Kendi İsteği ile Fesih ve İşsizlik Ödeneği

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan personel
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

personel

Katkı Sunan Üye
Çalışan işçi normal şartlarda iş akdini kendi isteği ile fesih etmesi halinde Kıdem ve ihbar tazminatı alamıyor.

Özelleştirme kapsamında bulunan bir işyeri,işçi çıkarmaya destek olması nedeni ile yani istihdam fazlalığını eritmek için bir genelge yayınlıyarak "İşçi kendi isteği ile iş akdini fesih etmesi halinde Kıdem ve ihbar tazminatının yanında tüm yasal haklarını alabilir" diye bir yazı gönderiyor..

Normal şartlarda Özelleştirilen kurumlarda çıkarılan işçiler 4/C kapsamına alınarak Geçici personel olarak 10 ay süre ile diğer kamu kurumlarında iş başı yaptırılıyor.

Sorum şöyle;

İş-Kur "kendi isteği ile işten ayrılan işçilere İşsizlik ödeneğinin verilmiyeceği ve 4/C kapsamına alınamıyacağını,İBA (İAB Galiba??)formunun işveren tarafından doldurulması gerektiğini... " belirtiyor..

Bu durumda işçi işyerinden istifasını istemiyor..

Görüşleriniz?

Merhaba

Özelleştirme sürecinde bulunan bu işyerinin amacının, işten çıkarmalardan kaynaklanabilecek davaları önlemek olduğunu düşünüyorum. Bence bu işletme, kıdem ve ihbar tazminatlarını verip öylece işten ayıracaksa İAB'ni de düzenlemelidir. Her ne kadar işçileri işten ayrılmaya teşvik amacıyla bunu yapıyorsa bile devamını da getirmelidir.

SEMİZOGLU' Alıntı:
Merhaba

Özelleştirme sürecinde bulunan bu işyerinin amacının, işten çıkarmalardan kaynaklanabilecek davaları önlemek olduğunu düşünüyorum. Bence bu işletme, kıdem ve ihbar tazminatlarını verip öylece işten ayıracaksa İAB'ni de düzenlemelidir. Her ne kadar işçileri işten ayrılmaya teşvik amacıyla bunu yapıyorsa bile devamını da getirmelidir.
Sayın SEMİZOGLU ilginiz için teşekkürler..
Bende aynı kânaatteyim.Tabi yazıda belirtilmesi gerek..
İşten çıkarılma sonucu davaların önlenmesi konusu aklıma gelmemişti.Aslında esas hedefte bu olabilir..

Merhaba,
Arkası yarın gibi bir şey oldu.Yukarıdaki bahsettiğim konuya açıklık olarak işyerinden ayrılan işçiye kıdem ve ihbar tazminatları ödendi.Ve 4/c kapsamınna alınması için "özelleştirmeden dolayı küçültme" ibaresi kullanılarak işçiler 4/C'ye kabul edildi.
Bilgi açısından yukarıya sonucu yazdım..

Şimdi bu işten ayrılan işçiler 4/c'ye kabul edildiler fakat bu seferde İşkur,İşyeri özelleştirmeden dolayı kapanmadığı için bu işçilerin iş kaybı tazminatı alamıyacaklarını söylüyor.
İş kaybı Tazminatı Özelleştirmeden dolayı kapanan işyerlerindeki işçilere ödenir şeklinde yorumları var.
Dayanak bulamadım.
Görüşleriniz?