İşyeri Taşınması Ve Tazminat Hakkı

Merhaba ,
Çalışmakta olduğum şube istanbuldan Sakaryaya taşınıyor. Ve bana teklif edilen 2 farklı seçenek mevcut. 1. Şube ile birlikte şehir dışına gitmek fakat maasimi biraz daha iyilestirmekten başka birşey yapmıyorlar. 2. Merkez ofiste muhasebe elemanı olarak geçiş yapmak fakat buda suan olduğum konumdan biraz daha düşük bir kademe. Bu seçenekleri kabul etmeyip tazminatı mi istiyorum demeye kanunen hak kazanmış oluyor muyum? Aynı sirket bünyesinde 8 yıldır çalışıyorum.

Şirketteki göreviniz nedir?
İş sözleşmenizde il değişikliğini kabul etmediyseniz veya görev olarak size söylenen muhasebe işi yaptığınız işten tamamen ayrıysa, 2 seçeneğide kabul etmemekte kararlıysanız iş akdinizi fesh edebilirsiniz.

Gemi operasyon sorumlusuyum. Maalesef ki sozlesmelerimizde bu madde var fakat insan kaynakları departmanına bu konuda itirazda bulundugumda tabii ki kabul etmezseniz size bunu dayatmayacagiz şeklinde bi açıklama idi. Bir görev tanımı sozlesmemiz yok, gerektiğinde fatura kesip tahsilatta yapıyorum. Benim için mühim olan iş akdini feshedip tazminat alabilecek miyim? Bu bir haklı sebep midir?

Sözleşmede olan maddeye uymak zorundasınız, uymazsanız bu olay için tazminat almanız çok zor, hak talebiniz olamaz. İşveren iş akdinizi fesh etme hakkına sahip olur.

Her iki teklifi de kabul etmediğinizi bildirin derim işvereninize,
sözleşmeyi onlar feshetsin.

Yaklaşık 15 personeliz ve suan sadece bana teklif ediliyor. Diğerlerini çıkaracaklar ve ben maddi anlamda anlasabilse idim gidecektim fakat suan ki durumdan farklı bi teklifte bulunmuyorlar. Oraya gitmem içinde herhangi bir sebep yok ki bir ailem var 4 yaşında kızım var benim için ekstra masraf olucak. Mecbur tutuluyor hissine kapiliyorum. Bana göre haksızlık...

O haksızlığın yeri geldiği zaman yapılabilmesine en başta iş sözleşmenizi imzalayarak onay vermiş durumdasınız.
Normalde işvereninizin bu değişiklik bildirimini size yazılı olarak yapıp, x tarihinde y yerde görevinize devam edeceksiniz demesi yeterli. x tarihte y yerde görevinize devam etmemeniz, devamsızlığınızın işveren tarafından tutanaklarla tesbit edilmesi sonrasında işvereninize sözleşmenizi tazminatsız feshetme hakkı verir.
Durumunuz net olarak bu aslında.

O haksızlığın yeri geldiği zaman yapılabilmesine en başta iş sözleşmenizi imzalayarak onay vermiş durumdasınız.
Normalde işvereninizin bu değişiklik bildirimini size yazılı olarak yapıp, x tarihinde y yerde görevinize devam edeceksiniz demesi yeterli. x tarihte y yerde görevinize devam etmemeniz, devamsızlığınızın işveren tarafından tutanaklarla tesbit edilmesi sonrasında işvereninize sözleşmenizi tazminatsız feshetme hakkı verir.
Durumunuz net olarak bu aslında.

Çok acı oldu 😣 peki imzaldigimiz sözleşme 1 ocak tarihli fakat sadece 1.5 ay oldu imzalayali buda isverenimizin uyanikligi olsa gerek. Cevaplar için ayrıca teşekkür ederim 😊

İmzalamış, o şartı kabul etmişsiniz. Ne kadar olduğunun bir önemi kalmıyor artık. Dün de imzalamış olsaydınız etkisi aynı olacaktı.

