Kaçak Defter Tutanlar Ve Belge Kiralayanlar...

Bulunduğumuz yerde kaçak olarak defter tutanlar ve belgelerini bunlara kiralayan sütü bozuk muhasebeciler var. Durumu bir çok defa Kırklareli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası'na bildirmemize rağmen oda bu konuda hiç bir şey yapmıyor. İşin ilginci oda zaten bu kaçak defter tutanları ve belge kiralayanları biliyor. Bildiği halde bunlara bir şey yapmıyor. Kaçak faaliyetlere izin veriyor. Gerekeni yapmadığı için odayı Türmob'a şikayet ettik. Hani olur da Türmob bu konunun üzerine gidilmesi için odaya biraz baskı yapar. Maalesef oradan da bir sonuç çıkmadı. Bu kaçak olarak defter tutanların önüne nasıl geçebiliriz? Bu konuda ne yapmamız gerekir?

Ynt: Kaçak defter tutanlar ve belge kiralayanlar...

aradaki kiralama işlemi ispat edilmediği sürece yapabileceğiniz hiçbir şey bulunmamaktadır. hatta kaçak defter tutanlar belgelerini kiralayan muhasebeciler tarafından sigortalı olarak da gösterilmiş ise tamamen olanaksız hale gelmektedir.

Kaçak olarak defter tutan şahıs belgesini kiraladığı muhasebecinin karşısındaki boş daireyi kiralamış orada faaliyet gösteriyor. Yani tamamen ayrı bir büro şeklinde. Müşterileri ayrı, büroları ayrı. Her hangi bir SMMM levhası yok. İncelemeye gelen olursa karşı daire de bizim diyecekler ama karşı dairede bir SMMM levhası yok. Zaten ruhsatını kiraya veren kişi de büro standartlarına uymuyor. O da yasak olmasına rağmen başka bir serbest meslek faaliyeti bürosuyla iç içe. Oda hala bu duruma nasıl müsaade ediyor ben onu anlamıyorum.

Bir de maliyeden emekli olup da defter tutanlar var. 50-60 yaşındaki bu şahıs ruhsatını kiraya veren muhasebeci tarafından sigortalı çalıştırılsa ne olur? Bunun ispatı mı olur? Dünya kadar stayjer iş ararken sen bu emekli abi yanımızda çalışıyor de. Bunun mantıkla açıklanır bir yanı yok. Şimdi tekrar soruyorum. Oda bu durumlara kayıtsız kalırken, Türmob hiç bir şeyi umursamazken. Sen ne yapabilirsin?

seyiteroglu ' Alıntı:
Bulunduğumuz yerde kaçak olarak defter tutanlar ve belgelerini bunlara kiralayan sütü bozuk muhasebeciler var. Durumu bir çok defa Kırklareli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası'na bildirmemize rağmen oda bu konuda hiç bir şey yapmıyor. İşin ilginci oda zaten bu kaçak defter tutanları ve belge kiralayanları biliyor. Bildiği halde bunlara bir şey yapmıyor. Kaçak faaliyetlere izin veriyor. Gerekeni yapmadığı için odayı Türmob'a şikayet ettik. Hani olur da Türmob bu konunun üzerine gidilmesi için odaya biraz baskı yapar. Maalesef oradan da bir sonuç çıkmadı. Bu kaçak olarak defter tutanların önüne nasıl geçebiliriz? Bu konuda ne yapmamız gerekir?

Siz odaya gidip ilgililerle görüştünüzmü?

daha önce de söylediğim gibi, eğer aralarındaki bu ilişkiyi ispat edemez iseniz yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Ancak karşılıklı açılan yerle ilgili olarak bir meslek mensubunun birden fazla bürosu olamayacağı şeklinde bir yazı okumuştum, ancak nerede okuduğumu hatırlamıyorum. bu konu üzerinden gidebilirsiniz belki. Ancak yine de odanıza şikayet etmeniz gerekecek.
seyiteroglu ' Alıntı:
Bir de maliyeden emekli olup da defter tutanlar var. 50-60 yaşındaki bu şahıs ruhsatını kiraya veren muhasebeci tarafından sigortalı çalıştırılsa ne olur? Bunun ispatı mı olur?

Bir de oda pek mantıkla ilgilenmez, eğer kişi işi kılıfına uydurmuşsa yapabilecek bir şey olduğunu düşünmüyorum.

Kimlerden bahsettiğini tahmin edebiliyorum. Bunlar senin bildiklerin. İstersen odanın önüne tezgah aç muhasebecilik yap. Oda hiçbir şey demez. Oda için önemli olan aidattır. Yeterki odanın aidatlarını zamanında ödeyin. 2 yıl ödeme bakayım aidatları kendini disiplin kurulunda nasıl buluyorsun. Kaçak maçak yapabiliyorsan sen de yap. Burası Türkiye

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğinden:

1- İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyesi Serbest Muhasebeci Cevdet Uykur'a "12 Ay Geçici Olarak Mesleki Faaliyetten Alıkoyma" cezası verilmiştir. Cezanın uygulanmasına 04.05.2012 tarihinde başlanmış olup, ceza 04.05.2013 tarihinde son bulacaktır.

2- Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyesi Serbest Muhasebeci Burhan Güneş'e "6 Ay Geçici Olarak Mesleki Faaliyetten Alıkoyma" cezası verilmiştir. Cezanın uygulanmasına 25.07.2012 tarihinde başlanmış olup, ceza 25.01.2013 tarihinde son bulacaktır.

3- İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Disiplin Kurulu'nun 22.02.2012 gün ve 2012/139 sayılı kararı ile, Serbest Muhasebeci Mehmet Çan'a "Meslekten Çıkarma" cezası verilmiş, süresinde itiraz edilmediğinden ceza kendiliğinden kesinleşmiştir.

4- Bolu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyesi Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Muhittin Yüksel'e "12 Ay Geçici Olarak Mesleki Faaliyetten Alıkoyma" cezası verilmiştir. Cezanın uygulanmasına 04.08.2012 tarihinde başlanmış olup, ceza 04.08.2013 tarihinde son bulacaktır.

İlanen duyurulur