fonradar

İthalat İçin Şirket Kurmak Ve Vergi Kanunu ?

Üyelik
16 May 2013
Mesajlar
1
Konum
Istanbul
Iyi Gunler;

Belirli parcalarin ithalati ve imalati yapan bir sirket kurmak istiyorum ama isleyis hakkinda bilgi sahibi degilim.

Sirketin ithalat icin ayirdigi 100.000TL'lik bir sermayesi oldugunu dusunursek;

"Mevcut parcalarin gumruk vergileri cok yuksek degil, kolay hesaplama olmasi adina KDV'yi %20 olarak hesap edelim"

Bu para ile 80.000TL + KDV degerinde parca getirilip bunlar stoga yazilacak.

40.000TL + KDV degerinde ithal ettigim parcalari ilk sene sonunda 60.000 + KDV bedel ile satarsam, 60.000TL'nin 12.000TL KDV'sini bunun yaninda elde ettigim 20.000TL gelirin gelir vergisini sene sonunda devlete odemem gerekiyor.

AMA;

  • Sirkete makineler alinmasi lazim;
    • Ilk ithalat yapilicak makina, 6.000TL + Vergiler bedele sahip olup bu makine ile uretime baslanacak, kucuk capli ihracata baslanacak.
    • Ikinci etapta ithal edilicek makina 12.000 TL + Vergiler bu makine ile ise arge yapilacak ve uretimin daha kaliteli hale getirilmesi saglanip uretime katkida bulunulucak.
    • Ucuncu ethapta ithal edilicek makine 150.000 TL + Vergiler bu makine ile servis uretilecek, ulke icine fatura kesilecek.
    • Dorduncu etapta alincak makina ise 350.000 TL + Vergiler bu makine ile cok cesitli parca uretimi yapilacak ve genis kapsamli ihracata baslanacak.
  • Bunlar olurken sirkete araba alinmasi gerekiyor.
  • Sirket elemanlarinin yurt-disi kursalara katilmasi.
  • Sektorde ki yabanci sirketlerden Know-How - "bir şeyi yapabilme bilgisi" satin alinicak.
  • Kar amaci gudulmeksizin ithal parca stogu artirilacak.


Bu sistem icinde vergilendirme nasil olacaktir ? Yukarida ki masraf kalemleri vergilendirmeyi nasil etkileyecektir.

Sirketten onumuzde ki 5 yil icinde herhangi bir kar beklentim olmadigi gibi her sene sermayeyi artirmayi dusunuyorum, sene sonunda kar etmek yerine sirket sermayesini artirip yukarida ki makineleri alabilirim.

  1. Kisacasi bir sirketin kar beklentisi yok ise devlete odeyecegi vergiyi yatirim amacli nasil kullanabilir ?
  2. Ithal edilen mamuller uretici firma tarafindan garanti altinda degilken, ulke icinde garantili satis yapmayi planliyorum, garantili satilan mamulun bozulmasi durumunda mamulu yenisi ile degistirmekten baska carem yok, bu durumda vergilendirme nasil olucaktir ? 100 TL + KDV ile ihtla ettigim 150 TL + KDV ile sattigim mal bozuldugunda, kullaniciya verecegim urunun vergilendirmesi nasil olucaktir ?
  3. Ilerleyen sure ile sirket icin bir mulk alinmasi durumunda, bu mulkun bedeli ve vergilendirilmesi nasil olacaktir ?


Bir miktar param ve imkanlarim var, sevdigim isi yapmak istiyorum, gelirim olmasina ragmen buyuk masraflarim ve hayattan bu isten baska beklentim yok ve bu isi bu ulkede ornek sekilde yapmak istiyorum ama vergi veren ile vermeyen arasinda ki rekebet farki beni yurtdisina itiyor, bu yuzden haklarimi ogrenmek istiyorum...
 
Son düzenleme:
Sizin bizden istediğiniz bilgiler profesyonel danışmanlık hizmeti kaldıki istemiş olduğunuz bilgileri cevabı o kadar genişki ben nereden başlayacağımı bilemedim (gerçi nereden başlayacağımı bilsem dahi kendi adıma konuşuyorum bu bilgileri burada paylaşmak bürosu olan meslek mensubu kişilere karşı ahlaki olmayacaktır)

Benim size vereceğim en iyi cevabım en yakın sürede tanıdığınız ve/veya çevrenizden meslek mensublarından profesyonel danışmanlık hizmeti almanızdır.
Bu kadar kapsamlı bir soruyu burada cevaplamak bence pekte adil olmayacaktır.

İyi Günler.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst