fonradar

İşyeri olarak kullanılan, kiralık mülk için ödenen stopajların iadesi

Üyelik
5 Mar 2012
Mesajlar
1
Merhabalar!
Stopaj iadeleri hakkında bir kaç soru sorma ihtiyacı duydum yardımcı olursanız sevinirim; Sorum kiracının işyeri olarak kullandığı dükkandan elde edilen kira gelirlerine ait stopajların mülk sahibine iadesi ile ilgili. Örnek olarak da yıllık kira toplamı brüt 50.000 TL olan, yani stopaj iadesinin mümkün olduğu kira getirisi olan bir işyerini seçelim. Diyelim ki burada yapılan kontrat gereği kiracı stopajı ödemekle yükümlü olsun.
25 Martta, mülk sahibi yıllık gelir vergisi beyannamesini verirken, Vergi dairesi, kiracısından ilgili kira dönemine ait yatırdığı stopajların ay-ay yazılmış hali ile onaylı dökümünü de istemektedir;
1)Mülk sahibinin stopaj iadesi alabilmesi için mutlaka bu onaylı listeye ihtiyacı mı vardır? bunlar artık elektronik ortamda gözükmüyor mu (Mernis projesi) ?
2)Diyelim ki kiracı yıl içinde kira stopajının yarısını yatırdı/yatırabildi. Veya hiç yatıramadı. Bu durumda Mülk sahibi bırakın vergi iadesi almayı ödeyeceği vergiden düşük stopaj yatırılmasından dolayı vergi ödemek belki de hesabına düşecek verginin tamamını ödemek zorun da mı kalacak (eğer hiç ödenmedi ise)?
3) Diyelim ki 2 numaralı durum gerçekleşti ve mülk sahibi stopaj eksik yatırıldığı için veya hiç yatırılmadığı için vergi iadesi almayıp üstüne tüm vergiyi ödedi. Peki kiracı diyelim durumu düzeldi ve yatırması gereken stopajı faiz cezası ile ödedi bu durumda ödenen stopaj mülk sahibine nasıl tahakkuk ettirilecek? Yoksa sonradan ödenen stopaj devlete mi kalmaktadır? (Biliyorsunuz ki stopaj iadesi varsa ilgili vergi dairesi söz konusu ödemeyi yaz ortalarına doğru yapmaktadır).
4) Eğer stopajın kim tarafından yatırılacağı vergi dairesini bağlamıyor tarafları (mülk sahibi veya kiracı) bağlıyor ise vergi dairesi neden kontratın bir fotokopisi ile beraber kontrat harcı ve damga vergisi adı altında hatırı sayılır başlangıç vergisi almaktadır?

Teşekkür ederim.
 
Ynt: İşyeri olarak kullanılan, kiralık mülk için ödenen stopajların iadesi

1- Evet ihtiyaç vardır. Vedop sisteminde görünüyor, ancak iade için zorunlu evraklardan biridir.
2-3-4- Kira Stopajının beyan edilmesi zorunludur. Beyan edilmediği taktirde kiracının ödemediği stopaj nedeniyle herhangi bir vergi ödemeniz söz konusu değildir. Diğer tarafdan kiracının ödemediği stopajla ilgili gmsi beyanını sanki kiracı stopajları kesip yatırmış gibi beyan ediyorsunuz. İşyeri kiralarından kesilen verginin (stopajın), kira geliri nedeniyle beyanname verildiği zaman hesaplanan vergiden mahsubu için de ??stopajın yatırılmış olması koşulu?? aranmamaktadır. Kiracı tarafından yatırılmayan stopajla ilgili Vergi dairesine durumu anlatan bir dilekçe veriyorsunuz. Vergi dairesi dilekçenize istinaden kiracının bu durumu beyan etmesi isteyecektir. Beyan etmesse incelemeye veya takdir komisyonuna gönderecektir. Dolayısıyla sizin yatırılmayan stopajla ilgili herhangi bir hak kaybına uğramanız söz konusu değildir. Diğer tarafdan iade alabilmek için kiracı tarafından stopajın yatırılması gereklidir. Bunuda şikayet dilekçenize istinaden idare çözecektir.
 
Ynt: İşyeri olarak kullanılan, kiralık mülk için ödenen stopajların iadesi

mohicans ' Alıntı:
Beyan edilmediği taktirde kiracının ödemediği stopaj nedeniyle herhangi bir vergi ödemeniz söz konusu .

Sayın Mohicans;

Cevabınızla ilgili birşey sormak istiyorum:

Kiracının ödemediği stopaj tutarından mülk sahibi de sorumlu değil midir?

Zira stopaj, mülk sahibinin elde ettiği GMSİ'nın vergisi. İdare, stopaj konusunda kiracıyı sorumlu tutmuş olsa da sonuç olarak bu mülk sahibinin vergisidir. İdare bir anlaşmazlık durumunda mülk sahibinden de bu tutarı isteyebilir. Mülk sahibi kiracıya rücu ettirir.
 
Ynt: İşyeri olarak kullanılan, kiralık mülk için ödenen stopajların iadesi

Normalde evet sorumludur. Ancak Bakanlık ev sahiplerine verginizi ödeyin ben bu işleri hallederim şeklinde şirin görünmek için ev sahiblerini sorumlu tutmuyor.
 
Ynt: İşyeri olarak kullanılan, kiralık mülk için ödenen stopajların iadesi

Kiracının kira stopajını ödememesi halinde mal sahibinin sorumluluğu yoktur


T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Usul Gelir Müdürlüğü

30.01.2003
SAYI : B.07.4.DEF.0.34.20./VUK-11/ 787
KONU : Mal sahibinin kira stopajının ödenmesinden
sorumlu olup, olmayacağı h.k


İLGİ : ????? tarihli dilekçeniz.

İlgi dilekçenizde, kiracı tarafından beyan edilip tahakkuk eden kira stopajı borçlarından dolayı mal sahibi olarak bir sorumluluğunuzun bulunup bulunmadığı sorulmaktadır.

Bilindiği üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 11?nci maddesinde ?Yaptıkları veya yapacakları ödemelerden vergi kesmeye mecbur olanlar, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten sorumludurlar.

Bu sorumluluk, bunların ödedikleri vergilerden dolayı asıl mükelleflere rücu etmek hakkını kaldırmaz.? denilmiştir.

Buna göre, anılan kanun hükümleri gereğince kiracının yaptığı vergi tevkifatı ve fonu ödememesi halinde mal sahibi olarak herhangi bir vergi sorumluluğunuz bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Üst