fonradar

İthalat Kdv lendirilmesi olayı

Üyelik
12 Tem 2011
Mesajlar
3
değerli forum üyesi arkadaslar..ben işletme 2. öğrencisiyim.istanbul üniversitesi ve ithalat yapmaka için kolları sıvadık birkaç arkadas..şimdi biz ürünü amerikadan aldık 900 dolara burda sattık 1800 tl ye söyler misiniz bunun kdv si ne kadar olucak??.dolar ve tl cinsi ile nasıl hesaplıyor maliye yetkilileri.biz aldıgımız ürünün faturasını dolar cinsinden mi hesaplıcak yoksa tl cinsine cevirip öyle mi hesaplıyacağız .ayrıca dolar kuru olayını nasıl halledicez .kısacası aklımız cok karışık.değerli yorumlarınızı bekliyoruz..
 
Ynt: İthalat Kdv lendirilmesi olayı

Selamlar
Aslında kafa karıştıracak bişey yok fakat Kafanızdaki sorular yüz yüze bir meslek mensubu ile görüşmeniz gereken sorulardır.burada sorunuza yapılacak her yorum akabinde yeni sorularıda beraberinde getirecektir.Yinede kabaca izah etmek gerekirse;
1- İthal ettiğiniz ürünün fiyatı ve diğer ithalat masraflarının toplamı (kdv'ler hariç) malın maliyetini oluşturur.
2- Ürün değeri gümrük beyanındaki kur ile çarpılarak ve üzerine de diğer ithalat masrafları dahile dilerek alış maliyeti hesaplanır.
3- Gümrüğe ödenen kdv ve diğer masrafların kdv'lerinin toplamı bu ithalat için katlandığınız yani indirim konusu yapacağınız kdv'yi gösterir.
4- Malın cinsini bilmediğimizden iç piyasada ki kdv oranını bilemeyiz.%18 kabul edersek 1800+kdv veya kdv dahil faturalandırılacaktır.
5- Ürün bedeli olan 900 usd,yine bankadan 900 usd olarak transferi yapılacaktır.İthal edilen gündeki TL karşılığı ile ile transferin yapıldığı günkü kur arasındaki TL farkı kambiyo karı veya zararı olarak dikkate alınacaktır.
6- Alınan ürün ister döviz ister Tl cinsinden satılabilir.Fakat muhasebe kayıtlarına Tl cinsinden girecektir.
7- Satış kuru TCMB döviz alış kurundan veyahutta alıcı ve satıcı arasında belirlenecek sabit bir kurdan hesaplanacaktır.
8- Döviz olarak kesilen satış faturasında belirlenen kur ayrıca faturada gösterilmelidir.

Fakat herşeyden önce satış amaçlı ithalat yapmak için firma kurmalı ve bir meslek mensubuyla anlaşmalısınız.

Saygılar.
 
Ynt: İthalat Kdv lendirilmesi olayı

Sayın Twolf'un değerli yorumuna ek olarak,
İthal ettiğiniz ürün için Gümrük tarife cetvelinde KDV İÇİN hangi oran uygulandıysa satışınızdada o oranı baz almak durumundasınız. Yani gümrük girişinde %8 ödediyseniz Satışınızda %8 KDV oranlı fatura kesmelisiniz.
 
Ynt: İthalat Kdv lendirilmesi olayı

Dövizli düzenlenen satış faturalarında mesela 100$+kdv18$=118$ muhasebeleştirirken Merkez Bankası Döviz alış baz alınır diye biliyorum doğrumudur?
 
Ynt: İthalat Kdv lendirilmesi olayı

Evet ticari borç ve alacak değerlemeleri aksi hüküm belirtilmedikçe veya sabit bir kur üzerinde anlaşmadıkça TCMB döviz alış üzerinden değerlenir.
 

Benzer konular

Üst