Kantar Farkı

Üyelik
14 Mar 2006
Mesajlar
64
Konum
İSTANBUL
Bir firmamız, yurtdışından tonajlı bir ürün ithal etmektedir.Bu ürünü direkt gümrükten, müşteriye ulaştırmaktadır. Ancak yurtdışından gelen ve gümrükte yapılan kantar (tartım) işlemleriyle , müşterinin tartım işlemlerinden sonra arada genellikle 40 kg ile 20 kg arasında bir fark oluşmakta ve müşteri tarafımıza kantar farkı diye iade ftr.sı kesmektedir. Netice olarak firma yurtdışındaki firmaya iade edemiyor,yani iade ftr.sı kesemiyor, biz bu iade işleminin muhasebe kaydını yaparken normal iade işlemi gibi düşünsek stokda mal görünecek, aslında böyle bir stoğumuz olmuyor. Ne gibi bir kayıt yapmamız gerekiyor. Bugüne kadar 612-Diğer İndirimler de gösterdik iade işlemlerini.
 
Ynt: Kantar Farkı

713. DİREKT İLKMADDE VE MALZEME
MİKTAR FARKI:

Önceden saptanmış maliyet yöntemlerinin uygulandığı durumlarda fiili direkt ilkmadde ve malzeme giderleri ile önceden saptanmış direkt ilkmadde ve malzeme giderleri arasındaki olumlu veya olumsuz miktar farklarının kaydedildiği hesaptır.
Olumsuz miktar farkları hesabın borcuna, olumlu farklar ise alacağına kaydedilir. Dönem sonunda hu hesap ilgili
stok ve satış maliyet hesaplarına aktarılarak kapatılır

bence bu hesapta kullanılabilir hatta bu hesabın kullanılması daha mantıklı geliyor bana ii çalışmalar...
 
Ynt: Kantar Farkı

Merhaba,
Fire olarak düşünülemeyecek bir malzemedenmi bahsediyorsun. Bahsettiğin tonaj farkı oldukça küçük bir rakam gibi geldi bana.
 
Ynt: Kantar Farkı

Sn.Başkan fire gibi bir olay söz konusu değil, durum yukarıda bahsettiğim gibi, kantar farkından dolayı kaynaklanıyor yurtdışında ve gümrükteki kantarlarla firmadaki kantarlar arasında az da olsa oynama oluyor ama ürün değerli bir ürün olduğu için 10 kg bile oynasa 1000 ytl gibi fark oluşuyor.
 
Ynt: Kantar Farkı

Değerli arkadaşım;
İthal tonajlı mallarda malesef bu tür tonaj farklılıkları ortaya çıkıyor.Ve gümrük %3 e kadar bu tür farklılıkları kabul ediyor.artı eksi %3 e kadar olan farkılıklar.
Büyük tonajlı dökme mallarda mesela 2000-tonluk gemide 20-ton 40-ton açık çıkabilmektedir.Özellikle tarımsal ürünlerde.Bazen fazlalıkta çıkabiliyor.
bütün bunlar gümrük müdürlüğü memurları tarafından çeki listeleri ile tespit edildiği için ve tutanak tutulduğu için eksiklikleri olağanüstü giderlere atmak mümkündür.keza fazlalık olduğu zaman da olağanüstü gelirler hesabına atabilirsiniz.bunda bir mahsur yok.çünkü bir daha dönüp yurtdışı firması ile hesaplaşmak imkanı yok.Sonuç olarak malın değeri ne olursa olsun fazlalık veya eksiklik şayet gümrük müdürlüğünün belirlediği hadler de kalıyorsa yukarda bahsetiğim şekilde işlem yapmanızda sakınca yok.Tabi çeki listesi ve çetelinin bir nüshasını da beyannameye ekleyip saklamanızda fayda var.
iyi çalışmalar..
 
Ynt: Kantar Farkı

ya pardon soruyu yanlış yorumlamışım yukarda yazdığım cevabıda silemedim.
bahs etiğiniz konuda kantar farkları fireleri kabul edilebilir değerlerde ise o zaman fire olarak kayıtlarınızdan düşebilrsiniz.
Malın mutlaka kabul edilebilir fire oranı vardır.Mesela tonajlı mallarda binde 5 e kadar kantar farkı zaten olabiliyor.Firma şayet size iade faturası kesiyorsa bence bunu fire olarak değerlendirip kayıtlarınızdan düşebilirsiniz.Kantar farkı fire değildir demekte doğru değil çünkü fire dediğimiz zaman geniş anlamda ambar firesi,nakliye esnasında oluşan fireler,kantar farklılıklarından oluşan fireler gibi ürünün türüne göre bir çok şekilde olabiliyor.
ii çalışmalar...
 
Ynt: Kantar Farkı

Cevap veren yardımcı olan herkese teşekkürler öncelikle, yalnız tekrar mahiyetinde olacak ama, şahsi fikrim olarak, konunun fireye gireceğini sanmıyorum, örnek olarak 4 Tonluk bir ürün 100.000 YTL ye satılmış bunun alışıda farz edelim 90.000 YTL sonuçta bu 90.000 YTL Ticari Mal Maliyeti oluyor ben burda tamamıyla firesinide kataraktan maliyet hesaplıyorum sizin ifadenize göre, ancak ürün 40 kg kadar kantar farkı diyerekten o kadarlık kısmı iade ediliyor. Reel olarak ben bunu yurtdışı firmaya iade kg farkı kadar ftr. etmem gerekiyor. Edemeyeceğimizi yukarıda açıklamıştım. Olağandışı gider olarak gösterilmesi ndede sakıncalırın doğacı aşikardır. Neticede benim hasılatımdan indirim söz konusu oluyor.
 

Benzer konular

Üst