Kaydedilmemiş 2004 faturası

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sinerji
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Müşterimize 2004 yılında kestiğimiz bir mal satış faturasını 2005 yılında kayıtlarına almayı unuttuğunu farkettik. Biz bu faturayı 2004 senesinde gelirlerimizde gösterdik KDV 'sini ödedik.

Şimdi müşterimiz aynı faturayı 2005 'de tekrar düzenlememizi yoksa ödeme yapmayacağını söylüyor. Ayrıca vergisel açıdanda fatura ekine 2004 de kesilen faturamızı koyarak '' 2004 YILINDAN KESİLEN ..... NOLU FATURANIN KAYIP OLMASI NEDENİ İLE YENİDEN DÜZENLENMESİDİR'' diye ibra koymamızı böylece 2005 Faturası'nı beyan etmemize gerek olmadığını söylüyor.

Bu durumda ;

1- Maliye böyle bir uygulamayı kabul eder mi? Vergi kanun,tebliğ veya muktezalarda bu konu ile ilgili bir uygulama varmı?
2- Bu sorunun en akılcı çözümü nedir? Vergisel olarak sorun olmayacak

Sayın sinerji
Sizin açınızdan yapmanız gereken 2004 yılında kestiğiniz fatura fotokopisi alıp firmanızın kaşesini basıp ilgili müşterinize vermenizdir.

böyle bir uygulama şimdiye kadar hiç duymamıştım.faturayı kaybettim bana fatura kesiver ama beyan etme.bu nasıl bir uygulamadır neye istinaden böyle bir işlem yapılır.
yapılabilecek tek işlem Dinçer beyin dediği gibi faturanın fotokopisine aslı gibidir ibaresinin yazılarak kaşelenip imzalanmasıdır.

bende arkadaşlara aynen katılıyorum. Fatura kestiğiniz zaman bunun kayıdını yapmama gibi bir şansınız olmadığına göre 2004 yılı faturasının fotokopisine kaşe ve imza ile aslı gibidir yazarak verebilirsiniz. Hatta bunuda kabul etmezlerse noterden tastiklisini iletirsiniz kendilerine

Merhaba,
İstanbul Defterdarlığı sadece Eczanelerin RESMİ KURUMLAR'a mükerrer düzenlenen faturalar için (aslında kanuni dayanağı yok) verdiği bir özelge ile istisnai bir çözüm getirmiş. Tabi özelgenin sadece özelge sahibini bağladığını, aynı konuda başka birine tam aksi bir görüş bildirilebileceğini veya bildirilmiş olabileceğini unutmayın.

Aşağıdaki linkten bu ilginç özelgeyi okuyabilirsiniz.

Kesilen fatura bedellerinin kurumlarca eksik ödenmesi durumunda yapılacak işlemler

Bana göre;
Verilen özelgede önceden kesmiş olduğunuz faturayı geri alıp düzeltme işlemi yaptıktan sonra yeni faturayı kesin demeleri gerekirken, karşıdaki resmi kurum olunca faturayı geri almanın mümkün olmadığı ve en önemliside müşterinin RESMİ KURUM olması nedeniyle böyle bir görüş bildirmek zorunda kaldılar sanırım.

Bence siz doğru uygulamayı yapın ve bir fotokopini onaylayarak müşteriye gönderin. Fotokopi ile kayıtlarına alsınar. Tabi onların derdi yıl geçtiği için KDV indirim konusu yapılamayacak. Ama onlar kendini kurtarırken siz zor durumda kalacaksınız.

Sözün Özü ;
Fatura kesilerek kayıtlara alınmaması diye bir uygulama olamaz.

Sn. Sinerji

Merhaba

Anladığım kadarıyla mal faturasından söz ediyosunuz. Dolayısıyle karşı firmada sizin mal teslimi sırasında düzenlenmiş bir irsaliye bulunması ve bu irsaliye de firmanın malları teslim aldığını belirtilen isim ve imza olması gerekli.

Dolayısıyle faturanızı siz yasal süreniz içerisinde düzenleyip beyan ettiğinize göre, karşı taraftan itiraz gelmemiş. Ayrıca bir hususu daha belirtmek istiyorum; faturanızı karşı firmaya iletmede nasıl bir yol uyguluyorsunuz. Örneğin kargo kullanılıyor ise kargo gönderisini lehinizde kullanabilirsiniz.

Karşı firmanın yapması gereken faturanızı kabul edip, hesaplara almak KDV 'sini ise KKEG olarak kaydetmektir.