Bende benzer durum yaşadım. Tazminatlarımı ödediler çıkardılar. Yazılı olarak isteyin ve atama yazısının altına kabul etmiyorum diye yazıp imzalayın. Onlar çıkarsınlar

.......peki imzaldigimiz sözleşme 1 ocak tarihli fakat sadece 1.5 ay oldu imzalayali buda isverenimizin uyanikligi olsa gerek.
Å*
İş ilişkisi başlarken sözleşme imzalanmamış,dolayısıyla sözkonusu edilen koşul,sözleşme yapılmamış olması halinde,ispatı çok zor olsada sözlü olarakta gündeme gelmemiş/getirilmemiş,daha sonra işveren sanki işe girerken sözleşme yapılmış gibi gösterip,bahsekonu koşula dayanarak bu uygulamayı yapmak istemekte,diğer taraftan işçimizde sonradan yapılan bu sözleşmeyi(sanki iş girerken düzenlenmiş gibi)imzalamıştır.
Bu durumda konu yargıya taşınır,sözleşmenin sonradan düzenlendiği ispatlanır,örtülü de olsa işciye baskı yapıldığı bu nedenlerde işcinin imzalamak zorunda kaldığı sonucuna varılır ise sonuç ne olur,şahsen bilmiyorum.

Sonradan imza olayı mahkemede iddia ciddi bulunur ve ıslak imza sözleşme kriminal incelemeye tabi tutulur ise ne zaman kimin tarafından imzalandığı, sözleşmenin ne zaman yazıya döküldüğü hatta hangi yazıcıdan yazdırıldığı gibi bilgiler ortaya çıkar.

Her durumda,
çalışma başlangıç tarihi ocak 2016 ilk mesajdan anladığım. Yani kıdem tazminatı ve izin hakkı yok.
SÖzleşmenin daha sonra imzalanmış olduğu iddiası üzerine yapılan incelemeler sonucunda o madde geçersiz kabul edilse dahi, mevcut şube kapanıyor ve işveren iki alternatif sunuyor, ya taşınan yeni yerde göreve devam, yada merkez ofiste göreve devam.
Çalışan her ikisini de kabul etmeme hakkını kullandığında en fazla kıdem tazminatını ödeyerek ve bildirim süresine uyarak sözleşmeyi feshetmek.
Kıdem tazminatı hakkı yok, ihbar süresine uyarak bildirimli fesih yaparsa da son hak edilen ücreti ödemek dışında bir yükümlülüğü de olmayacaktır işverenin.

8 yıldır çalışmıyor mu,
eğer böyle ve sözleşmenin o maddesi geçersiz sayılırsa diğer işyerine gitme mecburiyeti ortadan kalkar,mevcut yerdeki düşük pozisyonda hukuken korunmaz,bu durumda fesih işverence yapılırsa işçi tazminata hak kazanır

selam arkdşlr 2005 de limited şirket te çalışmaya başladım 2010 işden çıkarıldım avukat yönlendirdi iş mahkemesine verdik 2014 de sonuclandı kazandık limited şirket temzy gönderdi 2015 de tasfiye oldu 2016 yargıtay onadı kazandık şimdide emeğimizin karşılıhını alamıyoruz bu arada şirket sahibi yanında çalışan yabancı bayanın üzerine yeni limited şirket açtı işine devam ediyor bizim emeğimiz boşamı gitti anlamadım 6 yıl sonra elimiz boş bundan sonraki aşamamız ne olur sizce emekçinin hakkı kalmıyormuş doğrumu şimdiden tşklr.

Sonuç,
doğrusu bu şekilde olmasıdır,sonrası tazminatınızı ödemezlerse,yargıya başvurmak olmalıdır

selam arkdşlr 2005 de limited şirket te çalışmaya başladım 2010 işden çıkarıldım avukat yönlendirdi iş mahkemesine verdik 2014 de sonuclandı kazandık limited şirket temzy gönderdi 2015 de tasfiye oldu 2016 yargıtay onadı kazandık şimdide emeğimizin karşılıhını alamıyoruz bu arada şirket sahibi yanında çalışan yabancı bayanın üzerine yeni limited şirket açtı işine devam ediyor bizim emeğimiz boşamı gitti anlamadım 6 yıl sonra elimiz boş bundan sonraki aşamamız ne olur sizce emekçinin hakkı kalmıyormuş doğrumu şimdiden tşklr.

Hakkın alınabileceği bir yer varsa, haklısınız kalmıyor o hak.
Durumunuzda işyeriniz kapanmış , alacaklarınız için muhatap yok karşınızda.
Ancak işvereninizin yaptığı bir başkası üzerine yeni şirket kurup faaliyetine devam ettiğini ıspatlamanız durumunda, bir şansınız olabilir, ki bu da çok kolay olmayacak sıkıntılı bir süreç olacaktır.