İtiraz Edilen E-Faturanın Şirket Muhasebesine Kaydı

A şirketi B şirketinden şirket için araç satın alıyor. Parayı peşin ödedikten sonra B şirketi aracı teslim ediyor ama anlaşılan tutardan daha yüksek tutarlı bir e-fatura gönderiyor. A şirketi bu faturaya noterden 8 gün içinde usulünce itiraz ediyor. B şirketi bu itiraza cevap verip anlaşma bedelini inkar ediyor, ama ne herhangi bir icra takibi ne de dava açıyor ne de aracını geri istiyor. Araç A şirketinde kalıyor, ancak A şirketi bu aracın faturasına itiraz etmiş olduğu için şirket kayıtlarına bu şirket arabasını geçiremiyor, demirbaş olarak kaydedemiyor, araç için ödenmiş olan para sipariş avansında kalıyor ve aradan 1 yıl geçmiş. Geriye yönelik fatura kesilmesi mümkün olmadığına göre, A şirketine bu durumda tavsiyeniz ne olur?

takip eden yıl içerisinde de kdv indirim konusu yapılabildiği için araç için gelen faturayı işleyip noter satış sözleşmesinin üstünde kalan tutar için satıcı firmaya carinin kapanması için fark faturası kesmek gerek.

öncelikle sayın uzman_muhasebe, teşekkür ederim cevabınız için.
biraz detaylandırmak gerekirse; alıcı ile satıcı 1.200.000 TL'ye anlaşmışlar, alıcı aracı satın almış, aracı teslim de almış. ama satıcının gönderdiği temel e-faturada 1.275.000 TL yazıyor, yani 75.000 tl fazla yazıyor anlaşmalarına aykırı şekilde. alıcı, noterden ihtarname gönderip faturaya itiraz etmiş ve faturanın iptalini istemiş. itiraz etmiş olduğu için de şirket kayıtlarına faturayı hiç geçirmemiş. satıcı ise yeni fatura göndermemiş, icra takibi de dava da hiçbir şey de açmamış. öyle kalmış.
faturayı işleyip fark kessin yazmışsınız, ama faturaya noterden itiraz edilmiş olduğu için o zaman şirket kayıtlarına hiç geçirmemişler. araba ellerinde hiç faturasız biçimde duruyor yani 1 yıldır.
şu an bu durumda yapılabilecek bir tavsiyeniz var mıdır acaba?
ben muhasebeci olmadığım için bilemedim :)

öncelikle sayın uzman_muhasebe, teşekkür ederim cevabınız için.
biraz detaylandırmak gerekirse; alıcı ile satıcı 1.200.000 TL'ye anlaşmışlar, alıcı aracı satın almış, aracı teslim de almış. ama satıcının gönderdiği temel e-faturada 1.275.000 TL yazıyor, yani 75.000 tl fazla yazıyor anlaşmalarına aykırı şekilde. alıcı, noterden ihtarname gönderip faturaya itiraz etmiş ve faturanın iptalini istemiş. itiraz etmiş olduğu için de şirket kayıtlarına faturayı hiç geçirmemiş. satıcı ise yeni fatura göndermemiş, icra takibi de dava da hiçbir şey de açmamış. öyle kalmış.
faturayı işleyip fark kessin yazmışsınız, ama faturaya noterden itiraz edilmiş olduğu için o zaman şirket kayıtlarına hiç geçirmemişler. araba ellerinde hiç faturasız biçimde duruyor yani 1 yıldır.
şu an bu durumda yapılabilecek bir tavsiyeniz var mıdır acaba?
ben muhasebeci olmadığım için bilemedim :)
vallahi üstad güncel tarihli de olsa fatura istenmesi gerektiği görüşündeyim. sonuçta satıcının aracı defterden çıkması, alıcının da deftere işlemesi gerekli. noter kanalı ile tekrar faturanın istenmesi taraftarıyım, eğer hala kesilmez ise alıcı gider pusulası ile aracı işlemeli bence.

vallahi üstadım keşke tekrar fatura istenebilse, ama geriye yönelik fatura kesilmesi VUK uyarınca özel usulsüzlük cezası getiriyor malumunuz, o sebeple satıcıdan hukuka aykırı eylemde bulunulması talep edilemez diye düşünüyorum, satıcı kesse dahi geçersiz fatura sayılır.

bu arada vergisel açıdan ise, e-fatura usulünce kesilmemiş olduğu için fatura muhatabının faturaya itiraz ederken bir de bağlı olduğu vergi dairesine 5 iş günü içerisinde bildirimde bulunması gerekiyormuş, yoksa kendisine %10 usulsüzlük cezası kesiliyormuş, maalesef çok geç gördüm tebliği :/

bu arada vergisel açıdan ise, e-fatura usulünce kesilmemiş olduğu için fatura muhatabının faturaya itiraz ederken bir de bağlı olduğu vergi dairesine 5 iş günü içerisinde bildirimde bulunması gerekiyormuş, yoksa kendisine %10 usulsüzlük cezası kesiliyormuş, maalesef çok geç gördüm tebliği :/
Fatura tabiki geçen yıla kesilmeyecek, güncel tarihli isteyeceksiniz artık. İtiraz talebi gib portal üzerinde yapılmadan direkt noter den mi yapılmış?

İtiraz edilen e-fatura temel fatura senaryosunda düzenlenmiş olduğundan sistem üzerinden itiraz/iptal talebinde bulunamadığını söylemişti bana şirketin muhasebecisi. O sebeple noterden faturaya itiraz ihtarnamesi çekmiştik.
Ama güncel tarihli fatura kesmelerini istesek araç 1 yıl önce satın alınıp ödemesi yapılmış, o şekilde yine muhasebesel açıdan usulsüzlük olmaz mı sayın üstadım? Bu sefer de yeni faturayı da ödememizi isterlermiş hoppaaa :)