fonradar

İşyerinde Sigara İçilmesi

figo

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Ağu 2006
Mesajlar
560
yasa gereği yasak olmasına rağmen ,işyerinde veya müştemelatında(wc,mutfak vb.) personel veya işyeri sahibince sigara içilmesi ve işverence buna müsade edilmesi, sigara kullanmayan işçiye haklı nedenle fesih hakkı sağlarmı?
 
Ynt: işyerinde sigara içilmesi

Sigara yüzünden işten ayrılış
Hayırlı günler
büro tarzı işyerinde bir elemanın sigara içmesi ve buna patron tarafından göz yumulması diğer sigara kullanmayan, tabiri yerinde ise pasif içici olarak rahatsız olan elemanlara iş sözleşmesini haklı olarak fesh etme hakkını verir mi? kıdem tazminatını hak edermi? zaten yasalarla bu tarz işyerlerinde sigara içilmesi yasaklanmıştır. bunu gerekçe gösterebilir miyiz?
eg sordu. [ 12/19/2008 10:10:56 AM]


KARŞILIKLAR

SIGARA
Sayın eg
İş kanununda İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı açıklanmıştır.
"MADDE 24. - Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I. Sağlık sebepleri:
a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.
II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.
b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.
c) İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.
d) İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,
f) Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.
III. Zorlayıcı sebepler:
İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa."
İşçinin bir elemanın kapalı ortamda devamlı olarak sıgara içtiğini ispatlaması gerekir. Bunun için aynı yerde çalışan birkaç işçinin iş mahkemesinde şahitlik yapması gerekecektir. Veya işçinin iş yerine bu konu ile ilgili yazılı olarak ihtarda bulunması, bunun engellenmesini istemesi ve bu ihtarnameyi kayda geçirmesi (yani işverenin bu ihtarı aldığını isbat etmesi) gerekir. Bunu da ya noter kanalıyla yapacak veya yazının bir suretini tebellüğ ettiğine dair işverene imzalatacaktır.
Selam ve sevgiler



AHMET KIZIL karşılık verdi. [ 12/19/2008 2:26:40 PM]
 
Ynt: işyerinde sigara içilmesi

Mutfak vs de sigara içilmesi yada çalışılan yerde sigara içilmesi işçinin haklı nedenle iş akdini fesh etmesi için yeterli değil görüşündeyim. (Şahsi düşüncem) Ama ilgili Kurumlara şikayet edip işyerinde sigara içilmesini engelleyebilir ve işyerinizin cezalandırılmasını sağlayabilirsiniz. Buda sorununuzu çözer. Siz sigara içilmemesini istiyorsanız. Eğer işten çıkacağım mazeret gerekiyor diyorsanız, bu çok zor bir yol olur kanaatindeyim.
 
Ynt: İşyerinde Sigara İçilmesi

sn elfin;
"çalışılan yerde sigara içilmesi işçinin haklı nedenle iş akdini fesh etmesi için yeterli değil görüşündeyim" demişsiniz

ispatlanırsa da aynı görüşte misiniz?
 
Ynt: İşyerinde Sigara İçilmesi

Evet sigara içildiği ispatlanırsa da aynı görüşteyim. Sigara içildiğini ispatlamaktan ziyade Bu sigaradan sizin uğradığınız zararları ispatlamak mesele. Tekrar belirtiyorum şahsi görüştür.
 
Ynt: İşyerinde Sigara İçilmesi

Sigara içildiği anda 155 i arayın. İlgii Tutanak sonrası hem içen işçiye, hem de buna müdade ettiği için işverene ceza gelince akılları başlarına gelir.

Tekrarlanırsa, tekrarlarsınız.
 
