KDV Mahsubunda İndirilecek KDV Listesi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Bayk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
15 Tem 2005
Mesajlar
60
Konum
Ankara
Merhabalar,

KDV 84 tebliğ gereği;

" İndirilecek katma değer vergisi listesinin, satıcıların adı veya unvanına göre alfabetik sırada veya alış tutarlarına göre; fatura veya benzeri belgenin tarihi, numarası, satıcının adı, soyadı veya unvanı, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi kimlik numarası, mal veya hizmetin cinsi, miktarı, bedeli ve hesaplanan katma değer vergisi tutarına (aynı satıcıdan birden fazla sayıda alınan belgelerde, belge adedi itibarıyla toplamları yazılır) yer verilerek (2) örnek olarak düzenlenmesi, her sayfanın altına “Listelerde yer alan bilgilerin doğruluğunu taahhüt ve herhangi bir yanlışlık olduğunun tespiti halinde uygulanacak müeyyideleri kabul ederim.” şerhi konularak, işletme yetkilileri tarafından isim ve unvan kaşeleri kullanılmak ve düzenleme tarihi belirtilmek suretiyle imzalanması gerekir. Şu kadar ki, tutarı Vergi Usul Kanununun 232 nci maddesinde yer alan ve ilgili yılda uygulanmakta olan haddin altında kalan mal veya hizmet alımları bu listede tek kalemde gösterilebilir. Satış faturalarına ilişkin listelerin de bu bilgileri (serbest bölgelerle yurt dışındaki müşterilere düzenlenen faturalarda vergi dairesi ve vergi kimlik numarasına yer verilmeyeceği tabiidir.) içerecek şekilde düzenlenmesi gerekir. "

Buna göre 480.-YTL oranının uygulanmasında belge tutarı olarak mı, yoksa bir işverenden alınan mal ve hizmet alımları toplamı olarak mı değerlendirme yapılmalı?
 
benim size tavsiyem tüm detayıyla listenizi hazırlamanız. İade yada mahsup talebinde aksama yaşamak istemiyorsanız yapmanız gereken indirimini yaptığınız her vesikayı bildirmenizdir..İkinci bir kere uğraşmanız gerekmez.

Kolaylıklar dileğiyle..

Sinan Karaali
 
ben de duzenliyorum indirilen kdv listesini ve ilgili tutarin altindaki faturaları birleştirip yaziyorum. Yani bi faturanin tutari belirttiniz tutarin altinda ise onu listeye değil de listenin altinda diger faturalarla birleştirip yaziyorum. Tum faturaları vergi dairesi nosu yazarak belirtmek hem listeleri kabartiyo hem de vakit kaybina neden oluyo, boyle yapilmasi daha doğru gibi geliyo bana.
 
Bizler için tabiki böylesi en kolayı.. Ama esas olan vergi dairesindeki işlemlerinizin böylesine ufak bir şey yüzünden size geri dönme olasılığı..

Dosya memurları bu konuda belirleyici oluyorlar. Tavsiyem onlarında ok. ini alarak işleme devam etmeniz.

Mesela GÇB örnekleri yerine GÇB listesi 'de var tebliğde.. Kaç kişinin bu uygulamadan yararlanabildiğini araştırdınız mı.. Parmakla gösterilecek kadar az..

Kolay gelsin..
 
sizin kullanmis olduğunuz muhasebe programi indirilen ve yuklenilen kdv listesini yaparken size yardimci olmuyo mu, yani listeleri direkt olarak ordan alabiliyor musunuz ?
 
biz excel de vergi dairesine vereceğimiz listeleri "faturaların kendisinden" hazırlıyoruz. Bu bize kontrol anlamında katkı sağlıyor...

Kullandığımız program Gold .. excel e aktarım olduğu için her türlü veriyi istersek indirilecek kdv listesini de istediğimiz formatta dökebiliyoruz..

kolay gelsin..
 
Sayın Bayk,

Belge tutarı 480 YTL altında ise topluca yazabilirsiniz....Adet belge toplamı diyede belirtinki toplam belge adedine bölündüğünde durum anlaşılsın.Ancak arkadaşlarımızın tavsiyesi yerindedir uygulamada aksama yaşamamanız için masa memurunu iilk defasında bu konuda bilgilendirin-ikna edin.

Bazı muhasebe programları exele aktarma yapabiliyor.Biz 191 hesabın Muavin kayıtlarını aktarıp kalan bilgileri tamamlıyoruz.Bu arada Sayın Karaali'nin belirttiği gibi kayıtlarında tekrar kontrolü yapılmış oluyor ve istediğiniz biçimde bir döküm alabiliyorsunuz.
 
Üst