Saygılarımla,

İyi Çalışmalar Dilerim

öncelikle dönem sonunda yapmış olduğunuz mutabakatınız (eğer yapılmışsa) lehinize delil oluşturur ve karşı tarafın faturayı giremiyoruz diyebilme gibi bir lüksü kalmaz. Faturanın fotokopisini alıp noter tasdikli göndermenizde fayda vardır. Ellerine ulaşmama sorununu da ortadan kaldırmak için iadeli taahhütlü göndermenizi tavsiye ederim.

İyi Günler

sinerji' Alıntı:
...............Şimdi müşterimiz aynı faturayı 2005 'de tekrar düzenlememizi yoksa ödeme yapmayacağını söylüyor.
...........................................

Merhaba,

Fatura tutarı nedir bilmiyoruz ama "istedikleri faturayı kesmeyin" görüşleri çoğunlukta olduğuna göre; Sayın Sinerji, bu durumda fatura tutarını ya onlara bağışlayacak ya da başka bir çözüm yolu bulunmalı....

:idea: :?:

İyi çalışmalar,

NUR ARSLAN' Alıntı:
sinerji' Alıntı:
...............Şimdi müşterimiz aynı faturayı 2005 'de tekrar düzenlememizi yoksa ödeme yapmayacağını söylüyor.
...........................................

Merhaba,

Fatura tutarı nedir bilmiyoruz ama "istedikleri faturayı kesmeyin" görüşleri çoğunlukta olduğuna göre; Sayın Sinerji, bu durumda fatura tutarını ya onlara bağışlayacak ya da başka bir çözüm yolu bulunmalı....

:idea: :?:

İyi çalışmalar,

Sayın Nur hanım ya fatura tutarı yüksek bir mebleğ ise ne olacak yani bağışlamak gibi bir şey neden yapsınki (bence tutarı küçük olsa bile fark etmez) başkasının yaptığı bir hatanın cezasını neden çeksinlerki bence Müşterinin 2004 faturasını kabul etmeme gibi bir şansı yok

Arkadaşlar,

bendede tam tersi durum mevcut, yani müşterim sağolsun 2 ay sonra 2004 yılı faturası getirdi, sizlerinde belirttiği gibi iadesi vb. mümkün olmadığından bende
'' karşı tarafa ver, 2004 yılı faturalarını 2005 yılında İade Faturası olarak kayıtlarına alıp, bize yeniden 2005 yılına ait fatura tanzim etsinler'' diye bir çözüm yolu önermiştim,

bu yol hakkında görüşleriniz nedir_?

atif_kizilkan' Alıntı:
Arkadaşlar,

bendede tam tersi durum mevcut, yani müşterim sağolsun 2 ay sonra 2004 yılı faturası getirdi, sizlerinde belirttiği gibi iadesi vb. mümkün olmadığından bende
'' karşı tarafa ver, 2004 yılı faturalarını 2005 yılında İade Faturası olarak kayıtlarına alıp, bize yeniden 2005 yılına ait fatura tanzim etsinler'' diye bir çözüm yolu önermiştim,

bu yol hakkında görüşleriniz nedir_?

selam atif kizilkan yani neden böyle bir sorun çıkıyor onu anlamıyorum siz mutabakat yapmıyorsunuz heralde o yüzden böyle sorunlarla karşılaşıyorsunuz. birde şöyle birşey var yani malı teslim alıyorsunuz bunu için bir irsaliye düzenlemeniz gerekiyor ve o irsaliyenin faturalaşmaması gibi bir durum hiç dikkatinizi çekmiyormu benim kanaatim bu yolda yanlış yani firma kendi faturasını nasıl iade faturası olarak kayıtlara alabilir onu açıklarmısınız.Bence böyle birşey mümkün değil

Sayın Nisan

her doğru ya da yanlış içinde bulunulan şartlar altında gerçekleşir,

müşterim aylar sonra çıkartmış bir mal alım değil Hizmet-Gider faturası getirmiş ne yapabilirimki...

satış faturası, ilgili yıl içerisinde dönem geçse bile kabul edilmemesi durumunda İade faturası olarak işlendiğini görmüştüm,
bu nedenle bende aynı işlemi en az yanlış yol olarak önerdim,

beni yargılamanızı değil, işlemler hakkında görüş ve önerilerini beklerim,

kolay gelsin

Merhaba,
Sayın Kızıltan, yargılama olarak algılamayın lütfen. Sıradan bir işlem olmadığı için arkadaşımız şaşırdı sadece.

Aslında sizin açınızdan sorun yok. Sorun satıcı açısından var. Ama faturayı size zamanında tebliğ etmediği için bir şekilde çözmekte ona düşer ve anladığım kadarıyla itiraz etmeden isteğinizi yerine getirmiş ve sorununuz çözülmüş.