Kaçak Muhasebeciler ve Kayıt Dışı Ekonomi!

Piyasada faal olarak çalışan kayıtlı muhasebeciler kadar hatta bunlardan daha fazla kaçak muhasebeci çalışmaktadır.Bazı duyduğum ifadeler ve konuşulan konular gerçekten çok rahatsız edici durumda.Belgesi olan birisinin yanında kaçak 2-3 muhasbeci olduğu belgesi olana ödeme yapıldığı ve ortak olarak çalıştıkları ve bu şekilde çalışan kişi sayısının çok olduğu ifade ediliyor.Ve bu şekilde çalışan olduğunu hem biz hem odalar ve maliye çok net biliyor....asıl sorun şudur;

Kayıt dışı ekonomi ile kaçak muhasebeciler arasında organik bir ilişki olduğunu biliyoruz.Burada Gerek odalar gerekse maliye üzerine düşüne tam olarak yapmıyor.

Odalar açısından anlıyorum.Benim oda başkanım zaten yükünü tutmuş piyasının kaymağını erken neden kaçak muhasebecilerle uğraşsın başını derde soksun sıkıntı çıkartsın kendine.hatta piyasaya yeni giren muhasebecileri engelleme açısından olumlu bir yapıdır.Rekati engeller yeni rakiplere izin vermez kaçak muhasebeci...7000 bin mükellefin ve 60 çalışanın olduğu bir yerde ortalama 100 mükellef düşmesi gerekirken burada kaçak sayısının ne kadar fazla olduğunu bu dağlımın kaçaklara yöneldiğini çok rahat görebiliyoruz....

Asıl sorun Maliye açısından .Kurum Kaçak muhasebecilere izin vermemeli ve ciddi denetim yaparak kaçak ve kayıtdışı ile ciddi mücadele yapmalııdr...Burada vergi kaybı haksız rekabet ve sistemin bozması ve rüşvet gibi ciddi an etkileri ortaya çıkmaktadır..

Ynt: Kaçak Muhasebeciler ve Kayıtdışı Ekonomi!!!!!!!

peki kiralanan belgelere ne demeli..
büro işletmeciliği diye birşey olabilir mi arkadaşlar..
teknik bilgi ve donanıma sahip olmak için gece gündüz çalışmamız gerekirken , göz yummalar sayesinde ilgisiz alakasız insanlar maşallah yürüyüp gidiyorlar...
o büroların mükelleflerinin halini düşünmek bile korkunç..

acaba kaçak avukatlık büroları var mı ? mümkün mü?
bizim mesleğimiz neden bu hallerde

Bu tam olarak kimin görevi,denetlemeyi kim yapacak yani?odalar mı,maliye mi,polis mi,bekçi mi:)herkes biz sorumlu değiliz derse olacağı budur.Bi sürü bilgisiz,vasıfsız muhabeci ,kaçak muhasebeci,sonra da tırmala kayıtdışı diye,iki ucu pis değnek,,,,tut tutabilirsen

Kayıt dışı ile kaçak muhasebecilerin ne alakası var ben anlayamadım

Şu anda herhangi bir firmanın beyannamelerini meslek mensubu olmadan gönderebilmesi mümkün değil .

Demekki sorun belgesini kiralayan veya kullandıran meslek mensuplarında

Eğer bu tarz duyumlar alıyorsanız arkadaşınız akrabanız bile olsa şikayet edeceksiniz sizden defter almaya geldiklerinde meslek mensubunu soracaksınız belgesiz adama defter vermeyeceksiniz defter verirken veya alırken teslim tutanağı yapacaksınız

Ama bunların hepsi sadece kaçak muhasebecileri belki biraz piyasadan siler ama kayıtdışı ekonominin kayıt altına alınmasını sağlamaz.

syn akin94k.t.m.l. ;

Kacak muhasebeci ile kayıtdışı ekonomi arasında tam bir organik bağ var.Ancak asıl sorun Odaların Maliyenin gerekli ilgiyi göstermemesi Çıkan kanunlarda hep açıklar bırakılması bu sorunu çözümsüz hale getiriyor....

En azından işyeri sahibim şifre almış maliyeden kendi göndeiyor...Kimseye ihtiyaç hissetmiyor.Yıllardırgalericilik yapıyor ve hiç denetim görmemiş.Her ay 100 ytl gelir beyan ediyor kdv ödüyor başka bişey yok.....

Maliye ve Odalar kaçak çalışan herkesi çok ii bildiğini biliyoruz....Oda başkanınız zaten yeterince kazanmış piyasa yapmış durumdadır.

Tekrar ediyorum kayıt dışı ekonomi ile kaçakmuhasebecilerin hiç alakası yok bence .

kayıt dışının kayıt altına alınması için smmm ler sorumluluk üstlenebilir ama daha önce başka yerlerdede ifade ettiğim gibi meslek mensubu ücretlerini mükelleften aldığı sürece bu sorun çözülmez .ilk defa açılan firmalarda vergi dairesi açılış evrakları ile birlikte smmm ile sözleşmeyide isteyecek ve sözleşmedeki ücreti kdv beyannamesiyle her ay tahakkuk ettirecek meslek mensubuda daireden ya hesabına havale alacak yada direk vezneden naklit olarak aylık tahsilat yapacak böyle bir durumda kaçak muhasebeciler sorunu çözülmüş olur ayrıyetten meslek mensubu devleti korur mükelelfe muhtaç değildir.

O zaman meslek mensubu sorumluluk alır bunu böyle beyan edeceğiz ister öde ister ödeme diyebilir ve kayıt dışı içinde epeyce bir mesafa alınmış olur.Örneğin kafasına yatmayan hiç bir faturayı işlemez.Naylon fatura ortadan bile kalkabilir .

Ama bunlar için oda ve birliklerin siyaseti bırakıp bunlara yoğunlaşmaları gerekiyor.