Ynt: İşyerinde Sigara İçilmesi

elfin ' Alıntı:
Evet sigara içildiği ispatlanırsa da aynı görüşteyim. Sigara içildiğini ispatlamaktan ziyade Bu sigaradan sizin uğradığınız zararları ispatlamak mesele. Tekrar belirtiyorum şahsi görüştür.

sn elfin;
zararları ispatlamak mesele diyorsunuz... kapalı mekanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanun zararları bilinmeseydi veya ispatlanmasaydı çıkarmıydı.... gerçi sonuç olarak hepimiz şahsi görüşlerimizi bildiriyoruz. ilerleyen zamanda elbet benzer bi nedenle sözleşmesini fesh eden ve işverininde tazminatını isteyen işçiler çıkacaktır. buda bizlere emsal olur.

"sonuçda şuda bir gerçektir ki kanunla yasaklanmasına ve zararları bu denli belli olmasına rağmen insanların birbirine saygı duymaması çok anlamsız."
 
Ynt: İşyerinde Sigara İçilmesi

Sayın Figo,

Sigaranın zararları ispatlı. Benim dediğim, her yerde her ortamda içiliyor zararlara söz konusu iş yerinde maruz kalındığını ispatlamak zor. Dediğiniz gibi insanların birbirine saygı duymaması bütün mesele :(
 
Ynt: İşyerinde Sigara İçilmesi

Arkadaşlar

Sigara işveren bakımından, işgöreni işten çıkarma nedeni sayılabiliyorsa, işçi tarafından da haklı nedenle fesih gerektirir.
 
Ynt: İşyerinde Sigara İçilmesi

arkadaşlar bu konu hakkında bir kaç iş müfettişine mail attım cevap geldiğinde tam yetkili ağızlardan sizleri bilgilendireceğim.
 
Ynt: İşyerinde Sigara İçilmesi

Teşekkürler, iyi olur ama faydası olmaz bence. Ne diyebilirler ki...
 
Ynt: İşyerinde Sigara İçilmesi

Muhtemelen gelecek cevap, işvereninizi sigara yasağına uymadığı için kolluk kuvvetlerine şikayet edip ceza ödemesini sağlayabilirsiniz, ama bu nedenle sözleşme feshine giderseniz tazminata hak kazanamazsınız olacaktır.
Dava açıp haklılığınızı ıspatlayabilirsiniz.Bu durumda eğer davayı kazanırsanız, örnek karar olacağından başkaları için daha kolay olacaktır aynı sorunu çözmek.
 
Ynt: İşyerinde Sigara İçilmesi

insan gücü danışmanlık firmasından alınan bir cevap;

İşverenin yasal bakımdan cezai yaptırım gerektiren sigara içme fiiline işyerinde müsade etmesi zarara uğrayan işçiler bakımından haklı nedenle fesih sebebi olabilir. Ancak önce mağdur çalışanlar tarafından işverene önlem alınması konusunda uyarıda bulunulması gerekmektedir. Fiil hala devam ederse işçi tazminatını alarak sözleşmesini fesh edebilir.
İyi günler dilerim
 
Ynt: İşyerinde Sigara İçilmesi

İŞVERENLERİN VE İŞÇİLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Madde 77 - İşverenler işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdürler.

İşverenler işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini vermek zorundadırlar. Yapılacak eğitimin usul ve esasları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

İşverenler işyerlerinde meydana gelen iş kazasını ve tespit edilecek meslek hastalığını en geç iki iş günü içinde yazı ile ilgili bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadırlar.

Bu bölümde ve iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tüzük ve yönetmeliklerde yer alan hükümler işyerindeki çıraklara ve stajyerlere de uygulanır.

Arkadaşlar sizinde bildiğiniz gibi 4857-77 sayılı iş kanunu Sağlık ve Güvenlik Bölümünde iş verene çalışanın sağlığını sorumlu kılmış ancak bu kanunda gecen hükümler sağlık ve güvenlik biriminin kurulması 50 veya daha fazla işyerlenide uygulanır hukmu var,
50 veya daha az işçi çalıştıran iş vereni bu hukum kapsar yanlış anlaşılmasın ,sağlık ve güvenlik biriminizi kuramazsınız,
 
Üst