Kendi Şirketlerimiz Arası Satış Yapılması Ve Fatura Kesilmesi

Üyelik
19 Ara 2014
Mesajlar
4
Konum
İzmir
Merhabalar Değerli Arkadaşlar

Bir buçuk sene önce, dış ticaret sektöründe edindiğim 10 senelik deneyimim ile kendi firmamı kurmuş bulunmaktayım.

Kuruluşta fazla bir harcama ve sermaye gerektirmemesi, ayrıca ülkemizde şirket sahibi olmanın getirdiği sorumlulukları ilk seviyeden itibaren öğrenmek için şirketimi şahıs şirketi nezdinde kurdum.

Bir buçuk sene sonrasında yaptığım işler açısından iyi bir konuma ve üçüncü vergi dilimine geldim. Şahış şirketi hesabından para çekmek kolay da olsa, şirket tüzel bir kişilik olmadığı için kurumsal duruşu ve bankalardaki kredibilitesi zayıf kaldı. Çeşitli desteklerden şahıs şirketi olarak faydalanamamam da cabası.

Sizlere sormak istediğim konu ise..

Limited şirket kurduğumda hesaptan para çekmem şahıs şirketi kadar kolay olmayacak. Ayrıca sürekli para çekmek için kar payı dağıtımı da yapmak istemiyorum. Hatta şirket sermayesi ve kredibilitesi büyümesi için birkaç yıl kar payı dağıtmayı düşünmüyorum.

Acaba şahıs şirketimi kapatmayıp, kurduğum limited şirketime şahıs şirketimden fatura keserek para tahsilatı yapabilirmiyim? Düz mantığa göre limited şirket kestiğim faturayı gider olarak yazar, şahıs şirketi de hesabına para çekmiş olur.

Bunun yasal bir karşılığı veya engeli var mıdır? Kendi sahip olduğum şirketler arası satış ve faturalandırma yapabilmem mümkün müdür?

Saygılarımla

Gökay.
 
Mümkün ancak, emsal bedeller üzerinden bu ticareti yapman gerekiyor. Transfer Fiyatlandırması başlığı altında araştırırsan bu konu hakkında detaylı bilgi sahibi olursun. Muhasebecin senin ile şirketin arasındaki ilişkili kişi konumundan dolayı maliyeye aranızdaki ticaretin bilgilerini Kurumlar Vergisi Beyannamesi ile bildirecekler.
Örnek a firmasına 5 liraya sattığını ilişkili olduğun firmaya 1 liradan yada 10 liradan satamazsın. Hazırlanacak rapor herhangi bir inceleme anında müfettiş tarafından istenecektir.
 
Şirkete sadece ortak olunur kanka olunmaz hissedar ile şirket ayrı varlıklardır ve menfeatleri yöneticileri tarafından korunmak zorundadır.Şirket avantajlarını şahıs işleri için kullanamazsınız.İdarede bu konuyu bakarken anlayacak tecrübeli bilanço okumasını bilen arkadaşlarımız var sen giderken ben o yollardan geliyordum ifadesi bu duruma çok uygun düşüyor idare zaman aşımı içinde denetime alır birikmiş hatalarında bedelini tahsil kararı sorumlu meslek mensubunuza görüşerek alınız uzaktan size faydalı olunamaz.İyi çalışmalar.
 
Son düzenleme:
Bence sn.gokayd nin belirttiği uygulama yapılabilir. Burada özellikle dikkat edilecek durum uygulamanın vergi kaybına yol açıp açmayacağıdır. Tek kişilik ltd.şti. kurulduğunda bence vergi kaybı olmaz diye düşünüyorum. Faturalaşma olayında bedel düşük tutulursa, ltd.şti.nin karı artar, yüksek bedelle kesilirse şahıs işletmesinin kârı artar. Bileşik kaplar gibi, biri artarken, diğeri azalır, içindeki su hep aynı kalır.
 
Yanıtlarınız için teşekkür ederim. Dış Ticaret sektöründe 10 sene çalışmış da olsam, şirket muhasebesi ve yönetiminde kısıtlı bulunduğum için bazı bilgileri sorarak öğrenmek zorundayım.

Örneğin:

ZFirmasından ABC LTD Firmam ile ithal ettiğim ve herşey dahil bana; 5000 TL + KDV = 5900 TL Malolan ürünü,

ABC LTD Firmamdan X Müşterisine 10 000 TL + KDV = 11800 TL Tutarında bir satış yaptım.

Ürün satın alma değerini ve KDV'yi satış fiyatından düştüğümde ise ABC LTD Firmamda 5000 TL + KDV kazanç görünüyor

Limited şirket kasamdaki bu parayı, kar dağıtımı yapmadan dilediğim miktarda kullanmak için şahıs firmamdan 2500 + KDV fatura kestiğimi varsayalım.

Bu durumda her iki firma da 2500 + kdv tutarı üzerinden vergilendirildiği doğrultuda herhangi bir sorun yaşanır mı?

Saygılarımla
 
Şahıs firmasının buradaki pozisyonu nedir. İthal eden ABC, alıcılara satan ABC... Şahıs firması ne faturası kesecek?
ABC ithal ettiği malları, şahıs firmasına satar, şahıs firması da alıcılara satarsa bahsettiğiniz durum olur. Şahıs işletmesinden parayı kullanabilirsiniz.
 
Üst