Kdv Tevkifatı Hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan _DİDEM_
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Müteahhit bir firma ile iş yaptık. Bu İşlem sonunda faturamız tastiğe gidecek iken bize müteahhit firma devletin kendisinden 1/3 kdv yi kestiğini ve bu yüzden onlarında bize kdv nin 1/3'ini ödeyemeyeceğini söyledi...
şimdi
Ben de bu tevkif edilen kdv yi mahsup edip devlete ödemeyebilir miyim?
ve nasıl?

Teşekkürler

Merhaba

Sayın Didem

Konu KDV sorumluluğu ilgilidir ve KDVK 89 ve 91 No.lu Tebliğleri ile düzenlenmiştir.

Bu tebliğleri okuyunuz.
-------------------------
Selamlar
Osman Erol

sayın didem hanım

tevkif edilen 1/3 kdvyi siz ödemeyeceksiniz siz kestiğiniz faturadaki tahsil edilen kdvyi ödeyeceksiniz.diğer taraftan sizden tevkif edilen kdvyi iadesini isteyebileceğinizi düşünüyorum.

kdvk 91 nolu tebliği:

bu Tebliğin yayımını izleyen ay başından itibaren yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilmiş ve devredilecek yapım işlerinde, işi devreden her yüklenicinin, kendisine ifa edilen hizmete ait katma değer vergisi üzerinden bu tebliğdeki esaslar çerçevesinde tevkifat yapması uygun görülmüştür. Alt yüklenicilere uygulanan tevkifat, bu Tebliğin A/2 bölümünde sayılan kurum ve kuruluşlarca yapım işinin asıl yüklenicisine tevkifat uygulanmasına engel değildir.

celal elibüyük
smmm-ist

Değerli Arkadaşlar,

Sayın Didem'in sorusu biraz farklı gibi.Müteahhit kamu kurumuna iş yapıyor Sayın Didem'in işletmeside müteaahhide.Ben öyle anladım.

Sayın Didem,
Müteahhit sizden KDV tevkifatı yapamaz, tamamını ödemek durumunda.

Sayın Didem ve M.Kemal ...
91 No'lu KDV Tebliğinin ilgili bölümünü aşağıya kopyaladım...
Buna göre sizden KDV tevkifatı yapılması doğru bir uygulamadır...

"... Öte yandan, bu Tebliğin yayımını izleyen ay başından itibaren yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilmiş ve devredilecek yapım işlerinde, işi devreden her yüklenicinin, kendisine ifa edilen hizmete ait katma değer vergisi üzerinden bu Tebliğdeki esaslar çerçevesinde tevkifat yapması uygun görülmüştür. Alt yüklenicilere uygulanan tevkifat, bu Tebliğin A/2 bölümünde sayılan kurum ve kuruluşlarca yapım işinin asıl yüklenicisine tevkifat uygulanmasına engel değildir..."
Sizden kesilen KDV tutarı , eğer devreden KDV'niz çıkıyor ise bazı şartlarla iade alınabilir...
Bu şartlar kabaca şunlardır...
- inceleme raporu ile
- teminat ile
- YMM raporu ile ( sınırlı - mal ihracatı sınırı) ( 95 Nolu KDV Tebliği )

Saygılarımla....

Sayın Didem arkadaşların belirttiği 91 nolu KDV tebliğinde konu açık olarak anlatılmış. Müteahhit firma devlet benden KDV nin 3/1 ini kesiyor ben de sizden keserim demesi biraz abes kaçmış. Tebliğde açık bir şekilde belirtilmiş zaten. Siz taşeron olarak müteahhit firmaya kestiğiniz faturada 3/1 tevkifatı hesaplayacaksınız ve 2/3 KDV tutarını müteahhit firmadan tahsil edeceksiniz. Eğer bu işin bir kısmını ya da tamamını siz de alt yüklenicilere(taşeronlara) verirseniz bu taşeronlardan alacağınız faturalar tevkifatlı olacak. Yani müteahhit firmanın uygulamasını siz de taşerona uygulayacaksınız. Sizin firmanız bu işi bizzat yapıyorsa bununla ilgili aldığınız emtialar için herhangi bir KDV tevkifatı yaptırmayacaksınız. Haliyle yüklendiğiniz KDV fazla gelebileceğinden sayın Devrim BEYAZ'ın belirttiği şartlara göre KDV iadesi talep edebilirsiniz

Sayın Devrim, Sayın Yalçın,

Yapım işlerinin alt firmalara (taşeronlara) devrinde devreden firmanında KDV tevkifatı yapacağını Sayın Elibüyük zaten açıklamış.Sizinde tekrar ettiğiniz 91 sıra numaralı tebliğe göre "Yapım İşleri" ile sınırlı olarak ve 91 sıra numaralı tebliğdeki kurumlara yapılmakta olan işlerden devir alınarak yapılan iş varsa mesele yok.Ancak "Müteahhite iş yapmaktan" bahsediliyor sanırım Sayın Didem işin ve yapılış şeklinin ne olduğunu açıklarsa sorun çözümlenecek.