personel maaş programı

Kendi Arzumla Ayrılsamda Tazminat Hakkı Varmıdır?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan rido
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
MERHABALAR
10 Yılı aşkındır aynı işyerinde çalışıyorum. Teknik sevis elemanıyım. 2yıl önce bir iş kazası geçirdim ve bir gözümü kaybettim. Araba kullanmam kanunen yasak olması sebebiyle servislerime tek başıma gidemiyorum veya taksi ile gidiyorum. Bu yüzden işlerimi aksatıyor ve maliyetini artırıyorum. Mesleğimde iyi olduğum için iş yerimde itibarım vardı fakat bu durum bozuldu ve ben de ayrılma kararı aldım. 10 yıllık tazminat hakkımı alarak ayrılmak istiyorum çünkü elimde olmayan bir iş kazası sonucu iş gücü kaybına uğradım ve işyerim eskisi gibi itibar etmiyor. Bu üzücü duruma daha fazla dayanmak istemiyorum. Belkide patronum beni işten çıkarmak istiyor fakat söyleyemiyor. Sonuç olarak işten çıkma kararımı işverenime direk söylersem tazminatımı ödemeden çıkarır. Oysaki işyerimde olumsuz havayı sezmem sebebiyle ayrılacağım.
Tazminat haklarımı alarak ayrılma şansım veya hakkım varmıdır neler yapabilirim lütfen bu konularda bilgi verirseniz çok memnun olurum.
SAYGILARIMLA...

Re: kendi arzumla ayrılsamda tazminat hakkı varmıdır?

iş kazası neticesinde istifa ederseniz kıdem tazminatı alamazsınız. ama işkazasıyla ilgili dava açabilirsiniz. mahkeme süresi 5 yıl olaması lazım zaman aşımı için.

Sayın rido.
Geçmiş olsun dileklerimden sonra size iki önerim olacak.
Birincisi, işveren ile bu durumunuzu konuşarak çözmek. İşveren için önceden ön yargılı olmayın. Diyalog, bazen yasa ve yargıdan önce çözüm yaratır. İşveren, durumunuzu önce yasal yönden sonra insani yönden değerlendirip hakkınızı teslim edecektir, diye düşünüyorum.
İkinci yol, fesih hakkınızı kullanmaktır. 1475 sayılı İş Kanununun, işçinin Sağlık Sebepleri ile bildirimsiz fesih hakkı Md.16/I-a (Halen yürürlüktedir) hükmü şöyledir:
"Hizmet akdinin konusu olan işin yapılması sözleşme sırasında bilinmeyen ve işin mahiyetinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa"
Bu şekilde çalışmanızın tehlikeli olacağına dair bir rapor alarak, (Sizin o iş yerinde iş kazası geçirdiğinize dair bazı belgeleriniz de vardır) Noter kanalı ile, iş akdinizi 56 gün sonra sağlık sebepleri ile (Bildirimsiz feshi hakkınız olmasına rağmen iyi niyet götergesi olsun diye bildirimli olsun) feshettiğinizi bildiriniz. Bu işlemden netice alamaz iseniz, devamı olarak bir avukat aracılığı ile dava açınız. Kazanacağınıza yürekten inanıyorum.
Saygılarımla.

Sn. MURO cevabınız için teşekkür ederim.
İşten ayrılma sebebim; İş kazası neticesinde iş gücü kaybına uğramam ve bu işgücü kaybım sebebiyle işveren ve işyeri bazı diğer çalışanları tarafından eski itibarımla davranılmamasıdır.
Yani işverenim tarafından, acaba bu ay işten çıkarılırmıyım yada zam ayında diğerlerinden daha az zam yaparmı düşüncelerinden kurtularak kendim işten ayrılmayı istiyorum.
Ayrıca iş kazasından sonra SSK sağlık kurulu tarafından %32 veya %45 oranında iş gücü kaybına uğradığım tespit edilerek bir maaş bağlandı. Kanuni bu tespitin, kendimin işten ayrılmasında bir avantajı varmıdır.
İş kazamda iş yerimin bir kusuru veya ihmali yoktu bu yüzden mahkemeye vermeyi hiç düşünmem ayrıca 10 yıldır çalıştığım bu yerden iyi şekilde ayrılmak isterim.
Bana hissettirilen fakat alenen dile getirilmeyen "eskisi kadar işe yaramıyorsan artık işten çıkmalısın" intibasında bunu ilk dile getiren ben olursam tazminatlarımı alamayacağım. İşverenimin dile getirmesini beklemekte istemiyorum.
Bu konuda bigilendirirseniz memnun olurum.
Saygılar.

