KDV Hesabında Kalan Bakiye

önmuhasebeci

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 May 2012
Mesajlar
211
Konum
İstanbul
selamlar,

191 hesap tahakkuk işlemlerinden sonra borç veriyor.

Beyannameden sonra fatura işlenmiş.

Bu fazla veren 191 hesap bakiyesini en doğru şekilde nasıl kapatabiliriz Beyannamede değişiklik yapmadan.


Teşekkür ediyorum.
 
merhaba,
sorunu eksik sormuşsun. Eğer ocak 2013 tahakkukundan bahsediyorsan, faturayı şubat ayına kaydır.
 
merhaba,
Beyannamede değişiklik yapılmayacaksa sonradan girilen faturanın kaydının iptal edilmesi gerekir. ocak ayı dönemine de kkeg olarak girilecek.
 
Sayın önmuhasebeci,

yaptığınız işlemi tam olarak anlatırsanız ve muhasebe kayıtlarınızı belirtirseniz ve işlenen faturanın tutarı ve tarihini herşeyi açık olarak belirtirseniz yardımcı olabiliriz.
Soruyu sormuşsunuz sonra arkasından faturanın 2012 mali dönemine ait olduğu yazmışsınız her şeyi tek seferde doğru olarak belirtirseniz daha fazla yardımcı olabiliriz.

Sayın İlhan 82 2012 mali dönemine ait faturayı 2013 mali dönem kayıtlarına alırken kkeg olarak dikkate alıyorsanız hata yapıyorsunuz.
2012 mali dönemine ait faturayı 2013 dönemi mali kayıtlarına alacaksanız ki yoruma açık önceki dönem gider ve zararlar hesabına almanız gerekir.

İyi Günler.
 
merhaba,

2012 aralık ayı beyannamesi verildikten sonra bir fatura kayıtlara işleniyor, yada fatura işleniyor son çekilen muavin ve mizanda bu fatura gözükmediği için beyan edilmiyor.

bu faturayı bir üretim şirketi olması dolayısı ile kaldı ki hesaplanan maliyetlerin bozulmaması için aralık ayından çıkartmak istemiyorum.

fatura tutarı 500+kdv, kucuk bir tutar 2013 yilina önceki donem gelir ve zarar hesabina 681 hesaba KKEG olarak koyabiliriz.
fakat fatura 50.000+kdv de olabilirdi bu yuzden 12 ay icinde nasil degerlendirilir onu anlamak istiyorum.

50000 lira oldugunu varsayalim gider bir sekilde maliyete gitmis fakat 191 hesap beyan edilmemis sonucta indirim oldugu icin devleti zarara ugratmiyorum hatta fazla vergi ödemis olduk.

bu 9000 lira kdv yi gider hesabina eklesem olabilir mi ornegin yada baska nasil yapabiliriz dogrusu kdv duzeltmesi vermek ama 90 lira fazla ödeme icin dogacak masraf daha yuklu olacaktir. sadece isleyisi ogrenmek icin soruyorum tesekkur ederim.
 
Takvim yılı kapandıktan sonra gelen belgelerde yer alan, KDV içinindirim hakkından ve gelir veya kurumlar vergisi için gider yazabilme hakkından,
yararlanmak istenmiyorsa, KDV dahil tutar, yeni yılda kanunen kabul edilmeyen gider yazılabilir.

Geç gelen belgelerde yer alan, KDV için gelir veya kurumlar vergisi açısından gider yazmak isteniyor, ancak KDV indirim hakkından yararlanmak
istenmiyorsa, geçmiş yıl hesaplarını kesinleştirmeleri için gelir vergisi mükelleflerine tanınan 3 ay kurumlar vergisi mükelleflerine 4 aylık süre içinde, belgelerdeki KDV dahil tutar üzerinden geçmiş yıl defterlerinde gider karşılığı
ayrılarak gider kaydı yapılabilir.

Geç gelen belgelerdeki KDV için indirim hakkından yararlanmak isteniyorsa, Aralık veya özel hesap döneminin son ayına ilişkin KDV beyannamesinin geç gelen belgelerde yeralan KDV’leri içerecek şekilde yeniden düzenlenmesi ve “düzeltme beyannamesi” olarak vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.
 
