fonradar

Kasa Tazminatı Hk.

Ynt: Kasa Tazminatı Hk.

Kasa Tazmiantında;
111 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
II ? KASA TAZMİNATLARI :

Bilindiği üzere, genel ve hukukî anlamiyle tazminat, kendi kusuru olmaksızın zarara uğrayan ya da uğradığı varsayılan kimselere, bu zararı karşılamak üzere yapılan ödemelerdir. İleride uğranılması muhtemel görülen zararlar için peşinen ödenen paralar, açıklanan anlamda gerçek bir tazminat niteliği taşımamaktadır.

Kasa, tazminatı adiyle yapılan ödemelerin 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci Maddesindeki ücret tanımı kapsamına girdiği ve kanunda sayılan istisnalar arasında yer almadığı gerekçesi ile vergiye tabi tutulması ötedenberi ihtilâf konusu olmuştur.

Ortaya çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle verilen mali kaza mercileri ve özellikle Danıştay kararlarında, veznesi veya muhafazasına bırakılmış depo veya ambarı bulunan para ve eşya alınıp verilme ve muhafazası sırasında sakınılması kabil olmayan bazı gözden kaçmalar sonucunda meydana gelen zarar ve eksikliklerini karşılamak üzere; veznedar, ambar ve depo memurlarına, ücretlerinden ayrı olarak ödenen kasa tazminatının, hizmet karşılığı olmadığı ve dolayısiyle gelir vergisine tâbi bulunmadığı belirtilmiş; malî kaza mercilerinin kararları bu yönde müstakar hale gelmiştir.

Anılan kararlar gözönünde tutularak, nakte veya ayn'a vaziülyed olup, verecekleri açıklardan şahsen sorumlu tutulan ve yukarıda sayılmış bulunan kimselere, bağlı bulundukları kuruluşun ve yaptıkları hizmetlerin önem ve genişliği ile orantılı ve asıl ücretlerinin makul bir nisbetinde bulunmak kayıt ve şartiyle, ödenen "kasa tazminatı"nın, Gelir Vergisine tâbi tutulmaması uygun bulunmuş ve bu nedenle 105 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin IV üncü Bölümü kaldırılmıştır.

Bundan böyle, belirtilen esaslara göre işlem yapılması; bu konuda malî ve idarî yargı mercilerince mükellefler lehine verilen kararlar hakkında üst merci nezdinde dava açılmaması; henüz karara bağlanmamış bulunan anlaşmazlıklardan vazgeçilmesi; vergileri tasdik edilmiş bulunanlar dışındaki mükelleflerin düzeltme isteklerinin, Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde yerine getirilmesi gerekir.

Gereğinin buna göre yapılması rica olunur.


Deniyor.
Kasa tazminatında kesinti var mıdır?
 
Ynt: Kasa Tazminatı Hk.

Gelir Vergisi Genel Tebliği
Seri No:105

IV - Kasa tazminatlarının Gelir Vergisi karşısındaki durumu :
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61'inci maddesinde, hizmet erbabının, iş verene tabi ve muayyen bir iş yerine bağlı olarak çalışan kimseler olarak tanımladığı ve ücretin ise, bu gibi kimselere yaptıkları hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden oluştuğu görülmektedir.

Vergi kanunlarında açık bir hüküm bulunmadıkça gelir unsurları arasına giren her türlü kazanç ve iradın vergilendirilmesi, yani vergi dışı bırakılmaması esastır.

Yukarıda mezkur mütalaalar muvacehesinde; kasa tazminatı adı altında bazı eşhasa yapılan ödemeler, hizmetin gereği olarak kendilerine verildiğinden, ücret olarak vergilendirilmekiktiza eder.Prensip budur.Ancak, kasa tazminatı olarak kendilerine ödeme yapılanlar tarafından herhangi bir nakdi kayba sebebiyet verildiği ahvalde, uğranılan kayıp miktarı kadarki meblağın, tanzim olayının vukuundan sonraki bu tür istihkaklarından düşülmek suretiyle vergi dışı bırakılması mümkün olur.

Ona göre gereğinin yapılması ve tatbikatta bir yanlışlığa meydan verilmemesi tebliğ ve rica olunur.

Maliye Bakanı Y.
SERVET ŞAMLIOĞLU ADNAN BAŞER KAFAOĞLU
Gelirler Genel Müdür Yardımcısı Gelirler Genel Müdürü
 
Ynt: Kasa Tazminatı Hk.

Ücretin Tarifi

Kanun Ad GELİR VERGİSİ KANUNU
Madde No 61
Kapsam
(2361 sayılı Kanunun 43'üncü maddesiyle değişen madde) Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.
Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.

Bu kanunun uygulanmasında, aşağıda yazılı ödemeler de ücret sayılır:

1. 23'üncü maddenin 11 numaralı bendine göre istisna dışında kalan emeklilik, malüliyet, dul ve yetim aylıkları;

2. Evvelce yapılmış veya gelecekte yapılacak hizmetler karşılığında verilen para ve ayınlarla sağlanan diğer menfaatler;

3. Türkiye Büyük Millet Meclisi, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile özel kanunlarına veya idari kararlara göre kurulan daimi veya geçici bütün komisyonların üyelerine ve yukarıda sayılanlara benzeyen diğer kimselere bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;

4. Yönetim ve denetim kurulları başkanı ve üyeleriyle tasfiye memurlarına bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;

5. (3239 sayılı Kanunun 53'üncü maddesiyle değişen bent) Bilirkişilere, resmî arabuluculara, eksperlere, spor hakemlerine ve her türlü yarışma jürisi üyelerine ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;

6. Sporculara transfer ücreti veya sair adlarla yapılan ödemeler ve sağlanan menfaatler.


Yukarıdaki tüm mevzuattan anladığım şudur ki;
Kasa tazminatı gelir vergisi kanununda vergiye tabidir ancak 105 nolu tebliğde yine muaf olduğu belirtilmiş, 111 nolu tebliğde de bu uygulamanın kaldırıldığı görülmektedir.
Doğal olarakda muaftır
 
Ynt: Kasa Tazminatı Hk.

Merhaba,

arkadaşlar bir yapı kooperatifinin kasa hesabını tutan şahıs, bazı günler kasadaki açıkları kapatmak için kendi cebinden ödeme yapıyormuş kasaya.

Kasa tazminatı isteyebilir mi?
 
Kesin bir cevap için vergi dairesine dilekçe yazın öğrenin bence. herkez birşey diyor. maliyenin sitesine girip bakıyorsun ssk yok gelir damga var diyor. öbür tarafdan arama yapıyorsun maliyenin bilmen ne tebliğinde şuna şuna göre muvaf diyor. hangisi doğru. Ben kasadan verdiğim açıkları, yaptığım işlemlerden dolayı yanlışlıkları cebimden ödüyorum. internetten yaptığım araştırmaya göre tüm vergiden muvaf gözüküyor, ama Nelerden SSK, SGK ve Vergi Kesilir. adresinde var diyor ben bu işten hiç birşey anlamadım.
 

Benzer konular

Üst