İşyerini Terk

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aslı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar
Bir personelimiz işi bıraktığını söyleyerek hiçbir evrak imzalamadan işden ayrıldı. İşi terk ettiğine dair tutanak tutarak istifa olarak sgk dan çıkışını verebilir miyiz? İlerde şikayet falan ederse bir sorun çıkar mı?

Merhabalar
Bir personelimiz işi bıraktığını söyleyerek hiçbir evrak imzalamadan işden ayrıldı. İşi terk ettiğine dair tutanak tutarak istifa olarak sgk dan çıkışını verebilir miyiz? İlerde şikayet falan ederse bir sorun çıkar mı?

Üç gün art arda işe gelmeyen istifa etmiş sayılır her gün tutanak yapmanız lazım.Noterden adresine işe habersiz olarak gelmediğini mücbir sebep yoksa istifa etmiş sayılacağını ihtar eden bir ihtarname gönderirseniz endişe ettiğiniz problemi halletmiş olursunuz.İşveren işçiyi önceden haber vermeden işten çıkarırsa ihbar tazminatı ödüyor işçide habersiz terk ederse ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür(her ne kadar piyasada pek uygulanmasada).Kolay gelsin.

peki bu durumda sgk işten çıkış neden kodunu istifa olarak mı seçeceğiz yoksa işveren tarafından işçinin iyi niyet ve ahlak kurallarına uymayan halleri şeklinde mi vereceğiz?

Ardı ardına 3 gün işe gelmeyen işcinin ,istifa etmiş sayılacağına dair bir kanun/maddenin olduğunu bilmiyorum,böylesi bir karar yada yoruma da rastlamadım.

-bu olayda istifa durumu yok(niyeti istifa etmek ise gelir eder,yada zamanında istifa dilekçesini verip ayrılabilirdi)
-bu sözleri söyleyerek işyerinden ayrılmış olması da, istifa etmiş olduğu anlamına gelmez(kaldı ki bu şekilde ayrılan/işyerini terk etmiş olan işcinin "haklı"bir gerekçesinin olduğu da düşünülebilir)

Bu olaya ilişkin olması gereken;
Şahitler var ise önce bu durumu(olduğu şekliyle)tutanak altına almanız,daha sonra işgünlerindeki devamsızlıklarını tespit edip, şahitler huzurunda tutanağa dönüştürünüz,bu durumlara istinaden de noter kanalını kullanarak,işe devamsızılığını ve işyerini terk etmesini gerektirecek sebebleri sorunuz nihayetinde sonuca göre işlem yapınız.

(Zira ,ortada net olmayan muğlak bir durum var,ilerisi açısından işcinin niyetide belli değil)

Ardı ardına 3 gün işe gelmeyen işcinin ,istifa etmiş sayılacağına dair bir kanun/maddenin olduğunu bilmiyorum,böylesi bir karar yada yoruma da rastlamadım.

-bu olayda istifa durumu yok(niyeti istifa etmek ise gelir eder,yada zamanında istifa dilekçesini verip ayrılabilirdi)
-bu sözleri söyleyerek işyerinden ayrılmış olması da, istifa etmiş olduğu anlamına gelmez(kaldı ki bu şekilde ayrılan/işyerini terk etmiş olan işcinin "haklı"bir gerekçesinin olduğu da düşünülebilir)

Bu olaya ilişkin olması gereken;
Şahitler var ise önce bu durumu(olduğu şekliyle)tutanak altına almanız,daha sonra işgünlerindeki devamsızlıklarını tespit edip, şahitler huzurunda tutanağa dönüştürünüz,bu durumlara istinaden de noter kanalını kullanarak,işe devamsızılığını ve işyerini terk etmesini gerektirecek sebebleri sorunuz nihayetinde sonuca göre işlem yapınız.

(Zira ,ortada net olmayan muğlak bir durum var,ilerisi açısından işcinin niyetide belli değil)

daha önce biz böyle durumlarda tutanak tutup devamsızlıktan çıkışını veriyorduk. sözsel istifa istifa sayılmayacağı için. işçi ücret ödemelerimiz geciktiği için ayrıldı ve şikayet etme ihtimali yüksek. Ve müdürümüz de ihtar çekmeden direkt fesih bildirimi çektiriyor avukat aracılığıyla. ne kadar doğru bilmiyorum. Şikayet ederse sorun çıkabilir diye düşünüyorum.