işyeri kirası ile ilgili

Üyelik
4 Haz 2005
Mesajlar
16
kendi adresinde faailiyet gösteren bir firma işyerinin bir kısmını kurulacak başka bir işyerine kiralamak istiyor.Bu durumda şirket yeni kurulacak olan şirkete kontrat düzenleyip kira gelirleri adı altında fatura düzenlemesi gerekiyor sanırım.Asıl işyeri sahibi bu durumda kontratta iki tarafı da belirtmek zorundamı acaba?
 
Sayın Hakan Yetmez’in sorusuna cevaptır.

Konu Borçlar Kanununun 259. maddesinde “Kiracının Kiracısı” başlığı ile düzenlenmiştir. Madde aşağıdadır.
……………………………………………………………………………………………………………….

KİRACININ KİRACISI:

Madde 259 - Müstecir, mucire zarar verecek bir tebeddülü mucip olmamak şartıyla, mecuru tamamen yahut kısmen ahara icar yahut icarı bir üçüncü şahsa ferağ edebilir.
İkinci müstecir, birinci müstecire müsaade edilenden başka bir tarzda kullandığı takdirde; birinci müstecir, bundan dolayı mucire karşı mesul olur.
Mucir, ikinci müsteciri bu hususa riayet ettirmeğe salahiyattardır.
………………………………………………………………………………………………………………
Ağdalı bir dille yazılan maddeden anlaşıldığına göre soru sahibine verilecek cevap “hayır” olacaktır.

Aşağıda yazılı, konu ile ilgili bir Yargıtay Kararı özeti soruna ışık tutacaktır.

“ ..Kiracı, kiralanın bir kısmını başkasına kiralayabilir. Kiracının kiracısı durumunda olan kimse, kira parasını birinci kiracıya öder. Bu bakımdan mal sahibi ile bir ilgisi yoktur.
Kiracı kendine tanınan kullanma hakkını bir üçüncü şahsa temlik edebilir. Borçlar Kanununun 259 uncu maddesinde bu (temlik) durum (ferağ) kelimesi ile ifade edilmek istenmiştir. Burada tam manasıyla bir alacağın devir ve temliki olayı vardır. (6.HD. 9.1.1965 T., E. 4742, K. 67)"
.........................................................................................................
www.elitbilgiislem.com
 
Üst