KDV %8 İnenler

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
BAKANLAR KURULU KARARI

Karar Sayısı : 2006/10138

17/7/2002 tarihli ve 2002/4480 sayılı Kararnameye ektir.

Ekli “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığı’nın 6/3/2006 tarihli ve 14671 sayılı yazısı üzerine, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 28 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 6/3/2006 tarihinde kararlaştırılmıştır.



Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

Başbakan

A. GÜL A. ŞENER M. A. ŞAHİN B. ATALAY

Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd. Devlet Bak. ve Başb. Yrd. Devlet Bak. ve Başb. Yrd. Devlet Bakanı

A. BABACAN M. AYDIN N. ÇUBUKÇU K. TÜZMEN

Devlet Bakanı Devlet Bakanı Devlet Bakanı Devlet Bakanı

C. ÇİÇEK C.ÇİÇEK M. BAŞESGİOĞLU K. UNAKITAN

Adalet Bakanı Milli Savunma Bakanı V. İçişleri Bakanı V. Maliye Bakanı

H. ÇELİK F. N.ÖZAK R.AKDAĞ B. YILDIRIM

Milli Eğitim Bakanı Bayındırlık ve İskan Bakanı Sağlık Bakanı Ulaştırma Bakanı

F. N. ÖZAK M. BAŞESGİOĞLU A. COŞKUN

Tarım ve Köyişleri Bakanı V. Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı Sanayi ve Ticaret Bakanı

M.H.GÜLER A. KOÇ O. PEPE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Kültür ve Turizm Bakanı Çevre ve Orman Bakanı



MAL VE HİZMETLERE UYGULANACAK KATMA DEĞER

VERGİSİ ORANLARININ TESPİTİNE İLİŞKİN KARAR



MADDE 1 — 17/7/2002 tarihli ve 2002/4480 sayılı Kararnamenin eki II sayılı listenin “B) DİĞER MAL VE HİZMETLER” bölümüne aşağıdaki 15, 16, 17, 18, 19, 20 ve 21 inci sıralar eklenmiştir.

“15 – İplikler ve iplik imali için hazırlanan her nevi filamentler, lifler, vb. (Pamuktan, yünden, tiftikten, hayvan kıllarından, ipekten, sentetikten, suni maddelerden, dokumaya elverişli her nevi maddelerden veya bunların karışımlarından elde edilenler),

16 – Pamuklu, yünlü, ipekli, sentetik, suni veya bunların karışımlarından örme dahil her nevi mensucat (pamuk, keten, ipek, sentetik, suni, kauçuk iplik, lif ve benzerleriyle, hayvan kıllarıyla, dokumaya elverişli maddelerle veya bunların karışımları ile birlikte; el tezgahlarında veya diğer şekillerde dokunsun dokunmasın, ağartılmış, boyanmış, baskılı vb. şekillerde olsun olmasın), emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş dokumaya elverişli mensucat, dokunmamış mensucat, vatka, keçe ile her nevi dantela, kordela, kordon ve işlemeler,

17 – Yukarıdaki 16 numaralı sırada yazılı mensucat, vatka, keçe ve dantela, kordela, kordon ve işlemelerden mamul; iç ve dış giyim eşyası (şapka, kravat, kaşkol, kemer, çorap, eldiven vb. dahil), havlu, bornoz, perde, çarşaf, yastık, yorgan, battaniye, uyku tulumu, her türlü kılıf ve örtüler ile bunların benzeri ev tekstil ürünleri (taşıtlarda kullanılanlar dahil) (yataklar hariç),

18 – İşlenmiş post, deri ve köseleler ile bunların taklitleri ve bunlardan mamul giyim eşyası (şapka, kemer, kravat, eldiven ve benzerleri dahil),

19 – Her nevi maddeden mamul ayakkabı, terlik, çizme ve benzerleri,

20 – Her nevi maddeden mamul çanta, bavul, valiz ve benzerleri,

21 – Halılar ve diğer dokumaya elverişli maddelerden yer kaplamaları,”

MADDE 2 —Bu Karar yayımını izleyen gün yürürlüğe girer.

MADDE 3 —Bu Karar hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.
 
Kdv oranı uygulaması ne zamandan itibaren geçerli olacak? Bu konu ile ilgili bir şey bulamadım internette. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Merhabalar Nova Çocuk;

Tabii ki bakanlar kurulu ve resmi gazete ilan tarihi olan 08 MART 2006 tarihi itibari ile.

İyi çalışmalar, hoşçakalın.
 