Merhaba;

Böyle bir durumda kendi isteğinizle ayrılırsanız tazminatınızı alamazsınız. İyi yolla halletmeye bakın derim.

Kolay Gelsin.

Sn Sezer cevabınız için teşekkür ederim.
Dediğiniz gibi belkide işverenimle konuştuğumda tazminatımı ödeyebilir ama bu olasılığı çok zor görüyorum. Aslen kendisiyle herhangibir zıtlaşma durumuna da giremem ama tazminatlarımı ödemez ise işten ayrıldıktan sonra kanuni yoldan haklarımı bilmek ve sonuna kadar kullanmak istiyorum.
Saygılar.

benim şuanda size önerebileceğim işinizden istifa etmemeniz eğer isitfa ederseniz tazminat alamazsanız. işverenin işten çıkarması halinde madde 25in 1. bendi(sağlık nedenleri) ne göre çıkış yapılacağı kanısındayım buda işçiye kıdem tazminatı ödemesini gerektirir. durumunuzda bir değişiklik( çıkarma vs. gibi) olup yazarsanız ozaman tekrar değerlendirilir. ama şu aşamada işvereninizin takınacağı tavrı beklemenin yararlı olacağını düşünüyorum

Merhabalar. Cevaplarınız için teşekkür ederim.
İşten ayrılma kararımı kesin olarak verdim. Cesaretimi toplayarak bir kaç gün içinde konuşacağım. Sizlerin önerileriylede yapacağım şudur;
1- Kazadan sonra oluşan olumsuz hava sebebiyle işten ayrılamak istediğimi patronuma belirteceğim.
2- Kendi arzumla değil bu olumsuz hava sebebiyle ayrılacağımı bunun bana hissettrildiğini belirteceğim.
3- Bu sebeble de tazminat haklarımın verilmesini isteyeceğim.
4- Patronum pazarlığa girerse kabul edeceğim
5- Herhangibir istifa dilekçesi vermeyeceğim.
6- Kanuni süre içinde çalışmamı isterse kabul edeceğim.
7- Tazminatımı almadan herhangibir evrağa imza atmayacağım.
8- Ayrıldıktan sonra halen tazminatımı almamışsam Çalışma Bakanlığına başvuracağım.
9- İlk konuşmamızdan sonra kesin olarak tazminat ödemeyeceğini belirtmiş ise direk Çalışma Bakanlığına baş vuracağım.
10- Patronum yanlış anladığımı ve çalışmamı istediğini belirtir ise o zaman tazminat hakkımdan vaz geçerek işten ayrılacağım.
İzleyeceğim bu yolda hatalı veya eksik bir düşünce varsa lütfen belirtin.
Konuşmamızdan sonra olan gelişmeleride size yazarım.
Saygılar.

