Kendi̇ İşyeri̇nde Yada Ortak Olduğu İşyeri̇nde Ssk Olanların Çakışan Pri̇mleri̇ni̇n Aktarılmas

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,476
Konum
İSTANBUL
Kendi̇ İşyeri̇nde Yada Ortak Olduğu İşyeri̇nde Ssk Olanların Çakışan Pri̇mleri̇ni̇n Aktarılmas

KENDİ İŞYERİNDE YADA ORTAK OLDUĞU İŞYERİNDE SSK OLANLARIN ÇAKIŞAN PRİMLERİNİN AKTARILMASI
Okurlarımızdan bazıları 5510/53.Maddesine hakim olmadıkları için yapılan hatalı sigortalı bildirimi ile birlikte sürpriz 4/b borcu ile karşı karşıya kalıyorlar.
Bu durumda olanlar için 2014/28 sayılı Genelge ile çözüm yolları önerilmiştir.
Kendi işyerinden veya ortak olduğu işyerinden (4/a) kapsamında bildirilen sigortalılar
5510 sayılı Kanunun 53. maddesinin üçüncü fıkrasında (4/b) kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, (4/a) kapsamında sigortalı bildirilemezler hükmü bulunmakta olup bu durumdaki sigortalıların tespiti 22.2.2013 tarihli ve 2013/11 sayılı Genelgenin dokuzuncu kısım birinci bölümde belirtilen hususlar doğrultusunda belirtilmiştir.

Kendi işyerlerinden (gerçek kişiler) kendilerini (4/a) kapsamında sigortalı olarak bildirenlerin (4/a) hizmetleri iptal edildikten sonra ödenen primler sigortalı ve işveren hissesi ile birlikte, ortak oldukları işyerlerinden (tüzel kişiler) (4/a) kapsamında sigortalı olarak bildirilenlerin ise sadece sigortalı hissesi (4/b)’ye aktarılacaktır.
Örnek:
01/01/2012 Tarihinde Gelir Vergisi Mükellefi olarak kendine ait işyeri açan Gönül Hanım Bağ-Kur'lu olmalı gerekirken kendi işyerinden 53/2.Fıkrası gereğince 4-1(b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4-1(a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.

Bu durumda Gönül Hanım için 4-1(a) hizmet süreleri iptal edilecek,sigortalı ve işveren hisseleri 4-1(b) olarak aktarılacaktır.
Örnek:
Ahmet bey 01/01/2012 tarihinde Limited Şirket ortağı olmasına rağmen kendi işyerinden SSK olarak bildirilmesi halinde 53/2.Fıkrası gereğince 4-1(b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4-1(a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler kuralı gereğince tüzel kişilikten dolayı sadece sigortalı hissesi 4-1(b) aktarılacaktır.
Gerçek kişi de sigortalı+işveren hissesi aktarımı var.
Tüzel kişi de ise sadece sigortalı hissesi aktarımı yapılacaktır.

Çakışmalarla ilgili Gerçek Kişilerde Bağ-kur borcunu azaltan bir uygulama olmasına rağmen ,tüzel kişilerde ise borcun azaltılması yönünden bir uygulama olmamaktadır.
Gerçek kişiler işyerlerinde çalışanlardan daha az Bağ-kur Primi beyan etmeyeceklerinden bir koruma kalkanı gelmiş,Tüzel kişilerde ise işyerlerinde çalışanlardan bağımsız bağ-kur primi tercihi yapacaklarından dolayı işveren hissesi aktarımı dikkate alınmamıştır.

Kaynak : Vedat İlki
 
01/10/2008 den önce başka bir şirkette 4/a kapsamında olan sigortalı, hiç boşluk vermeden 2009 yılında ortağı olduğu limited şirkette 4/a kapsamında sigorta girişi yaparak prim ödemeye devam ettiyse, bu kişinin durumu ne olacak? Buna benzer bir durumda sorun yaşayan var mı veya çözüm yolu bilen... ya da aşağıdaki tebliğe göre işyeri değişse de boşluk verilmez ise bizi kurtarır mı?

"01.10.2008 tarihi itibariyle kendi ortak olduğu işyerinden önceden başlayan kuralı çerçevesinde 4/a'lı olarak sigortalı olanların hakları 5510 sayılı Kanun Gereğince Sigortalı Sayılanlar, Sayılmayanlar, Sigortalılığın Başlangıcı, Kuruma Bildirilmesi ve Sona Ermesi Hakkında Tebliğ'in
"9- 01.10.2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanun'un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu Kanun'un 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir."hükmü gereği korunmuştur.
 
Son düzenleme:
Hayır bu kişi 4 b li olmak zorunda. SGK ya dilekçe verip 4a primlerini mahsup ettirecek.
 
1 ekim 2008 öncesinden gelmesine rağmen ve hiç kesintiye uğramamasına rağmen mi?

Şu anda ne değişti de 4/b li olmak zorunda?
 
Son düzenleme:
1 ekim 2008 öncesinden gelmesine rağmen ve hiç kesintiye uğramamasına rağmen mi?

Şu anda ne değişti de 4/b li olmak zorunda?



Bu kuraldan yararlanabilmek için 1/10/2008 tarihinden önce 4a lı olması gerekirdi. Sizin örneğinizde ise giriş tarihi 2009 olarak verilmiş.
 
01/10/2008 den önce 4/a lı zaten, örnekte belirttim boşluk vermeden bir şirketten diğer şirkete girişi yapılıyor.
 
Boşluk vermek önemli değil. Bir şirketten çıkış yapılıyor bu durumda kesintiye uğramış oluyor. Başka bir şirkete de giriş yapılıyor. Önemli olan kesinti olmamaış olması giriş çıkış olursa sgk kabul etmiyor.
 
Oktay bey sizin örneğinizdeki tek sıkıntı "ara vermeden" devam etmesi değil, aynı zamanda kanunda açıkça belirtildiği üzere 1.10.2008 tarihinden sonra sigortalılar, ortak oldukları şirketlerden 4/a kapsamında bildirilemez hükmüdür. Bu hükmün uygulanmayacağı durum ise, sigortalının aynı şirkette 1/10/2008 tarihinden önce 4/a kapsamında girişinin olması. SGK nın 2013/11 sayılı genelgesini inceleyiniz, özellikle 195.sayfayı.

Üzgünüm, yakın zamanda bende bu konuyu araştırdım. Sizin örneğinizin çıkış yolu yok.
 
Ve burada çok büyük bir haksızlık olan bir konu var ki, o da bu primlerin aktarılması aşamasında, vereceğine %9 faiz, alacağına ise gecikme zammı ve gecikme faizi uygulamasıdır. Belki olmaz diyebilirsiniz ama, işveren eğer kendi hissesini iadesini istemiyorsa, bu tutarda prim borcundan düşülmelidir.
Ve buna rağmen bir SGK nın bir alacağı çikarsa tüfe oranlarını uygulayarak prim borcunu tahsil etmeli. O zaman kimse yandım anam demez.
 
Üst