Kasım 2007 Yeterlilik Meslek Hukuku

  • Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi
O

Ogün Güneş

Ziyaretçi
Lütfen farklı başlıklarda bu ders hakkında yorum yapmayın, başlığı güncelliğini yitirene kadar sabit yapıyorum.
 
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Meslek Hukuku

MUHASEBECİLİK VE MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEK HUKUKU


SORU 1: 3568 sayılı kanuna göre, Muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğinin konusunu ve kimlere Serbest Muhasebeci Mali Müşavir denildiğini kısaca yazınız.

Muhasebecilik ve malî müşavirlik mesleğinin konusu:
Gerçek ve tüzelkişilere ait teşebbüs ve işletmelerin;
a) Genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince, defterlerini tutmak, bilanço, kâr-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işleri yapmak.
b) Muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, malî mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda mü¬şavirlik yapmak.
c) Yukarıdaki bentte yazılı konularda, belgelerine dayanılarak, inceleme, tahlil, dene¬tim yapmak, malî tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak.
Yukarıda sayılan işleri; bir işyerine bağlı olmaksızın yapanlara serbest muhasebeci malî müşavir denir.


SORU 2: Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ve ücretlerin esasları hakkındaki yönetmeliğe göre;
a) Meslek mensuplarının hizmeti karşılığı olan ücretlerin tespiti ve yürürlüğü hakkında kısaca bilgi veriniz.
b) Meslek mensuplarının bu tarifeye uymak mecburiyetleri var mıdır, varsa uymayanlar hakkında ne gibi işlem yapılmaktadır, kısaca belirtiniz.


a) Meslek mensuplarının hizmeti karşılığı uygulayacakları ücretin asgari tutarı tarife ile belirlenir. Bir yılın tarifesinin hazırlanmasına önceki yılın eylül ayında odalarca başlanır.
Odalar; hazırladıkları yeni tarifeleri Ekim ayı sonuna kadar Birlik Yönetim Kuruluna yollarlar. Birlik Yönetim Kurulu Kasım ayı sonuna kadar tarifeyi bütün ülke için bir tek ya da bölgelere göre birden çok tarife olarak düzenler ve Maliye Bakanlığına gönderir. Bakanlık bu tarifeleri aynen veya gerekli gördüğü değişiklikleri yaparak tasdik eder. Tarife her yılın Ocak ayından geçerli olmak üzere Resmi Gazete?de yayımlanarak yürürlüğe girer.

b) Mesleki ücret tarifesinde belirtilen tutarların altında iş kabulü yasaktır. Buna uyulmaması durumunda disiplin cezası verilir.


SORU 3: 3568 Sayılı Kanununu Meslek Mensuplarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik gereğince; ruhsat alan meslek mensuplarının
a- haklarını
b- ödevlerini kısaca yazınız.

a- Haklar
Ruhsat almış olan meslek mensupları bağımlı veya meslek konusu dışında başka işlerde çalıştıkları, ya da mesleki faaliyette bulunmadıkları hallerde;
a) Meslek kütüğündeki kayıtları, kanunlarında mani bir durum yoksa veya kendi istekleri dışında silinemez.
b) Meslek kütüğüne kayıtlı olmaları halinde;
a) Odalar ve birliğin faaliyetlerine katılırlar,
b) Üyelikten doğan haklarını kullanırlar.

b- Ödevler
Ruhsat alan meslek mensupları bağımlı veya meslek dışında çalıştıkları ya da mesleki faaliyette bulunmadıkları takdirde unvanlarını ve tasdik yetkilerini kullanamazlar. Oda ve Birliğe karşı üyelikten doğan ödevlerini yerine getirirler.



Soru 4: 3568 Sayılı Kanun SMMM ve SM Staj Yönetmelik hükümlerine göre: Stajın hedefleri nelerdir kısaca belirtiniz.
Stajın hedefleri;
a) Mesleğin gerektirdiği ahlaki nitelikler ve meslek bilincini yerleştirmek,
b) İlgili mevzuatı ve uygulamayı doğru ve etkili bir biçimde öğretmek ve mesleki bilgileri geliştirmek,
c) Yabancı dil ve bilgisayar eğitimine imkan sağlamak,
d) Meslekte standartlaşmayı temin etmektir.


Soru 5: 3568 Sayılı kanun Disiplin Yönetmeliğindeki; Disiplin cezalarında farklı uygulama hükmünü kısaca açıklayınız.

3 yıllık bir dönem içinde iki veya daha fazla disiplin cezasını gerektiren davranışta bulunan meslek mensubuna her yeni suçu için bir öncekinden daha ağır ceza uygulanabilir.
Ancak, disiplin cezası kesinleşip ilgiliye bildirildikten sonra, aynı cezayı gerektiren bir eylemin yinelenmesi durumunda bir üst ceza uygulanır.
Disiplin kurulları, her iki durumda da; yaptıkları incelemeler sonucu bir derece ağır veya bir derece hafif disiplin cezası uygulanmasına karar verebilirler.
 

Benzer konular

Üst