fonradar

KDV Beyannamesi-Gelirler

dolap

Katkı Sunan Üye
Üyelik
20 Eki 2006
Mesajlar
492
Konum
İzmir
Arkadaşlar 649 veya 679 daki gelirler KDV beyannamesine alınıyor mu yoksa bunların sadece KDV sinimi ilave kdv kısmında göstermeliyiz?
 
Ynt: KDV Beyannamesi-Gelirler

649-679 hesapların içeriği nedir?
faturalı kira geliri ise matraha alınıyor..
duran varlık satışı ise kdv si ilave edilecek sütuna alınıyor
 
Ynt: KDV Beyannamesi-Gelirler

Merhaba,

Duran varlık satışlarında ilave edilecek KDV sütununun kullanılmasının nedenini öğrenebilir miyim?
Yanlış anlamayın bilmediğim bir şey olup olmadığını öğrenmek için soruyorum.

Teşekkürler.
 
Ynt: KDV Beyannamesi-Gelirler

7faust ' Alıntı:
Merhaba,

Duran varlık satışlarında ilave edilecek KDV sütununun kullanılmasının nedenini öğrenebilir miyim?
Yanlış anlamayın bilmediğim bir şey olup olmadığını öğrenmek için soruyorum.

Teşekkürler.

ATİK satışı hesplanan KDV kısmına dahil edilmelidir. ,

Ancak, Gelir tablosu uyuşmazlığından dolayı kimse başına iş almamak adına, ilave edilecek satırı cazip gelmektedir.
 
Ynt: KDV Beyannamesi-Gelirler

Ustada katılıyorum
yani ilave edilecek KDV satırına koyulması zaruri değil
 
Ynt: KDV Beyannamesi-Gelirler

Merhaba, günaydın..
amortismana tabi iktisadi kıymetlerin satışından hesaplanan KDV nin, 30.satır ilave edilecek KDV sütununa yazılmasının hukuki dayanağı yoktur. Tablo-1 içerisinde gösterilmesi gerekir.
Ancak gelir tablosu hesapları ile kdv beyannamesinin kümülatif satış tutarının sağlıklı ve kontrollü bir şekilde takibi istendiğinde; ATİK satış KDV sinin ilave edilecek sütununa yazılması ve dolayısıyla satış matrahının kdv beyannamesi matrahına dahil edilmemesi eleştiri konusu yapılacak bir durum değildir.
Her iki yöntemde de KDV ve KV/GV açısından vergi ziyai olmaz.
 
Ynt: KDV Beyannamesi-Gelirler

Tekrar merhaba herkese,

Peki 600 hesabın niteliğine uymayan diğer tüm faturalı satış veya çıkışlarda yine ilave edilecek KDV sütununu mu kullanıyorsunuz?
 
Ynt: KDV Beyannamesi-Gelirler

Sn.Dolap,
Hayırlı günler dilerim.
Konu ile ilgili arkadaşların fikirlerini aşağıdaki yazı ile sonuçlandırmek isterim.
30 nolu satırı kullanmanın açıklamaları KDV beyanname doldurulması ile ilgili Klavuzda açıktır ve ATİK satışı KDV sini kapsamaz.Tablo 1 de göstermek ve Kümüle matraha almak durumundasınız.

Demirbaş satışında İlave edilecek KDV satırının kullanılmaması hakkında Çorum Vergi Dairesi Müdürlüğü yazısı....


T.C.
ÇORUM VALİLİĞİ
Defterdarlık Çorum Vergi Dairesi Müdürlüğü



Sayı : B.07.4.def.4.19.00.30.00-11/ 15.12.2010
Konu : Demirbaş Satışları.


SMMM ODASI BAŞKANLIĞI'NA
ÇORUM

Bilindiği üzere 3065 sayılı KDVK'nun 53. No.lu Sirküleri ile iade talepleri elektronik olarak alınmakta ve iadeye konu belgelerin analiz ve değerlemeye tabi tutulması neticesinde alınan ?KDV İade Kontrol Raporu'nda, bazı mükellefler ile 1. veya 2. kademedeki alt mükelleflerin beyan ve bildirimlerinde tutarsızlıklar tespit edildiği, bu tutarsızlıkların ise genelde demirbaş ve araç satışları ile ilgili KDV'nin ?ilave edilecek KDV? sütununda beyan edilmesinden kaynaklandığı anlaşılmıştır.
Konu ile ilgili olarak görüş istenilmiş olup, Bakanlığımız Gelir İdaresi Başkanlığının 01/12/2010 tarihli 106824 sayılı yazılarında :?...Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesine göre, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan tespit ve hizmetler Katma Değer Vergisine tabidir. Aynı Kanunun 2/1 inci maddesinde ise teslim, bir malın tasarruf hakkının devredilmesi olarak tanımlanmıştır.
Diğer taraftan, Katma Değer Vergisi Kanununun 20/1 inci maddesi uyarınca, teslim ve hizmet işlemlerinde matrah, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olup, bedel deyimi ise, malı teslm alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerle sağlanan para ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade etmektedir.
Ayrıca, 24 Sıra No.lu Katma Değer Vergisi Sirkülerinin 2/b bölümünde, katma değer vergisi mükelleflerinin vergiye tabi işlemlere ilişkin bedelleri (alıcının tevkifat uyguladığı işlemler hariç), vergi oranları itibariyle ayrı ayrı beyan etmeleri gerektiği belirtilmiştir.
Bu hüküm ve açıklamalar gereğince mükelleflerin işletmelerinde kayıtlı araç veya demirbaş satış işlemi mutad ve sürekli faaliye konusunu oluşturmamakla birlikte katma değer vergisi uygulaması bakımından ticari nitelik taşıyan bir teslimdir. Dolayısıyla, söz konusu işleme ait hasılatın ilgili dönem katma değer vergisi beyannamesinde teslim ve hizmet işlemlerinin karşılığını oluşturan bedel olarak matraha dahil edilmesi gerekmektedir...? denilmektedir.
Bu itibarla mükelleflerinizin mağduriyetine neden olunmaması bakımından konu hakkında Odanız mensuplarına duyuru yapılması hususunu;
Bilgilerinize rica ederim.



M.Zeki ÇEVİK
Vergi Dairesi Müdürü

Umarım faydalı olur.
yuksekkayasmmm.com
 
Ynt: KDV Beyannamesi-Gelirler

Merhaba Sayın Yuksekkaya,

Katkınız ve bakış açınız için teşekkürler, kesinlikle katılıyorum ve faydalı buluyorum.

İyi çalışmalar, saygılar.
 

Benzer konular

Üst