fonradar

KDV Dahil Fatura Uygulamaları

Üyelik
7 Eyl 2005
Mesajlar
8
KDV dahil olarak kesilen faturalarla ilgili indirilebilecek Kdv ayırabilir miyiz? Uygulamada çeşitliliklerle karşılaşmaktayız. KDV dahil faturalarda İndirilebilir KDV olarak hesaplara kaydetmenin belgesel açıdan özellikleri hakkında bilginizi paylaşırsanız sevinirim.
 
Sn. yelizakkor,

4- FATURADA ÖZELLİK ARZEDEN BAZI UYGULAMALAR

KDV Kanunun 29. ve 34. maddelerinde; KDV’ nin indirim konusu yapılabilmesi için faturada ayrıca gösterilmesi gerekmektedir. Yani faturada “ KDV Dahildir” ibaresi kullanarak KDV satırı boş bırakılamaz.
“KDV Dahildir” ibaresi ile fatura kesilebilecek istisnalar 3065 sayılı KDV Kanunun 20/4 nolu bendinde belirtilmiştir. Buna göre;
a) Bedeli belli bir tarifeye göre tespit edilen haller ile( akaryakıt, lokanta, berber, taksi, eczane, vb. gibi)
b) Bedelin biletle tahsil edildiği hallerde ( otobüs, uçak bileti, sinema, tiyatro, otopark vb.)
Ayrıca 01.07.2003’ ten itibaren 88 nolu KDV Genel Tebliği ile Basit Usul mükelleflerinin KDV Mükellefiyeti kaldırılmıştır. Dolayısıyla bu tür esnaflar faturasını KDV’ siz olarak düzenlemektedirler.
 
Sn. Kurdoğlu,
Uyarınız için teşekkür ederim. Konunun daha net kavranabilmesi için kanunda belirtilmeyen bir örnekleme yaptım. Lokanta ve eczanelerde bu örneklerim içinde yer aldı. Yer almasının tek nedeni uygulamanın bu şekilde olmasındandır. Bilindiği gibi eczanelerde fiyat küpürleri KDV Dahil şeklinde kutu üzerine yazılıyor. Lokantalar ise Esnaf Odalarının belirlediği ve kendilerine gönderdiği, kaşeli fiyat tarifelerinden fiyatlandırma yapıyorlar. Örnek içinde geçmesinin sebebi bu yorumumdan kaynaklanmıştır. Eczane ve lokantaların bu istisna dışında kalması gerektiği düzenlemeyi gözümden kaçırmış olabilirim.
 
Teşekkür

Sn. Demirkale ve Sn. Kurdoğlu,
İlginiz için teşekkür ediyorum. 3065 Sayılı Kanunun 20/4. md.4. "Belli bir tarifeye göre fiyatı tespit edilen işler ile bedelin biletle tahsil edildiği hallerde tarife ve bilet bedeli Katma Değer Vergisi dahil edilerek tespit olunur ve vergi müşteriye ayrıca intikal ettirilmez" denmektedir, ancak sorum şudur ki: örneğin Akaryakıt faturalarında KDV oranının %18 olduğunun bilinmesinden hareketle toplam fatura bedeli içinden %18.lik KDV.yi indirim konusu yapabilir miyiz? Bu işlem için 34. maddede geçen "Katma Değer Vergisinin fatura ve benzeri vesikalarda ayrıca gösterilmesine gerek görülmeyen işlemlerde vergi indiriminin nasıl belgelendirileceği Maliye ve Gümrük Bakanlığınca tespit olunur." ifadesine istinaden mevzuatta yeralmış Maliye ve Gümrük Bakanlığı tespitleri var mıdır? Uygulama konusunda geniş bilgi verebilirseniz sevinirim.
 
herkese merhaba

gerçi sorunun sorulduğu kişilerden biri değilim maalesef ama yine de cevap verme hakkımı kullanmak istiyorum :lol: (zira yeni bir üye olarak hevesliyim bu yüzden cüretimi maruz görün)

22 no'lu KDV Genel Tebliğinde konuyla ilgili aşağıdaki ibare geçmektedir:

"B - Verginin İndirimi:

Katma Değer Vergisi Kanununun 34. maddesine göre, verginin indirim konusu yapılabilmesi için fatura ve benzeri vesikalarda ayrıca gösterilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, uygulama kapsamına giren mükelleflerden gider veya maliyet unsuru olarak gözönüne alınabilecek mal ve hizmet satın alan mükellefler, satın alınan mal ve hizmetlere ait katma değer vergisini indirim konusu yapabilmek için, düzenlenecek fatura ve benzeri vesikalarda verginin mutlak surette ayrıca gösterilmesini isteyeceklerdir.

