kıdem tazminatı hakkı

Üyelik
1 Haz 2005
Mesajlar
38
işçi tarafından hakklı yere iş sözleşmesini fesh edilirse veya işveren haklı yere iş sözleşmesini fesh ederse işçi her iki şekildede kıdem tazminatı almazdı bu konuda görüştüğüm smmm yarısı alır diyor yarıs alamaz diyor kendim okuduğum kaynaklarda ise alır diyor bun konu hakkında siz ne diyorsunuz.
örnek 1 işçi işyerinde hırsızlık yapmış kıdem tazminatı alır mı
örnek 2 işçi iş kanunlarında belirlenen sürelerden fazla çalıştırılıyor ve işçi istifa ediyor.
 
Sayın Murat Bey,

İşci hırsızlık yaparak işten atıldıysa veya müdür görevini ifa ederken dikkatli olmamış kusurluysa kesinlikle tazminat alamaz.
Bağımlı çalışırken çok büyük bir şirkette hırsızlık olmuştu ve genel müdür yardımcısının, ilgili müdürün ve şef'in ihmali vardı genel müdür yardımcısı ise emeklilğini kazanmış fakat müracat etmediği halde beş krş almadan işlerine zincirleme 4 kişinin son verilmiştir.bunlar mahkemeye baş vurdular(tabi hırsızlık yapan dışında) sonuç hüsran oldu.İşveren haklı bulundu.
İkinci sorunuzda kıdem tazminatı alablir.Bir yılda ne kadar mesai yapılacağı bellidir.İşci işveren mesai konusunda anlaşmalıdır Yani işcinin rızası olmadan mesai yaptırılamaz.
 
sayın 66muratsari66 diyorki
örnek 1 işçi işyerinde hırsızlık yapmış kıdem tazminatı alır mı
örnek 2 işçi iş kanunlarında belirlenen sürelerden fazla çalıştırılıyor ve işçi istifa ediyor.[/quote]

1- 4857 sayılı iş kanunun ilgili bendindeki ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadığı için tazminat alamaz. derhal işi sözleşmesi fesh edilebilir.
2- 4857 sayılı kanunun 22.md. çalışma şartlarında değişiklik yapılabileceği kabul edilmiştir.Ancak durum işçiye yazılı olarak bildirilmek suretiyle yapılabilir.Bu şekle uygun yapılmayan ve işçi tarafından 6 işgünü içinde kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. Dolayısıyla tazminat hakkı saklıdır.
 
Üst