8 Mart 2006 ÇARŞAMBA - Sayı : 26102
Resmi gazete tarih ve sayısı

MADDE 2 —Bu Karar yayımını izleyen gün yürürlüğe girer.


O zaman

Yürülüğe giriş tarihi
09.03.2006 olmuyormu?
 
herkese iyi çalışmalar,


KDV oranındaki yeni düzenleme fason olarak çalışan firmalara nasıl yansır, yardımcı olabilir misiniz?

şimdiden teşekkürler...
 
Veriğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim. Ancak cevaplar konusunda bir çelişki var. Bazıları 08.03.2006 bazıları ise 09.03.2006 olarak cevaplamış. Bu konu hakkında çelişkiler olunca fatura kesme konusunda tereddüte düştük açıkçası.
 
CANBOLAT' Alıntı:
8 Mart 2006 ÇARŞAMBA - Sayı : 26102
Resmi gazete tarih ve sayısı

MADDE 2 —Bu Karar yayımını izleyen gün yürürlüğe girer.


O zaman

Yürülüğe giriş tarihi
09.03.2006 olmuyormu?

Yürülüğe giriş tarihi = 09.03.2006
 
tekstilde kdv oranı

:)
kanun 08/03/2006 da resmi gazetede yayınlandığına göre yürürlük tarihi izleyen gün olan 09.03.2006 olacaktır. saygılar.
 
Sayın kingdraw
fasonda bir değişiklik yapılmamıştır. oran %18 olarak devam etmektedir.
Saygılarımla...
 
arkadaşlar bayan terzisi kumaş alıyor elbise dikiyor işçilik ayrı kumaş bedeli ayrı ( manifatura ) fiş kesiyor yazar kasa butonundaki manifatura kdv si % 8 olacak mı ?
birde bu butonu ayarlatma süresi ne kadar acaba
 
kdv kargaşa

perde imalatı yapan firmayız bize kesilen apre , boya , baskı faturalarının kdv oranı kaç olacaktır

saygılarımla
 
şükrü kızılot yorumu açıklıyor gibi

İTHALATÇI SEVİNÇTEN UÇUYOR



Tarih: 09/03/2006

BİR süredir tartışılan, tekstil ve hazır giyimdeki KDV ile ilgili KDV indirimi kararnamesi, dünkü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Sektörü, ikiye bölen bu kararnameye en çok ithalatçılar sevindi. İplikçiler ve tekstilciler de memnun olanlar arasında. Ayrıca, düzenlemenin kayıtdışılığı önleyici boyutu KDV’deki yüzde 10 indirimin, tüketicilere yansıyacak olması da sevindirici. Bugünlerde, yüzde 50-60 indirimli satışa rağmen, "sinek avlayan" mağazaları görünce, tüketiciye yansıma boyutunu net olarak farkedemiyoruz. Ancak, yine de fiyatları aşağı çekecek olması bakımından olumlu.

İTHALATÇI MUTLU

Tekstil ve hazır giyimdeki KDV indirimine sevinenlerin başında, ithalatçılar geliyor. Şimdiye kadar, yüzde 18 KDV ödeyerek Türkiye’ye getirdikleri ürünleri, şimdi yüzde 8 ödeyerek getirecekler. Satış KDV’si de yüzde 8’e düştüğü için, ithalatçıların satışları artacak. Buna bağlı olarak da ithalat artacak. İşin ilginç yönü, burada, yerli üretici de ithalata yönlendiriliyor.

KDV’si indirilen ürünlerin, üretiminde kullanılan hammaddelerin önemli kısmının KDV’si indirilmedi. Mamul malın KDV’si indirildi. Yüzde 8 ürünün örneğin ipliğin, kumaşın ya da hazır giyimin imalinde kullanılan taraftarik asit, moni etilen, kaprolaktan, düğme, kopça, fermuar, pul, taş ve sim, boncuk, her türlü boya ile ütüleme, paketleme vs. yüzde 18 KDV’ye tabi. Böyle olunca, üreticiler yüzde 18 KDV’ye tabi hammaddeleri alıp, mamul hale getirmektense, mamul malı yüzde 8 KDV ile ithal etmeyi tercih edebilecekler.

