fonradar

İthalat komisyon faturası hk.

  • Konbuyu başlatan gamze_
  • Başlangıç tarihi
G

gamze_

Ziyaretçi
Türkiye'de faaliyette bulunan A firması Hindistan'daki bir firma ile ithalat yapmamız için aracı olmuştur.Aracılık yaptığından dolayı bunun için A firmasına komisyon ücreti ödüyoruz.Sormak istediklerim;

1-)Komisyon ücretini ödediğimiz A firması ödeme yapmadan önce faturasını kesiyor.....İthalatta 159 hesapları 153/150 hesaplara virman yaparken ithalata ilişkin tüm faturalar işlendikten sonra virman yapılıyor....Benim komisyon faturasını virman yaptığım tarihten önceki bir tarihe mi kestirmem gerekir?

2-) İthalat masraflarına ait faturalar işlenirken, faturaları önce 159 hesaba işliyoruz, komisyon faturası da alt hesap açıp 159 hesaba mi işlenmelidir?
 
Ynt: İthalat komisyon faturası hk.

Neden tekrar 159 kaydı yapıyorsun, virman yaptığın 150 - 153 hesaba dahil et. Sonuçta aynı kapıya gelir.
 
Ynt: İthalat komisyon faturası hk.

Tevfik Bey;

Ben de onu soruyorum, komisyon giderleri de malın maliyetine mi atılmalı? Ben normalde 6'lı hesaplarda ızlıyordum komisyon giderlerini, fakat şu an ithalata ait bir gider olduğu için malın maliyetine mi atmak daha doğru olur?
 
Ynt: İthalat komisyon faturası hk.

Teknik olarak 653 hesap daha uygun ama ben peşin ithalat işlemiyle ilgili tüm giderleri malın maliyetine yüklüyorum.
 
Ynt: İthalat komisyon faturası hk.

Kamil Bey, ben de 653 hesapta izliyorum komisyon giderlerini,fakat şu an ithalata ait bir gider olduğu için malın maliyetine atmam yanlış olmaz sanırım değil mi?
 
Ynt: İthalat komisyon faturası hk.

merhaba,

ithal ettiğiniz malın maliyetine eklemelisiniz.

kolay gelsin.
 
Ynt: İthalat komisyon faturası hk.

Teşekkür ederim Sayın Nisank.....
 
Ynt: İthalat komisyon faturası hk.

alıntıdır...

?6. Satın alınan malın maliyet bedeline; satın alma bedeli, iş yerine getirme için yapılan nakliye, hamaliye ve kargo giderleri, satın alma ve taşıma ile ilgili sigorta giderleri, satın alınan malla ilgili olarak ödenen komisyonlar dahildir.
Yıllık alış toplamı üzerinden satıcı tarafından yapılan prim ödemelerinin malın maliyeti ile ilgisi olmayıp, doğrudan gelir yazılması gerekir.
Satıcıların hangi ad ile olursa olsun yaptıkları iskontolar, malın maliyetini azaltır.
Alınan mal ile ilgili vade farkları malın maliyetine ilave edilir.
Mal satıldıktan sonra ödenen vade farkları doğrudan gider yazılır.
Bankalardan ve benzeri kredi kuruluşlarından alınan krediler ile mal alınması halinde, kredinin faiz giderlerini malın maliyetine ilave edip etmemekte veya doğrudan gider yazmakta mükellefler tercih hakkına sahiptir.
Kredi faiz giderlerini doğrudan gider yazmak, özellikle stokları olan işletmeler için avantajlıdır.
İthal edilen malın maliyeti; CIF bedel + gümrükte ödenen vergiler + emtianın gümrük ve işyeri arasındaki taşıma, nakliye, komisyon vb giderleri + ithalat teminatları için ödenen faiz ve komisyonlar + ithalat süresinin uzatımı sebebiyle irat kaydedilen teminatlar + akreditif uygulanıyorsa, mal bedelinin finansmanı ile ilgili giderler + vesaik mukabili veya mal mukabili ithalat yapılıyorsa, mal bedeli ve gümrük vergisinin ödenmesi ile ilgili finansman giderlerinden maliyete verilmesi gereken paylar + (-) malın işletme stokuna girdiği tarihe kadar olan kur farkları (malların stoklara girdiği tarihten sonraki kur farkları, nakliye vb giderler isteğe bağlı olarak doğrudan gider yazılabilir veya maliyete ilave edilebilir)?

daha detaylı bilgi için :)
 
Ynt: İthalat komisyon faturası hk.

Komisyon faturasını paranın virman tarihinden önceye değil - ki anladığım zaten öyle- virman tarihinden sonraya kesilmesi 159 hesabın kullanılmasını tamamen haklı kılacaktır. Burada tabi komisyon bedeli malın maliyetine yükleniyor. İthalata ait olmasından ötürü böyle bir mantık yürütüyorum tabi. Şahsen bende her peşin ithalat işlemi için ayrı ayrı 159 hesaba alt hesap açarak ve tüm harcamaları malın maliyetine yükleyerek işlem yapıyorum.
 

Benzer konular

Üst