kdv farkı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan FUNDA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

FUNDA

Katkı Sunan Üye
Merhaba herkese...

Asfalt işiyle uğraşan bir müşterimiz; bitüm, mıcır, taş tozu, motorin ve fuel-oili çeşitli oranlarda karışımından asfalt elde edip bunun satışı , serme ve sıkıştırma işini yapıyor. Bitüm maddesi bakanlar kurulunun 2004/7666 sayılı kararı ile kdv si % 18 den % 1 çekildi. Dolayısıyla tüpraştan % 1 kdv ile aldığı bitüm den elde ettiği asfaltı % 18 kdv ile satmak durumunda kalıyor ve çok yüksek oranlarda kdv ödemesi çıkıyor.
Ayrıca zaten ağırlıklı olarak belediyelere iş yaptığından kesilen faturaların kdv sinin 1/3 ü tevkif ediliyor ve bu iki durum yan yana gelince ciddi kdv yükü doğuyor.
Bu durumlarla ilgili yapabileceklerimiz var mı? Benim ilk aklıma gelen faturaları asfalt satışı olarak değilde asfalt karışımını oluşturan malzemeleri tek tek yazıp bitüm ün kdv si ni % 1 den hesaplamak üzere faturaya işcilik te ekleyerek mi düzenlesek diye düşündüm...

sizlerin değerli fikirlerini ve bu konuda beni yönlendirmenizi rica ediyorum...

şimdiden teşekkürler..

Sayın FUNDA,

Yüksek KDV ödemenizin çıkması neyi değiştirir ki!

Nasıl olsa siz KDV'sini müşteriden tahsil edeceksiniz. Taahsil ettiğiniz KDV'sini de bağlı bulunduğunuz vergi dairesine beyan edip ödersiniz.

Ancak; siz kesmiş olduğunuz faturanın KDV'sini müşterinizden tahsil edemiyorsanız, o zaman iş değişir.

Saygılar.

Merhaba...

Daha önce de söylediğim gibi firma faaliyet alanından dolayı ağırlıklı olarak belediyelerle çalışıyor ve belediyelerin mali güçlerinden yada ödemelerini yaparken kime ne kadar ödeyecekleri ile ilgili kriterlerini herhalde hepimiz aşağı yukarı biliyoruz. Tahsilatını yapamadığı yada işi yapıp bitirmiş olduğu halde komik rakamlar halinde yıllara yayılan tahsilat gibi bir sorun mevcut iken böyle bir yapının içinde onlarca insana istihdam sağlayan ve ticari hayatını devam ettirmek isteyen bir kuruluşa vergi kanunları ne gibi olanaklar tanıyor bunu öğrenmek istiyorum sadece....
Yoksa elbetteki tahsil edilen kdv firmanın bir geliri olmayıp verginin devlete tesliminde bir nevi aracı rolü gereği ödediğiyle tahsil ettiği arasındaki farkı gidip ödemelidir.

Sayın Funda,

Ayrıca zaten ağırlıklı olarak belediyelere iş yaptığından kesilen faturaların kdv sinin 1/3 ü tevkif ediliyor ve bu iki durum yan yana gelince ciddi kdv yükü doğuyor.

Diyorsunuz.Yüksek KDV ödemesi çıktığına ve tahsilat sorunu olduğuna göre 1/3 KDV tevkifatı bu sorunu artıran değil nisbeten çözen bir durumdur.KDV tevkifatının yaygınlaştırılmasının nedenlerinden biride kamu kurumlarından tahsilatın gecikmesi işletmelerin henüz tahsil edemedikleri KDV'ni ödemek zorunda kalmalarıdır . :D