Aralık dönemi KDV beyannamesi verdikten sonra gelen belgedeki KDV'yi yeni hesap dönemine ilişkin KDV beyannamesinde indirim konusu yapamazsınız. Belge Aralık KDV beyannamesi verilmeden önce gelir ise KD tutarı kayıtlara alınır ve indirim konusu yapılabilir. Bu durumda sizin sorunuza cevap olarak kapanan Aralık ayına ait KDV beyannamesi verildikten sonra geçmiş döneme ait belge'nin KDV indirimi kapanan mali dönem defterine işlenmesi ve Aralık ayı KDV beyanname düzelttirilerek indirim miktarının yükseltilmesi ile olur.Düzeltme beyannamesi incelemeye sevk edilebilir.

sorunuza ek olarak cevap vermeden başka bir soruda eklemişsiniz varsayalım demişsiniz muhasebe kayıtları ve işlemleri maalesef varsayalım üzerine kurulmamıştır ve yürütülmüyor ben ikinci soru içerisindeki sorunuza şu şekilde cevap vereyim,
50.000 TL'lik faturayı ba/bs de nasıl göstermeyi düşünürdünüz ?
50.000 TL'lik faturayı kdv sini hesaplamadım diye beyanname verdikten sonra gideri bir şekilde maliyete gitmiş diyerek maalesef mali dönem kapanışı ve beyanname verdikten sonra kdv sını hesaplamasanız bile 2012 kayıtlarına alamazsını dönemsellik kavramı,vuk ve ttk gereğince,
9.000 TL'lik kdv'yi nasıl gider hesabına eklemeyi düşünüyordunuz bir önceki 50.000 TL'lik yorumuma göre ve KDV'yi nasıl gider yazakasınız ?

NOt:maliyetlerin bozulmaması için aralık ayından çıkartmak istemiyorum demişsiniz bunu yapabilmeniz için ilk yazdığım şekilde ilerlemeniz gerekiyor. Konuyu size daha iyi yardımcı olabilmesi için müşavirinize danışarak yapmanızı öneririm. Buradan verdiğimiz bilgilerden ziyade müşaviriniz ile yüz yüze yapacağınız görüşme daha yararlı ve tarafınıza faydalı olacaktır.

İyi Günler.
 
maliye ile uğraşmak istemiyorsan kdv yi maliyete at olsun. bitsin. yalnız BA konu olacak 5000 rakamına bu fatura iel ulaşıyorsan kdv siz halini almayı unutma.
 
Ne güzel cevap verilmiş biz burada boşuna anlatıp duruyoruz vakit harcayıp insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz.
maalesef forumda sorulan sorulara bu tarz verilen cevaplar mesleği öğrenmeye çalışan ve öğrendim diyerek yine de eksikleri olan kişilere yararı olmayan mali ve hukuki açıdan yardımı olmayan dayanağı olmayan mali mevzuattan eksik bilgiler ile doldurulmuş cevaplardır.

İyi Günler.
 
sayın demiral,

Mali işler müdürümüz mevcut kendisi mali müşavir netice itibari ile kendi sorumluluğu olduğu için kendisi karar veriyor.

Son staj sınavında 59,6 puan ile başarısız oldum kendimi yetiştirmeye çalışıyorum bu işlerin sorumluluğu omuzlarımıza bindiğinde bilmiyorum demek gibi bir şansımız olmayacak.

çok teşekkür ederim yardımlarınız için.
 
bir tane gerçek var o da: ya beyanname düzelteceksin yada maliyete atacaksın. beyan düzltiğinde sorun çıkabiliyor. sizdeki rakam küçük olduğu için maliyete at dedim. mali müşavirim, belgeliyim diyen bir çok arkadaşımız basit olanı seçmeni söyler. Çünkü iş incelemeye geldiğinde kendileri ceza ödemediği için sıkıntı çekmezler. sizde olabildiğince kendinizi geliştirmeye bakın önce en yakınınıza danışın. iyi çalışmalar....
 
mali müşavirim, belgeliyim diyen bir çok arkadaşımız basit olanı seçmeni söyler. Çünkü iş incelemeye geldiğinde kendileri ceza ödemediği için sıkıntı çekmezler.

Sayın FAITH,

Benim çevremde bu şekilde bir uygulama seçimi sunan ve belirtiğiniz gibi düşünen MALİ MÜŞAVİR arkadaşım bulunmamaktadır.Hata ile yazdığınızı düşünüyorum.

İyi Günler.
 
Üst