TEKRAR MERHABALAR.
Patronumla görüşerek istifamı sundum fakat patronum yanlış düşüncelere kapıldığımı ve istifamı kabul etmediğini belirtti. Ben tazminatın adını bile anamadım kendisi ise işten ayrılırsam 10 yıllık tazminatımın yanacağını hatta hiç bir ödeme dahi yapılmayacağını belirtti.
Kendisinin ısrarlı konuşmaları sonucu ben daha fazla üsteleyemedim ve çalışmaya şimdilik devam ediyorum.
Burada oluşan olumlu hava; çalışmamı istemesi olumsuz olan ise; benim rahatsızlık duyduğum işten çıkma kararı verdiren konuların hiç birine herhangibir iyileştirme sözü vermemesi idi. Üstelik bu olumsuz konularda artış bile oldu ve bu duruma rağmen ısrarla çalışmamı istedi.
Artan bu olumsuz gelişmenin en büyüğü şudur; Aynı departmanda çalıştığımız, teknik bilgi, tecrübe, kıdem, tahsil vs. konularda benden daha alt düzeydeki, zamanında benim patronla konuşarak işe soktuğum ve daha sonra yaptıkları bazı davranışlar sebebiyle kendisiyle konuşmadığım, birkaç sene öncesine kadar yardımcı konumundaki bir kişiyi başıma şef yapmasıdır. Bu gelişme başlı başına istifa etmem için kesin bir gerekçedir.
Patronum benim hem işten çıkmamı ısrarla istemiyor hemde daha fazla dayanamayarak çıkmam için olumsuz her durumu yapıyor.
Bugün kendisinden 100 günü bulan iznimden 15 ila 30 gün kadarını kullanmak istediğimi çok biraz kafamı toparlayarak morel depolamaya ihtiyacımın olduğunu ve psikiyatriye gideceğimi belirterek izin istedim fakat nafile 1 gün bile izin vermedi 2003 yılındaki kazamda yeterince raporlu kaldığımı ve işlerin sıkışık olduğunu belirterek konuşmayı kısa kesti.
Oysaki izin vermiş olsa hakikaten dönüşte belkide daha morelli olarak çalışmaya başlayacağım. İşten ayrılma kararı verebilmem hiçte kolay bir şey değildi. Benim evim kira, üç çocuğum var, taksitlerim var ve 10 yıldır çalıştığım işyeri yani bu kararı verebilmem için çok kesin ve ciddi şeylerin olması gerekiyor.
Arkadaşlar soruyorum size, ben neyapayım? Pazartesi günü itibarıyla kesinlikle işe gitmek istemiyorum. İzne çıkma dileğimi bir dilekçe ile sunsam kanunen geçerlimidir veya hakikaten psikiyatriye gideceğim rapormu almaya çalışmalıyım her iki durumda beni patronla ters düşürür yada hiç işe gitmesem bu durumda kanunen benim tazminat ödemem gerekecek.
Kendimden alt konumdaki birini şef yapması sebebiyle işten çıktığımı belirten bir dilekçe versem ve kanuni süre olarakta izinlerimi kullansam olurmu? Kanunen sakıncası varmıdır? O zaman haklarım neler olur? Fakat bu dilekçemi de izinli iken verebilirim.
İlk forum açtığımda kendim bile istifa etsem tazminat hakkım varmıdır diye sormuştum oysaki şimdi 100 günü aşan izinlerimi, vergi iademi vs. haklarımı ödesin ve huzurla ayrılalım başka bir şey istemiyorum.
Bu konudaki bilgilerinizi ve bu bilgiler doğrultusundaki önerilerinizi lütfen yazın.
SAYGILAR..

Sayın rido.
İşyerinizden ayrılmaya karar vermişsiniz. Ancak bu şekilde ayrılmanız size zarar verir. Tüm yasal haklarınızı bırakarak ayrılmanızı uygun bulmuyorum. Bunalım sonucu verilmiş bir karardır bu. Bundan sonra atacağınız adımlarda da bu durumunuz hatalı kararlara sebep olabilir. Size önerim, işten ayrılmadan önce İş Hukuku konusunda deneyimli bir avukat ile görüşüp bizim ile paylaştığınız bu konuları kendisine izah edin. Sağlık sebebi ile tazminatınızı alarak ayrılabileceğinizi size ifade edecektir. Tazminatın yanında, bahsetmiş olduğunuz diğer bütün yasal haklarınızı faizi ile birlikte alırsınız. Avukatı vekil tayin edin, davanızı açsın o atmosferden uzaklaşıp rahatlarsınız. Her adımınızı sizin adınıza avukat atacaktır. İşverenle o andan itibaren muhatap da olmayın, avukatınız muhatap olsun. Avukat ile hukuki konuda anlaştığınızda, vekalet ücreti konusunda da anlaşmanızı öneririm. Davayı kazandığınız zaman, mahkeme davayı kaybeden işverenin, avukat ücreti ödemesine de karar verecektir. Bu hususu da dikkate alarak vekalet ücreti konusunda avukat ile anlaşmaya çalışın. Tekrar ediyorum ani vereceğiniz hatalı bir karar işverene yarar sağlayacak, size zarar verecektir.
Saygılarımla.