Kayıtiçi İle Mücadele: Elektronik Bariyerler

  • Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
05.12.2008 Zeki GÜNDÜZ

Günün Sözü:

"Pişman olanı pişman etmeyin. Misilsiz ceza emsalsiz isyan yaratır."

Değerli DÜNYA okurları, daha önce de kullandığım bu başlıkta bir hata yapmadım. Zaman zaman karşılaştığımız uygulamalara isyan edişimizin çaresizlik ifadesi.

Pişman olamazsınız

Gelin size bir örnek anlatayım da neye niye isyan etmekteyim paylaşmış olayım.

Efendim bildiğiniz üzere şu anda birçok beyana dayalı vergide beyan dönemi ile ödeme dönemleri farklılaştırıldı. Şirketler bazen beyan döneminden sonra, fakat ödeme döneminden önce gecikerek de olsa pişmanlıkla beyanname vermeye kalktıklarında elektronik bir bariyerle karşı karşıya kalıyorlar. Vergi idaresi beyan dönemi bitmiş, fakat henüz ödeme dönemi bitmemiş beyanları pişmanlıkla kabul etmiyor. Diğer bir ifade ile bu tur durumlarda pişmanlık hükümlerinin uygulanamayacağı düşüncesiyle bu beyanların pişmanlık hükümlerinden yararlanılmasını elektronik olarak engelliyor.

Pişman olanı pişman etmek

Değerli DÜNYA okurları, vergide cezaların temel hedefi ödenmesi gereken verginin alınmasını sağlamaktır. Yukarıda verdiğim örnekte ödeme zamanında yapılıyor, ödeme zamanında ve ödenecek tutarda bir problem yok. Sadece beyanname zamanında verilmemiş. Şirket ödeme döneminden sonra pişmanlıkla beyanda bulunsa sadece bir aylık faiz ödeyerek pişmanlık hükümlerinden yararlanılacakken, ödemede gecikme yok (adeta öyleyse cezalandıralım) diye ödenen verginin yarısı kadar ceza alınmaya kalkılıyor. İnanın usulsüzlük cezası kesilmekle yetinilse kimsenin söyleyecek bir şeyi yokken şirketin böylesi bir muameleye (zamanında ödenen tutarın yarısı kadar bir cezaya) tabi tutulması ve bir de bu durumun savunulması ya da hemen düzeltilmemesinin kabul edilebilmesi mümkün değil.

Bir yanda vergi kaçırmış olanlara yüzde 2 veya yüzde 5 ödeyerek af imkanı yaratılıyor, zamanında ödememiş olanlara taksitlendirme, faiz indirimi imkanları getiriliyor, öte yandan zamanında vergi ödeyene anlaşılmaz bir şekilde ceza verilmeye çalışılıyor. Kimse bana bunu açıklayamaz. Kimse hukuken bu böyle diyemez. Lütfen kayıt içindeki mükellefleri zorla isyan ettirmeyin.

Mukteza:

TC Gelir İdaresi Başkanlığı Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

Sayı : B.07.1.GIB.04.99.16.01/2-Muk.277 07.05.2008/13550

Konu: Yurtdışındaki grup şirketine kullandırılan kredi nedeniyle hesaplanan faizlerin KDV karşısındaki durumu

.???????. AŞ

İlgide kayıtlı dilekçenizde, Başkanlığımız ?????? vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz belirtilerek, yurtdışındaki grup şirketine kullandırılacak kredi nedeniyle hesaplanacak faiz tutarlarının katma değer vergisine tabi olup olmayacağı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Bilindiği üzere; 28.02.2008 tarih ve 26801 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2008-32/34 sayılı tebliğ ile Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı karar ile ilgili 2007-32/33 sayılı tebliğ yürürlükten kaldırılmış ve yeni uygulama esasları belirlenmiştir. Söz konusu tebliğin yurtdışına sermaye ihracı/krediler bölümünde; Türkiye'de yerleşik kişilerce yurtdışında pay sahibi olduğu ortaklıklara, yurtdışındaki ana şirkete ve grup şirketlerine döviz veya Türk Lirası cinsinden kredi açılabileceği belirtilmiştir.

Diğer taraftan, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 1/1'inci maddesinde Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu; 4'üncü maddesinde hizmet, teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler olarak tanımlanmış ve bu işlemlerin bir şeyi yapmak, islemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi şekillerde gerçekleşebileceği hükme bağlanmıştır.

Aynı kanunun 11/1-a maddesiyle ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler ile yurtdışındaki müşteriler için yapılan hizmetler ve karşılıklı olmak şartıyla uluslararası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurtdışındaki müşteriler için Türkiye'de verilen roaming hizmetleri vergiden istisna edilmiştir.

Yine kanunun 12/2'nci maddesinde; bir hizmetin yurtdışındaki müşteriler için yapılan hizmet sayılabilmesi için, a) Hizmetler yurtdışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır. b) Hizmetten yurtdışında faydalanılmalıdır. Hükmüne yer verilmiştir. Hizmet ihracı ile ilgili uygulamaya yönelik açıklamalar 17, 26 ve 30 seri no'lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğleri'nde yapılmıştır. Buna göre; yurtdışındaki grup şirketine kullandırılan kredi finansman hizmeti olup, hizmetten yurt dışında yararlanıldığından, 26 seri no'lu KDV Genel Tebliği'nin (K) bölümünde belirtilen şartların gerçekleşmesi durumunda düzenlenecek faiz faturalarına hizmet ihracı kapsamında katma değer vergisi hesaplanmayacaktır. Ayrıca, yurtdışındaki grup şirketine kullandırılacak kredi nedeniyle uygulanacak faiz oranında, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 12'nci ve 13'üncü maddelerindeki Örtülü Sermaye ve Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı hükümlerinin dikkate alınması gerekmektedir.
 
Üst