fonradar

Kariyer Ve Kişisel Gelişim

Üyelik
5 Nis 2015
Mesajlar
78
Konum
istanbul
Merhaba,

Bu mesleğe yeni başlayacak olanlara genel olarak benim kendi iş hayatımda gördüklerimi baz alarak düşüncelerimi aktarmak isterim. Belki birilerinin işine yarar veya farklı bir bakış açısı getirir.

Bu arada başlamadan önce SMMM değilim, almak üzereyken (5/7 ilk giriş) iş yoğunluğu ve üşengeçlikten 1.dosyamı zaman aşımı sebebi ile yakalı da çok oldu. Biraz da raporlama ve yönetim muhasebesine odaklandığım için SMMM nin bana katma değerinin düşük olduğundan idi. (Tekrar girmeyi düşünüyorum ama vakit ciddi bir sorun)

Tavsiyerin bir kısmını kendim uygulayabildim, bir çoğu ise keşke uygulasaydım dediklerim. Parantez içindekiler yorumlarım, okumadan geçebilirsiniz.

Bu arada tavsiyeler genel olarak bu meslek üzerine :)

Tavsiyeler:

- Öncelikle mümkünse çalışmak istediğiniz firmayı ve işi üniversitedeyken seçin (Ben yapmamıştım ve zararını gördüm)

- Not ortalaması, yabancı dil, seçmeli dersleriniz hep bu doğrultuda olsun (Yine ben bunlara dikkat etmemiştim)

- Eğer ileride yurtdışında çalışma opsiyonu istiyorsanız bunu şimdi planlamanız gerekiyor
(Örneğin muhasebe ve vergi daha lokaldir, kanunlar ülkeden ülkeye değişir ama finans ve raporlama daha globaldir) (Veya onların SMMM belgeleri gibi)

-Kendinizi bir ürün olarak düşünün. Reklamınızı yapmayı öğrenin. Eğer ürününüz cezbedici değil ise kimse raftan sizi alıp test etmez. Reklamınız ile ürün gerçeği yansıtmıyor ise sizi test ettikten sonra artık güvenip bir daha almazlar. (Kendinizi ve yaptığınız işleri iyi anlatın. İş hayatında tevazu iyi değildir ama abartmayın)

- İster bağımlı ister bağımsız çalışın, kendi kişisel markanız olacaksınız. Bu arada bağımlı çalışmak devlet memuru gibi düzenli maaş almak değil, hizmetinizi ve bilginizi bir şirkete kiralamaktır. Bu gözle bakın. (Şirketiniz ile aranızda ticari bir ilişki var, duygularınızı karıştırmayın ve seçimleri her zaman mantığınız ile yapın)

- Gireceğiniz ilk iş veya işler sizi 10 sene sonra geleceğiniz yerlere taşımada oldukça etkili olur ve rotanızı belirler (Bu benim için biraz şansa gelişti ama hala 2. işyerimin bana kattığı bilgi ve birikimi kullanıyorum)

- Her mesleğin ve rolün görevleri çok kapsamlı. Hepsini aynı anda öğrenemezsiniz. Seçici olun, ne üzerine çalışacak iseniz onları çok iyi bilin, diğerlerini ise genel hatları ile anlayacak kadar bilin yeter. Böylece iyi yapanlara delege edebilirsiniz.
(Örneğin SMMM nin çok geniş bir yelpazesi var; danışmanlık, raporlama, denetim, vergi, iç kontrol, muhasebe, iş hukuku. Hepsinden az biraz bilmek yerine bir veya iki tanesini çok iyi bilin. Ben piyasada kar marjı iyi olanları öğrenmeye çalıştım, angarya olarak gördüklerimden de uzak durdum. Rekabet daha fazla olur ama para/iş dengesi de ona göre belirlenir)

- Şirketler size sizin bilginize göre değil onlara olan katkınıza göre para öderler. Gelirlerini arttırmaya yönelik hizmet veriyorsanız çok öderler, giderlerini azaltmak veya cezalı duruma düşmemeleri için hizmet veriyorsanız daha az para öderler. Dolayısı ile bu yönlerinizi ön plana çıkarın (Futboldaki gibi, boş kaleye top yuvarlayan bir golcü iyi bir kaleciden / defanstan daha fazla para kazanabilir.

- Teknolojiyi iyi takip edin kendinizi doğru konumlayın. Yazılım ile aranız oldukça iyi olsun
(Amerika ve Avrupa muhasebe bölümleri Polonya, İrlanda, Hindistan gibi ülkelere taşıdı. Şimdi ise robotları bekliyorlar ki maliyetleri daha da kısabilsinler. Çalıştığım şirketlerin muhasebe merkezlerinde gelen faturaları taratınca otomatik kayıt oluşturan pahalı sistemler vardı. Şu an bunlara herkes ucuza ulaşabiliyor)

- Günümüzde şirket içi muhasebecinin bilgi işlemden çok iyi anlaması bekleniyor ve bu beklenti her gün artıyor. (Yazılım, SQL, Excel, Power BI, ERP vb)

- İşler beklediği gibi gitmez ise üzülmeyin veya pes etmeyin. Yavaşta olsa ilerlediğiniz müddetçe yol alırsınız.
 

Benzer konular

Üst