fonradar

İşyerinin Taşınması

Üyelik
29 Tem 2013
Mesajlar
4
Konum
istanbul
İşyerinin büyükşehir sınırları dışına taşınması işverinin çalışanlarına taşınma ile alakalı yazılı bildirim yapması gerekiyor mu? Gerekiyorsa kanunen bildirim süresi var mı . Bu durumda kıdem ve ihbar tazminatı hangi şartlarda ödenir.
 
İş Kanunu madde 22 durumunuza açıklama getiriyor;

Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi

MADDE 22. - İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir.
Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.

İşyerinin Büyükşehir sınırları dışına taşınması, çalışma koşullarında esaslı değişikliğe girer ve size işverenin bildirim yapması sizin de bunu kabul ettiğinizi belirtmeniz gerekiyor. Kabul etmemeniz durumunda herhalukarda Kıdem hakkınız doğar. Ayrıca işveren ihbar öneline uygun olarak ihbarınızı kullandırıyorsa ihbar tazminatı hakkınız yoktur. Ancak ihbar süreniz dolmadan işyeri taşınıyorsa ayrıca ihbar tazminatı hakkınız da vardır.
 
İşverenin bu bildirimi yapma süresi var mı ? Varsa ne kadar. Bununla ilgili herhangi bir yönetmelik var mı ?
 
İşyerinin taşınma kararı alması / uygulamaya geçmesi , bugünden yarına hemen kesinleşip gerçekleşecek bir karar aniden gelişen bir durum değil sonuçta.
Çalışma koşullarında esaslı değişiklik olduğundan bu durumu mutlaka çalışanlara bildirmesi gerekli, bu bildirimi de yazılı yapmak zorunda. Ama şu kadar zaman önce bu bildfirimi yapmak zorunda diye bir düzenleme yok.

Anladığım kadarıyla işverne tarafısınız, sorunu tam olarak anlatabilirseniz, daha net cevaplar bulabilmeniz daha kolay olacaktır.
 
İşyeri taşınan işçiye kıdem tazminatı ödenir

Çalışmakta olduğu işyeri bir belediye (büyükşehirlerde Büyükşehir Belediye) sınırını aşacak şekilde taşınırsa işçi ile işveren arasında var olan hizmet sözleşmesinde aksi yazmıyorsa işçi yeni adrese gitmek zorunda değildir. Bu durumda da hizmet sözleşmesinin esaslı unsurlarından biri değiştirildiği için işveren işçilerine kıdem tazminatı ödemek zorundadır.

1475 sayılı iş kanunun 14 maddesinde kıdem tazminatı alma hakları belirtilmiştir.

1-İşyeri belediye sınırları dışına taşınmalıdır
İşyerinin nakledilmesi veya taşınması da sözleşmenin esaslı unsurlarından birisidir. Fakat, bu taşınma aynı belediye sınırları içinde olmuşsa işçi yeni işyerine gitmek zorundadır. Taşınma büyükşehirlerde büyükşehir belediye sınırlarını, normal yerlerde belediye sınırları aşmış ise işçi yeni adrese gitmek zorunda değildir ve gitmez ise işveren kendisine kıdem tazminatını nakden ve defaten ödemek zorundadır.

iş verenin bildirimi ihbar süresini içerisinde yapması gerekmektedir. aksi takdirde ihbar tazminatı hakkınızda bulunmaktadır.

iyi günler
 
İşverenin bu bildirimi yapma süresi var mı ? Varsa ne kadar. Bununla ilgili herhangi bir yönetmelik var mı ?

Düzenlenmiş bir süre yok burada süre olarak ihbar önellerine dikkat etmeniz ihbar tazminatı açısından sizin için önem teşkil edebilir. İhbar Öneline uygun bildirim yapmazsanız Kıdem' in yanında bir de ihbar ödemek durumunda kalabilirsiniz.

NOT: Keremcem tespit için bravo ve teşekkürler, ben işçi yönünden diye düşünmüştüm valla :)
 
İşverenin bu bildirimi yapma süresi var mı ? Varsa ne kadar. Bununla ilgili herhangi bir yönetmelik var mı ?

Muayyen bir süre durumu yok ama alınan karar ile taşınma işi arasındaki süre içinde(yani taşınmadan 10-15-20 gün önce)yapabilirsiniz,esasen bu süreyi hatta zamanlamayı siz tayin edeceksiniz ve olayı netleştireceksiniz ki, taşınmadan sonra işveren kimlerle yola devam edeceğini bilmiş olsun.
 
merhaba , çalışmakta olduğum iş yeri 4,5 yıl önce tuzladan gebze ye taşınmış ve tazminat hakkımızı vermemişti. fakat şuan işten kendi isteğimle ayrılma koşuluyla geçmiş 2 yıllık tazminat hakkımı alabilir miyim ? şirket vermek istemiyorsa nasıl alabilirim ? tşkler..
 
merhaba , çalışmakta olduğum iş yeri 4,5 yıl önce tuzladan gebze ye taşınmış ve tazminat hakkımızı vermemişti. fakat şuan işten kendi isteğimle ayrılma koşuluyla geçmiş 2 yıllık tazminat hakkımı alabilir miyim ? şirket vermek istemiyorsa nasıl alabilirim ? tşkler..
Kendi isteğinizle ayrılmanız durumunda tazminatınızı alamazsınız.
 
Üst