KDV Gider Yazılırmı ?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan auditer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

auditer

Katkı Sunan Üye
Üyelik
27 Ağu 2005
Mesajlar
127
Binek oto, basit usul, K.V. mükellefi olmayanlar KDV'yi gider yazabilir diye biliyorum. Başka KDV nin gider yazıldığı durumlar var mıdır?
 
Merhaba,

İndirilemeyecek Katma Değer Vergisi

KDV Kanunu Madde 30 - Aşağıdaki vergiler mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemez:

a) Vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisi,

b) (3297 sayılı Kanunun 10'uncu maddesiyle değişen bent) Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi,

c) (4503 sayılı Kanunun 3'üncü maddesiyle değişen bent Yürürlük; 5.2.2000) Deprem veya sel felaketi nedeniyle zayi olanlar hariç olmak üzere zayi olan mallara ait katma değer vergisi.

d) Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi.


KDV kanunun 58. maddesi hükmü gereğince "Mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisi ile mükellefçe indirilebilecek Katma Değer Vergisi, Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez."

------------------------------------------------


- 30/a bendi; KDV Kanunun 11, 13, 14, 15. maddeleri dışındaki istisna edilmiş teslim ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisi gider yazılır veya maliyete intikal ettirilir ve ilave edilecek kdv olarak beyan edilir.
- 30-b bendi; Gider yazılır veya maliyete intikal ettirilir.
- 30/d bendi; KKEG'lere ait KDV'lerde KKEG'dir.
- 30/c bendi; Zayi olan mallara ait katma değer vergisi ilave edilecek kdv olarak beyan edilir.

Saygılar.


NOT: Sayın Siyah'ın uyarısı üzerine yazmayı unuttuğum kısmı "koyu kırmızı" yazarak ilave ettim.
 
23 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No 19168
Resmi Gazete Tarihi 18/07/1986
Kapsam

I – BİNEK OTOMOBİLLERİNİN KATMA DEĞER VERGİSİ:

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 30. maddesinin (b) bendinde yapılan değişikliğe göre, faaliyetleri; kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması, taksicilik işletmeciliği yapılması veya binek otomobillerinin çeşitli şekillerde işletilmesi onların bu amaçla kullandıkları binek otomobillerinin alışlarında ödenen ve faturalarda ayrıca gösterilen katma değer vergisi indirim konusu yapılabilecektir. Buna göre, binek otomobillerini yukarıda belirtildiği gibi çeşitli şekillerde işleten mükelleller bu amaçla kullanılan binek otomobilleri ile ilgili olarak indirim hakkından yararlanabileceklerdir.

Ancak mükelleflerin işletme amacı dışında iktisap ettikleri binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisinin evvelce olduğu gibi indirimi mümkün değildir. İndirim konusu yapılamayan bu vergi, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları çerçevesinde işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabilecektir. Bu uygulama binek otomobili işletmeciliği ile uğraşan mükelleflerin işletme amacı dışında satın aldıkları binek otomobilleri için de geçerlidir
 
siyah' Alıntı:
Şükrü ERGÜL' Alıntı:
- 30/a bendi; KDV Kanunun 11, 13, 14, 15. maddeleri dışındaki istisna edilmiş teslim ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisi gider yazılır veya maliyete intikal ettirilir.


c bendindeki gibi; gider ya da maliyet yazılan bu kdv, ilave kdv olarak beyan edilir.


Sn. Siyah
Sn. Şükrü Ergül durumu çok güzel özetlemiş. Kendisine teşekkür ederim.

Siz ise Sn. Şükrü Ergül' ün güzel cevabını bozmuşsunuz.

KDV Kanunu' nun 11,13,14,15. maddeleri tam istisna maddeleridir. Bunlarla ilgili teslimlerden dolayı yüklenilen kdv indirilir, indirelemeyen kısım iade alınır.

Bu maddeler dışındaki istisnalar kısmi istisnadır. (Özellikle 17. Madde) Dolayısıyla, kısmi istisna kapsamındaki teslimlerden dolayı yüklenilen kdv indirilemez, gider veya maliyet yazılır.

Sizin dediğiniz gibi, gider veya maliyet yazıldıktan sonra ilave edilecek kdv olarak falan eklenmez. İndirdik mi ki ilave edeceğiz...
 
Sn. Siyah

Sizi anlıyorum. Ben daha KDV' yi indirmeden istisna satışını yaptığımızı düşünerek konuyu ele aldım. Siz ise KDV indirimini yapıp daha sonra istisna satışını yaptığınızı varsayarak konuyu değerlendirdiniz.

Sanırım ikimizde de ifade eksiklikleri oldu.

Fakat farklı bir şey söyleyeyim. Daha önce KDV indirimini yapıp, KDV istisnalı satışı (KDV MD. 17. çerçevesinde) yaptıktan sonra, bazı durumlarda satışa konu yüklenilen KDV indirildiyse herhangi bir düzeltme yapmamak gerekiyor.

Yani durum, satışın istisna maddesine göre değişiyor. Bunlarla ilgili ayrı ayrı birçok tebliği var. İstisnasa konu satışı detaylı irdelemek şart.
 
Üst