İzi̇nsi̇z Fesi̇h

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ardag87
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
6 Haz 2014
Mesajlar
57
Konum
denizli
2007 yılından itibaren çalışan bir personelimiz istifa edeceğini söyleyerek geldi.istifasına başlamadan sigara içeceğiniz söyleyip taksi çağırıp işletmeyi terketti. Bu konudaki önerilerinizi rica ediyorum.devamsızlıktan mı çıkış yapmalıyım?bu konuda nasıl bir yol izlersek sonra bir problemle karşılaşmayız????
 
Normalde öteden beridir çalışmakta olan işcinin, bir an da istifa etmesi beklenmez!..(işci yönünden bu durum, çalışma hayatının olağan akışına aykırı)sizce bir sebebi olabilir mi?
 
Yasal Prosedür Belli;

Çalışan devamsızlığıyla ilgili işyerine bilgi verir ve iş başı yapar ise her iki tarafında savunmasını alıp durumu değerlendirmelisiniz.

Ancak çalışana ulaşılmaz ise öncelikle noterden ihtarname çekip yasal süresi içerisinde mazeretini bildirmesini istersiniz. Sonrasında özürsüz devamsızlığı var ise iş kanunu hükümleri uygulanır.
 
Anlaşıldığı üzere işci yazılı olarak istifa etmemiş,"istifa ettim/ediyorum" şeklinde sözlü beyanda da bulunmamış,ustası ile tartışmış oldukdan sonra size gelmiş,(birşeyler konuşmuş olmalısınız)daha sonra işci kendince çeşitli sebeblerle o an işyerini terketmiş,(bugünde gelmedi/gelmemiş,muhtemelen de gelmeyecek!..)
Bu durumda işverenin yapması gerekenler:
-ustası ile olan tartışmaya dair tutanak(şahitlerle)
-sizinle yapılan görüşme ve işyerini terkettiğini de içeren tutanak(şahitlerle)
-bugün itibariyle devamsızlık yaptığına dair tutanaklar(şahitlerle)günlük imza föyü veya işcinin işe geldiğinde kart basma olayı vs.var ise onlarıda ekine alınız)
-Noterden ihtarname göndererek,bu ihtarnamede,işyerini terk sebebi ve devamsızlık nedenini örneğin 3 gün içinde bildirmesini,ihtarnamenin tarafınıza tebliğinden itibaren 3 gün içinde cevap vermemeniz/bildirmemeniz halinde, iş kanunu M.25/II-g bendi gereğince iş sözleşmesinin feshedileceğini belirtiniz.
İşci belirtilen tarih de cevap vermez ise fesih yoluna gidersiniz,belki işci tartışma konusunu gündeme getirerek)cevap verebilir/iradesini bildirebilir,sizde bu cevaba göre tekrar işyerinde değerlendirme yaparsınız,ayrıca belki işci dün göndermediyse,bugün işverene (tartışma olayından yola çıkarak iş sözleşmesini feshettiğini bu sebeble yasal haklarının ödenmesini içeren ihtarname göndermiş/gönderecek olabilir!
Böylesi hukuki trafiğin sonucun da bu yolun mahkeme ye çıkacağı ihtimali yüksek,sonuç şimdilik net değil...
 
Detaylı anlatımınız için teşekkürler...bu olay uzayacak galiba aslında başka bir iş yerinde çalıştığı için pazar mesailerine gelmediğini ve haber vermediğini biliyoruz ama resmi bir evrak yok elimizde tartışma bu yüzden zaten ama kavga mahiyetinde değil
 
Üst