Kar Dağıtımı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan RAYDIN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
3 Ağu 2005
Mesajlar
9
X Şirketi gelir vergisi mükellefi ortaklarına kar dağıtımı yaptıklarında %10 oranında stopaj keserek(GVK-94) bunu muhtasar vergisi beyannamesi ile beyan edip net tutarı öder.

1- Peki X şirketinin ortağı Z şirketi yani Kur.Vergisi mükellefi bir tam mükellef ise bu durumda ( kar dağıtımında ) stopaj kesilecek mi?

2- Eğer X şirketi geçmiş yıl karlarını sermayesine ekler ve ortağı Z şirketine bedelsiz iştirak hissesi verir ise bu iştirak hisse senedi için Z şirketi vergi ödemek durumunda mı? Yani kar dağıtımı gibi algılanır mı?

Geçmiş yıl karları sermayeye eklenir ise kar dağıtımı sayılmaz deniyor ancak bu sermayede oluşan artış tam mük.kurum ortağa verilen bedelsiz hisse senedi şeklinde olursa ;
------------/-----------------------
242. İştriakler Bedelsiz Hisse Senedi 10.000
(Geçmiş yıl karlarının sermaye
eklenmesi dolayısı ile oluşan)

640 İştirakler Temettü Gelirleri 10.000
-------------/-----------------------

Bu 640 hesapta oluşan 10.000.-YTL Geçici Vergi matrahına girermi?
Herhangi bir istisna var mı?
 
Sayın RAYDIN

Gelir Vergisi Kanununun 4842 sayılı Kanunla değişik 94/6-b maddesi uyarınca, tam mükellef kurumlar tarafından; tam mükellef gerçek kişilere, gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmayanlara ve bu vergiden muaf olanlara, dar mükellef gerçek kişilere, dar mükellef kurumlara ve gelir ve kurumlar vergisinden muaf olan dar mükelleflere dağıtılan kar payları üzerinden Bakanlar Kurulunca belirlenen oranlarda tevkifat yapılacaktır.

Dikkat edileceği üzere, tam mükellef kurumlardan kar payı alan tam mükellef kurumlar vergisi mükellefleri ile Türkiye’de bir işyeri veya daimi temsilci aracılığıyla kar payı elde eden ve bu kar paylarını kurum kazancına dahil ederek beyan edecek olan dar mükellef kurumların elde edecekleri kar payları üzerinden tevkifat yapılmayacak, bu şekilde kar payı elde eden tam mükellef kurumun söz konusu kar paylarını yukarıda sayılan gerçek veya tüzel kişilere dağıtması aşamasında, dağıtılan kısım üzerinden tevkifat yapılacaktır.

1-stopaj kesilmeyecektir.
2-243 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ `ne bakınız.
 
Sn. RAYDIN,
Sn. Dinçer Bey'e katılıyor ve şu ilaveleri yapmak istiyorum.

1) Tam mükellef kurumlara (Z şirketi) yapılan kar dağıtımından stopaj kesilmez.
2) Karın sermayeye eklenmesi kar dağıtımı sayılmaz. Elde eden gerçek kişi ortaklar yıllık beyanlarında beyan etmez. Z şirketi elde ettiği bedelsiz senetleri irat kaydeder.
243 Nolu GVK Genel Tebliği (İlgili Bölüm);
Danıştay 4.Dairesi 6.12.2000 tarih ve Esas No:2000/1307, Karar No:2000/5053 sayılı kararı ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının 6/b-i numaralı bendinde karın sermayeye ilavesinin kar dağıtımı sayılmayacağından bahisle ortaklar açısından da elde edilmiş bir kar payından söz edilemeyeceği belirtilerek bu gelirlerin beyanına ilişkin 231 Seri No.lu Tebliğin iptaline karar vermiş olup, bu karar Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu’nun 8.6.2001 tarih ve Esas No: 2001/180, Karar No:2001/224 sayılı kararı ile kesinleşmiş bulunmaktadır.

Bu durumda, gerçek kişi ortaklar tarafından karın sermayeye ilavesi suretiyle elde edilen kar paylarının beyan edilmemesi, yargıya intikal eden uyuşmazlıklarda tarhiyatı kaldıran vergi mahkemesi kararları üzerine Danıştay’da temyiz yoluna gidilmemesi gerekmektedir.
 
1 sorunuzun cevapı:

tam mükellef kurum tarafından tam mükellef kuruma dağıtılan kar gelir vergisi kesintisine tabi değildir.

2.sorunuzun cevapı :
karın sermayeye ilavesi kar dağıtımı sayılmaz ifadesinin anlamı karın sermayeye eklenmesi halinde kar dağıtımından stopaj yapılmayacaktır.

z şirketinin herhangi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır.

kurumlar vergisi mad.8/1 göre düşünmemiz gereklidir.zira iştiraklarden elde edilen kar payıları kurumlar vergisine tabi değildir.olayı şu şekilde düşünürsek iştiraklarden elde edilen bedelsiz hisse değilde hisseniz karşılığında kar payını nakit olarak almış olmanız halinde dahi bu kar iştiraklerden elde edilen kar olduğunundan dolayı herhangi bir vergileme olmayacaktı.

kazancın sermayeye ilavesine halinde dağıtılacak bir kazanç zaten yoktur.(ki olsa dahi kvk 8/1 mad.gereği vergiden istisnadır.)karın sermayeye ilave edilerek tam mükellef ortaklara bedelsiz hisse verilmesi halinde edilen bir kardan söz edilemez.muhasebe kaydını aşağıdaki şekilde yapmanız halinde elde edilen gelir kurumlar vergisi beyanında dikkate almamanız gereklidir.

bu durumda Geçici Vergi matrahınada dahil edilmeyecektir.


celal elibüyük
smmm-ist
 
Sn.Dinçer Kum,

Sn. Demirkale,

Sn. C.Elibüyük,

Zaman ayırıp değerli fikir ve yorumlarınızı benimle paylaşmanızdan dolayı teşekkür ederim.

Sn. Celal Elibüyük,

Gördüğüm kadarı ile hiçbir kanun metninde "İştirakin geçmiş yıl karını sermayesine eklemesi nedeni ile ortağı olan Tam mükellef Kuruma bedelsiz hisse senedi verilmesi durumunda vergilendirilmesinin ne olacağı net olarak " doğrudan belirtilmemiş. Ama yorumunuzdan da anladığım (ki son derece mantıklı) konunun böyle bir durumda KDV 8/1 gibi değerlendirilmesidir. İşte bilgi birikimi, tecrübe ve yorum gücü dedikleri bu olsa gerek..... Benim bi kaç fırın ekmek yemem gerek galiba :lol:
Yardımınız için ayrıca teşekkürler....
İyi çalışmalar
 
Sn. RAYDIN,
Sn. Elibüyük,

Bedelsiz hisse senedi verilmesi durumunda işleyişin şöyle olması gerektiğini düşünüyorum. Edinilen bedelsiz hisse senedi iştirakler hesabına karşılık gelir kaydedilir. (Yani Sn.RAYDIN' ın kaydı)Ve ilgili firmadaki iştirak güncel hale getirilir. Bu kar ticari kar içinde yer alır, vergi matrahında ise beyanname üzerinde Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisnalar satırında (10 nolu satır) indirim yapılarak vergilendirme dışı bırakılır. Tabi Sn. Elibüyük' ün de belittiği gibi KVK 8/1' e göre.
 
Üst