Ancak, tarifesi vergi dahil olarak tespit edilen işler ile özel matrah şekilerine tabi mal ve hizmetlere ait katma değer vergisi iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle hesaplanıp indirim konusu yapılabildiğinden, bu mal ve hizmetlere ilişkin fatura ve benzeri vesikalarda katma değer vergisi ayrıca gösterilmeyecek, vergi dahil tek tutar olarak ifade edilebilecektir. "

yani, gerek benzin faturalarında gerek ilaç faturalarında iç yüzde ile kdv indirimi yapılmalıdır. zira direk gidere atılır ise indirilmeyen kdv'nin gider yazılamayacağı prensibi çiğnenmiş olur (binek araç alımındaki istisnası hariç)

ayrıca eklemek istediğim diğer nokta elinizde fatura olmadığı bazı ödemeler de bile iç yüzde ile KDv hesaplanması gerekmektedir. Örnek olarak, araçlar için alınan OGS'lerde normalde elimizde sadece banka dekontu bulunmaktadır. Doğan olarak da tüm tutar gidere atılabiliyor. ama olması gereken bu tür ödemelerde de iç yüzde kdv hesaplanmasıdır. (diğer bir örnek yurt içi posta gönderileri - ptt'nin verdiği gönderi ödeme belgesi her ne kadar fatura olmasa bile ödenen tutardan iç yüzde ile KDv indirilmesi gerekmektedir.

İyi çalışmalar
 
Ynt: KDV Dahil Fatura Uygulamaları

Merhabalar,


Çiçekçiler düzenleyecekleri faturayı KDV DAHİLDİR ibaresiyle düzenleyebilirler mi? Ayrıca Fatura da KDV tutarını göstermek zorunda mıdır?.
Bu konu hakkında araştırma yaptım ama net bir sonuca ulaşamadım.
Yardımcı olabilir misiniz?

Teşekkürler
 
Ynt: KDV Dahil Fatura Uygulamaları

Dahil olarak keserseniz, kdv tutarını yazmalısınız.
 
Ynt: KDV Dahil Fatura Uygulamaları

Nihai tüketiciye kesilen faturalarda kdv dahil gösterilebilir, ancak vergi mükelleflerine kesilen faturalarda kdv'nin ayrı gösterilmesi gerekir.
 
Ynt: KDV Dahil Fatura Uygulamaları

merhabalar
komisyon bedeli faturaları için de KDV DAHIL olmalı veya KDV HARİÇ olmalı diye yer alan bir madde varmı KATMA DEĞER KANUNU nda.. ?
( neyin komisyonu derseniz eğer tekstil aracılık işi yapıyorum ve çalıştığım üretici/ihracatçı firmaya yurtdışındaki müşterimden gelen siparişler verip üretime girene kadar , üretim esnasında ve mal yüklenip mal bedeli gelene kadar ki her türlü takibini giden ihraç mal bedeli üzerinden anlaşılan % miktarı üzerinden komisyon almak usulu çalışıyorum ve üretici firma benimle sözleşme yapmak istemedi...çalıştığı komisyoncularla sözleşmesiz çalıştığını söyledi....hazırladığım komisyon sözleşmesinde KDV HARİÇ diye belirtiliyordu ama genel olarak sözleşmeyi imzalamadı ve KDV konusu havada kaldı...faturayı mali müşavir eşliğinde KDV HARİÇ kestim ancak firma KDV ödemeyeceğini söylüyor ) KOMISYON faturaları kesinlikle KDV DAHIL olur diyor....aklımı karıştırdı...yardım rica ediyorum..
 
Ynt: KDV Dahil Fatura Uygulamaları

bulent249 ' Alıntı:
Nihai tüketiciye kesilen faturalarda kdv dahil gösterilebilir, ancak vergi mükelleflerine kesilen faturalarda kdv'nin ayrı gösterilmesi gerekir.
Sn.stellaizmir, siz cevabınızı vergi yasalarında aramayın. Sözleşmeyi yaparken anlaştığınız komisyon tutarına kdv dahil mi, hariç mi onu belirlemeniz ve sözleşme imzalanmadan aracılık yapmamanız gerekirdi. Bu size bir tecrübe olsun.
 
Ynt: KDV Dahil Fatura Uygulamaları

merhaba,

kdv dahil faturalardaki yüklenilen kdv nin indirim konusu yapılabilmesi için; KDV dahil fatura; Fatura kesme sınırının altında bir faturaysa içindeki kdv indirim konusu yapılıyor, fatura kesme sınırının üstündeyse indirim konusu yapılmıyor diye biliyordum.

Yasal olarak böyle bir şey var mı? Doğru mu biliyorum..

elimde bununla ilgili bir fatura var, 1.350.-TL KDV dahil kesilmiş bir akaryakıt faturası
 
Ynt: KDV Dahil Fatura Uygulamaları

22 Seri No.lu KDV Genel Tebliğine göre ilaç, akaryakıt, dergi ve gazetenin kdvsi fatura üzerinde ayrıca gösterilmesini gerek yoktur. Bu nedenle akaryakıt faturasındaki kdv yi indirim konusu yapabilirsiniz.
 

Benzer konular

Üst