bir şirketten sgk yapıp faturalandırma yapmamız kafi olur mu?

Bu konuda,tüzel kişilikler arasındaki organik bağ-ortaklığın önemi yoktur.
-Her bir tüzel kişilik(şirket)bağımsız bir işverenliktir,bu nedenle ayrı ayrı işlem görürler.
-Bu her bir tüzel kişiliğe ait ,Sgk-İşyeri Sicil Numaralarına ait işyerleri ise aynı işverenliğe ait-bağlı bu işyeri sicil numaraları üzerinden işyeri tehlike sınıfıne göre "iş güvenliği uzmanı"yönünden ayrı ayrı değerlendiriliyor,yine işyeri tehlike sınıfına göre " işyeri hekimi" konusunda da ayrı ayrı değerlendirilecek.
-Bahsekonu tüzel kişilikler yine ayrı ayrı hizmet alımı yapabilirler.

Konumuz dışında ticari yönden,grup şirketleri(diyelim tek çatı holding) yönünden, ortak sağlık ve güvenlik biriminden hizmet alımı yapacaklar ise tek firma ile anlaşmaları maliyet açısından uygun olabilir.
Diğer tarafdan,her bir bağımsız işverenlik, aynı firmadan hizmet alımı yapılır ise bir işverenliğe ait diğer işyerlerine ilişkin işlerin yürütümü,sorunların çözümü daha kolaylaşabilir.Hollding çerçevesinde grup şirketlerinin faaliyet konuları veya bahsekonu işyeri sicil numaralarına ait işlerde aynı yada benzerlik sözkonusu ise yeterli ölçüde(tehlike sınıfı ve işci sayısına göre) istihdam edilen veya hizmet alımı yapılacak firmanın uzman(lar)ı ve hekim(ler)i olaylara daha kısa sürede vakıf olur,kavrar,daha etkin sonuçlar alınabilir diye düşünüyorum.Bu durum tek çatı-holdingin (işletmelerde olduğu gibi "yönetim-planlama-organizasyon-koordinasyon-kontrol ve değerlendirme"çerçevesinde)bu noktada bu yönden tepe yöneticilerimizin işini de kolaylaştırabilir.
Ayrıca düşüncem,esasen yapılan işin mahiyetine göre "ihtisas"alanı yönünden,inşaat işinde iş güvenliği belgesine sahip inşaat mühendisinin,kimya işinde kimya mühendisinin,makine,araç-gereç üretim işinde makine mühendisi olan iş güvenliği uzmanının istihdam edilmesi veya hizmet alımı yapılacak ise hizmet alımı yapılacak firmanın bu yönlerinide gözönünde bulundurmak daha isabetli olur diye düşünüyorum.