Ynt: Kendi isteğiyle cıkan işçinin dava açması?
Merhaba,
Açılan davanın adı; "Maaşa zam yapılmadığından dolayı istifa" deniliyorsa. İşçi burada %100 haksız. Çünkü maaşına zam yapılmadığından dolayı işçinin istifası veya bırakıp gitmesi onun haklı olduğuna işaret değildir. Bu durumda dava açılsın siz o işçi hakkında gerekli belgeleri istendiğinde mahkemeye ibraz edin ve bu davayı kazanacağınızdan hiç şüphe etmeyin. Karşı tarafın avukatı, sizinle uzlaşmaktaki amacı, bu davayı kaybetme olasığılığını gördüğü için böyle bir yöntem tercih ediyor. Kesinlikle yanaşmayın ve dava açılsın. Bunların neticesinde işçinin yasal hakları da, ödenmemiş olacak.
Diğer bir husus, yukarıdaki yorumlara bakıldığında birtakım prosedürlerin zamanında yapılmadığı ve bu sebepten dolayı sizin haksız olduğu kanısına varılmış. Bütün bu işlemlerin yapılmamasından dolayı işvereni idam sehpasına yollamışlar. Siz de istemezdiniz işçinin bırakıp gitmesini veya dostça ayrılıp gitmesini. Fakat olmamış.
Son olarak Yargıtay kararı gönderiyorum, bu karar da sizin durumunuzla örtüşüyor ve bu davanın açılmasından dolayı müsterih olun;
İşçiye Zam Yapılmamasının Haklı Fesih Nedeni Olmayabileceği
YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ
Esas No : 2004/19803
Karar No : 2005/8930
Tarih : 17.03.2005
Davacı, ihbar ve kıdem tazminatı, fazla çalışma ve yıllık izin ücreti, tatil gündelikleri, ikramiye, ciro primi ile ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen kabul etmiştir.
Hüküm süresi içinde davalılar avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar : 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- İşverenin işçiye zam yapmaması işçi için haklı fesih sebebi olmaz; kaldı ki aynı işyerinde o dönem için hiçbir işçiye zam yapılmamıştır. İşverenin eşit işlem borcunda aykırılık eylemi bulunmamaktadır. Şu durumda işçinin iş sözleşmesini feshi haksız olup kıdem tazminatı isteminin reddi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 17.03.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.