HAZIR GİYİM SIKINTILI

Hükümetten, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması, enerji indirimi, kurun dengelenmesi ve KDV indirimi gibi çok sayıda talebi olan tekstil ve hazır giyimcilerin, yalnızca KDV indirimi yapılması ile birlikte, umutları uçup gitti. Son üç yılda, kur nedeniyle geliri yüzde 20 azalan ancak giderleri örneğin işçilikte yüzde 100’ün üzerinde, diğer girdilerde de yüzde 20-30 hatta 50 artan ve KDV yönünden ciddi bir sorunları olmayan ihracatçılar, KDV indirimine sevinemediler. Aşırı değerli lira ve çılgın maliyetlerin altında, her geçen gün "mum gibi eriyen" sektör temsilcileri, en azından enerji fiyatlarında bir düzelme bekliyorlardı.

AGSD Başkanı Canip Karakuş, yukarıda açıklanan beklentilerinin karşılanmadığını belirttikten sonra, bu düzenlemenin sektörde işten çıkarmaları artırıp, ithalata yönelmeyi hızlandıracağına ve ciddi bir sorun olan, Çin mallarının bundan sonra iç pazara yüzde 10 daha düşük girecek olmasına da dikkati çekiyor.

KDV İADESİNE DİKKAT

KDV indirimi konusunda, dile getirilmeyen bir sorun var. O da "KDV iadesi" ile ilgili. Oran indirimi, kumaş satanlar başta olmak üzere, bazı sektörlerde KDV iadesi yönünden hazine aleyhine sorun yaratabilecek.

Örneğin kumaşçıların büyük kısmı, yüzde 18 KDV ödeyerek aldıkları kumaşı, genellikle faturasız sattılar. Böyle olunca, önemli tutarda "indirilecek KDV"leri gözüküyor.

Şimdi kardeş şirketlere ya da birbirlerine, gerçekte stoklarında olmayan ancak faturalı girişi gözüken kumaşları, yüzde 8 KDV ile sattıklarında, KDV Yasası Madde 29 uyarınca, KDV iadesi alabilecekler. Bunun kumaş dışındaki alanlara da yansıması halinde, KDV iade tutarı çok yüksek tutara ulaşabilir.

Bu nedenle, bazı sektörlerde şimdiden "fiili envanter" yaptırılmasında yarar var.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi
 
Sayın İdbilek;

Mensucattan mamul iç ve dış giyim satışı olduğu için %8 kdv olur diye düşünüyorum.
Fakat kumaşı dikim yapmazda sadece satarsa yine % 8 kdv.
Ayrıca vatandaş kumaşını kendi getirirde siz sadece işçilik yani dikim ücreti alırsanız %18 kdv uygulayacaksınız.Kumaşı kendinizden dikim yapıp satmak daha uygun görünüyor.

Perakende giyim eşyası satan bir işletmeye, büyük dikim atelyesi olan ve elbise dikip satan fabrikalar gibi düşünün.

Bu konuda benimde terddüt ettiğim bir durum var örneğin pastane işletmesi %1 kdv'li un alışı yapıyor bunu pasta yapıp satarsa %18 kdv tahsil ediyor.Bakanlığın bir an önce bu duruma açıklık getiren bir tebliğ yayınlayacağını zannediyorum.

Yazar kasanız 09.03.2006 gününden başlamak üzere ayarlattırmanız gerekirdi.
 
Arkadaşlar kolay gelsın
İndirimde bahsedlien ürünlerden eldiven sanayi tipi için olanlara geçerli mi ? Bilgisi olan varmı
Hırdavat sektöründe "nitril eldiven " diye geçiyor.
 
Sayın gökmen aynı sorunla bizde karşı karşıyayız.

İşin özü bu satılan eldiven işte kullanılan eldiven ve aynı zamanda iş için çizme ve ayakkabı satışlarıda var.

Bu eldivenler kauçuktan yapılanı iplikten örülenide var

Ne yapacağız?
 
Ben 189 dan bilgi almaya çalışıyorum. Bir kaç vergi uzmanı ile görüştüm %8 olacağını söyledıler.
Piyasada %8'den kesmeye başlamışlar bile
 
Söz konusu yetkiye göre 08/03/2006 Tarih ve 26102 Sayılı Resmi gazetede yayımlanan 2006/10138 Bakanlar Kurulu Kararına göre Daha önce %18 oranı uygulanan Bazı Tekstil ürünleri, İplik, Deri Vb. ürünlerinin KDV oranı % 8 olarak belirlenmiştir.

İndirimli KDV 09/ MART /2006 Tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

Fason imalatçılar bu kapsamda değerlendirilmeyecekler, sadece Kararname'de geçen mallara ilişkin KDV %8 olarak uygulanacaktır.
 
Üst