fonradar

Kamu Toplu Sözleşme Farkları

Üyelik
9 Haz 2005
Mesajlar
19
Konum
ANKARA
Kamuda çalışan işcilerin 2005 Senesi 6 aylık toplu sözleşme farklarının 13 ay sonra ödenmesi Hükümetle TÜRK-İŞ arasında protokole bağlandı. 13. ay 2006 Ocak.
İşci alacakları hesaplanırken sanki bügün (EKİM 2005) ödenmiş gibi tahakkuk gösterilip ve dekontlar çekilerek bu tutar üzerinden 2006 ocak ayında ödeme yapılmasının veya Bu uygulamanın yanlışlığının dayandığı Yasal dayanak hakkında bilgilenmek istiyorum.
Bugün itibariyle vergi dilimi % 25 olduğundan çekilen kesintiler bu oran üzerinden hesaplanmaktadır. Eğer ki Ocak 2006 ödendiği gün tahakkuk gerçekleşse % 15 ile vergilendirilecekti
 
Merhaba,
Sayın mbas67, doğru bugün hesaplanınca bu günkü mevcut gelir vergisi dilimine göre hesaplanacak, toplam fark tutarlarını bilmiyorum ama, ocak ayında hesaplanırsa ocak ayındaki vergi dilimiyle hesaplanacak bu durumda (eğer tutarlar yüksek ise) belki ocak ayında belki şubat ayında bir üst dilime geçilecek. Yani işçi açısından pek fazla farkeden bir şey olmayacak. Hem bu yıl hesaplanırsa vergi indirimini bir yıl erken alabilecekler :D

Yasal dayanağa gelince bence fark bordrolarının ödenmese bile sözleşmenin imzalandığı ay yapılması gerekiyordu.
 
Toplu sözleşmenin 6 aylık maaş farkı yaklaşık olarak Brüt 800 ytl.
2006 yılında tam çalışıldığı sürece uygulamada işci kaybı pek gözükmüyor. Fakat Şubat ayında emekliliğini isteyenler için % 10 luk kayıp söz konusu.
Ben olaya kural olarak bakıyorum.
Ödemesi yapılmayan Hakedişin SSK Prim ve Vergisini hesaplamak ???
 
Merhaba

Toplu İş Sözleşme farklarının nasıl vergilendirileceği hususu GVK 166 sayılı Genel Tebliği ile belirlenmiştir. Bahsi geçen tebliğin ilgili bölümü aşağıdadır.

Ücret farklarının SSK primi karşısındaki durumuna gelince: SSK'nun 77/1-b maddesi hükmü gereği farklar ödendiği ay bordroya dahil edilip vergilendirme ile birlikte SSk primi de tahakkuk ettrilir ve ödendiği ayın primi olarak kayıtlara geçer.

Kod:
Gvgt 166
6. TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ İLE ESKİYE YÖNELİK OLARAK ÖDENEN ÜCRET FARKLARININ VERGİLENDİRİLMESİ:

Bilindiği gibi, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde ücretin tanımı yapılmış, 94 üncü maddesinde ise yaptıkları ödemelerden vergi tevkifatı yapmak zorunda olan vergi sorumluları belirtilmiştir. Aynı Kanunun 98 inci maddesinde de, "94 üncü madde gereğince vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlar bir ay içinde yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri ertesi ayın 20'nci günü akşamına kadar bağlı olduğu vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar .." denilmiştir. Kanunun 96 ncı maddesinde ise, vergi tevkifatının nakden veya hesaben yapılan ödemelere uygulanacağı, hesaben ödeme deyiminin de vergi tevkifatına tabi kazanç ve iratları ödeyenleri istihkak sahiplerine karşı borçlu durumda gösteren her türlü kayıt ve işlemleri ifade edeceği belirtilmiştir. 
Buna göre, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uzaması ve sözleşmenin sonraki takvim yılında imzalanması veya sözleşme aynı yılda imzalanmakla beraber sözleşmeden doğan farkların müteakip takvim yılında tahakkuk ettirilerek ödenmesi halinde, toplu sözleşmeden doğan farklar, tahakkuk ve ödemesinin yapıldığı yılın ücreti olarak kabul edilmek suretiyle vergilendirilecektir. 
ÖRNEK: 
25 işçi çalıştıran (A) Anonim Şirketi 1 Ekim 1990 tarihinde (B) Sendikası ile toplu sözleşme görüşmelerine başlamış ve sözleşme l0 Ocak 1991 tarihinde brüt % 50 artışla imzalanmıştır. 
Şirket, toplu sözleşmeden doğan ücret farklarını 20 Ocak 1991 tarihinde tahakkuk ettirerek ödemiştir. 1990 yılının Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ait ücret farkı ödemesi tahakkuk ve ödemenin yapıldığı 1991 yılına ait ücret olarak vergilendirilecektir. 
Eskiye dönük ücret faklarının vergilendirilmesi konusunda 1.3.1973 gün ve 109 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği yürürlükten kaldırılmıştır. 
Tebliğ olunur.
-----------------
 
Üst